Toespraak van minister Schultz van Haegen bij ondertekening Tracébesluit Ring Utrecht

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM) bij ondertekening Tracébesluit Ring Utrechtop 14 december 2016 .

Dames en heren, 

We zitten midden in een feestmaand. En hier – vlakbij de ring van Utrecht – vieren we vandaag een extra feestje. Daar is alle reden voor, want het Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht is getekend.

Met het tracébesluit kan de uitvoering verder worden voorbereid en gaat de schop straks echt in de grond. Met dit besluit komen we een belofte uit het regeerakkoord na.

Een belangrijke belofte, want Utrecht is de draaischijf van Nederland. De afgelopen jaren is er al veel verbeterd aan de ring. Maar we zijn hier nog niet klaar.

Dit Tracébesluit is een nieuwe stap naar vlottere en veiligere doorstroming op de ring.  Dat doen we door op de A27 en A12 drukke verkeersstromen van elkaar te scheiden en door meer rijstroken aan te leggen.

Met dit project pakken we 5 hardnekkige fileknelpunten uit de file top 50 aan. 5 vliegen in 1 klap! Daarnaast zorgen we voor meer natuur.

Met de Groene Verbinding bijvoorbeeld verbinden we Amelisweerd op een mooie en aansprekende manier weer met de stad. En voor veel mensen in de woonwijken vermindert de geluidsoverlast, omdat we tegelijkertijd langs de A12 de geluidsanering meenemen.  Dit Tracébesluit is dus ook goed nieuws voor de leefomgeving!

Dit project heeft een lange voorgeschiedenis. Ik ben me bewust van de gevoeligheden. Op sommige plekken liggen verkeer, wonen en recreëren zij aan zij.

Juist daarom stond een goede inpassing vanaf het begin voorop. De aandacht voor de leefomgeving vind ik belangrijk. En die laten we niet verslappen.

Maar liefst 20% van ons budget gaat naar inpassingsmaatregelen. In dat budget zit een maatregelenpakket om de leefbaarheid extra te verbeteren. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek vertelt u zo meer over deze maatregelen.

De regio heeft zich enorm voor dit 'plus-pakket' ingespannen. Ik wil de regio daarvoor bedanken, want deze voorstellen voegen echt iets toe. Voorstellen die ons helpen om het beste van twee werelden te combineren:

  • Een vlotte en veilige doorstroming in een groene en leefbare omgeving;
  • een omgeving waar veel mensen zich mee verbonden voelen.  

Dat merkten we aan het grote aantal zienswijzen op het ontwerp tracébesluit. Voor veel mensen is inspraak een ander woord voor vertraging. IK zie dat anders.

Inspraak op deze manier helpt ons om tot de beste oplossingen te komen. En mensen kwamen met goede ideeën. Voorstellen die ons hielpen om tot een gezamenlijk en goed doortimmerd tracébesluit te komen.

Dankzij die verbondenheid, betrokkenheid en bereidheid tot meedenken markeren we vandaag een mijlpaal. Een mijlpaal om trots op te zijn.

Ik geef nu graag het woord aan de gedeputeerde, Jacqueline Verbeek.