Toespraak minister Schultz van Haegen bij oplevering Ruimte voor de Rivier-project Zwolle-Kampen

Toespraak van minister Schultz van Haege (IenM)  bij oplevering Ruimte voor de Rivier-project Zwolle-Kampen op 14 december 2016.

Allereerst dank ik mevrouw en meneer Van Assen voor hun gastvrijheid hier in de Vreugdehoeve. Razend knap dat u dit heeft weten op te bouwen. U heeft heel wat groepen mensen in uw speciale huifkar rondgeleid. Dat maakt u tot een goede ambassadeur van Ruimte voor de Rivier. Dank daarvoor!

U was een van de bewoners die we destijds een hele moeilijke boodschap brachten. Als je moet stoppen met je bedrijf of moet verhuizen, zijn dat harde boodschappen. Ik realiseer me dat zeer. Daar gaan we zorgvuldig mee om, er worden veel keukentafelgesprekken gevoerd, maar het blijft ingrijpend. Hoe nodig het ook is!  

 

Ik ben dan ook blij dat een aantal van u toch in dit gebied heeft kunnen blijven, aan of op de dijk. Als je hier woont, ontstaat er een speciale band met de rivier, en vaak ook met het project van Ruimte voor de Rivier.

Zelf heb ik een extra band met het gehele programma Ruimte voor de Rivier. Ik kan me nog herinneren dat op 5 dagen na precies 10jaar geleden is dat we van de Eerste Kamer groen licht kregen voor het programma [19 december 2006].

Ik had natuurlijk nooit verwacht dat ik zelf ook nog eens het programma kon afronden! Want in die fase zijn we nu: we ronden veel af, leveren veel op, zoals hier in Zwolle.

Dat is de meest dankbare fase. Ik hoop dat u ook trots bent op wat we samen als overheden, marktpartijen en alle betrokken mensen van de regio tot stand hebben gebracht.

Het gaat wel ergens over! Nederland is waterveiliger geworden. Miljoenen mensen zijn beter beschermd. Dat is het allerbelangrijkste, en ook iets waar we nog steeds aan blijven werken! En waar het kan, proberen we het landschap ook mooier te maken.

Er is heel veel gebeurd langs de IJssel. Niet alleen hier maar ook bij Veesen-Wapenveld, Deventer, Cortenoever en Voorster Klei, en Kampen. De IJssel kan weer vrijuit ademen!

Vanochtend was ik bij Kampen. Daar hebben we de rivier zo uitgediept dat er een waterstandsverlaging van 21 centimeter hebben bereikt. Een goede stap, maar het werk is daar nog niet af.

Hier bij Zwolle is heel veel gedaan:

  •  Bij Westenholte is een dijk 300 meter verder landinwaarts verlegd en een nieuwe dijk gebouwd van 2200 meter, in combinatie met 3 nevengeulen. Dat zorgt voor 14 cm waterstandverlaging.
  • Bij Scheller en Oldeneler Buitenwaarden zijn de uiterwaarden afgegraven en zijn er verschillende nevengeulen aangelegd. Daarmee creëren we 9 cm verlaging. Ook hier hebben we iets extra’s gedaan. De uiterwaarden van de IJssel zijn geweldig. Daarom ben ik heel blij dat we ook nieuwe natuur hebben kunnen aanleggen van zo’n 107 hectare en 7 kilometer aan nieuwe struinpaden. [maar ja.. echte struiners houden zich niet aan de paden…]

Zijn we nu klaar? Nee, in een lage delta blijven we altijd werken aan waterveiligheid. Dat mag nooit vanzelfsprekend worden. De tv-serie Als de Dijken Breken heeft dit heel duidelijk gemaakt. Veel mensen hebben hiernaar gekeken. Dat helpt!

Wat ook helpt, is jong en oud te betrekken bij projecten als deze. U heeft hier jaarlijks de populaire droge voeten-loop georganiseerd. Straks geef ik graag het startschot voor een nieuwe run. Dat maakt precies helder waar we het voor doen: droge voeten en een mooi landschap!

Ik sluit af met veel waardering voor iedereen die aan dit project heeft gewerkt en meegedacht. Veel waardering voor de mensen – de bewoners vooral – die het hebben ondergaan en veerkracht hebben getoond. Ik wens iedereen hier heel veel rust en geluk!