Koenders betuigt in Caïro medeleven aan paus Koptische kerk

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de Koptische Sint Peterskerk in Caïro bezocht die op 11 december is getroffen door een terroristische aanslag. De minister betuigde daar persoonlijk zijn medeleven aan paus Tawadros II van de Koptische kerk. Bij de aanslag kwamen 26 kerkgangers om. Vanochtend bezweek een 10-jarig meisje aan haar verwondingen.

‘Dit is niet alleen een aanslag op de Kopten in Egypte, maar op alle Egyptenaren. Moslims, christenen en andere minderheden zijn samen het weefsel van de Egyptische samenleving’, aldus Koenders. Volgens hem toont de aanslag nogmaals de kwetsbare positie van minderheden in het Midden Oosten. Nederland zet zich in voor het versterken en behouden van inclusieve samenlevingen waarin ruimte is voor verschillen.

Koenders benadrukte bij zijn bezoek ook dat de strijd tegen sektarisch geweld een gezamenlijke opdracht is voor alle groepen. De eenheid en samenwerking die islamitische en christelijke Egyptenaren hebben getoond in de nasleep van de aanslag op de kerk noemde Koenders 'bemoedigend en een helder signaal richting iedereen die verdeeldheid wil zaaien'.

Volgens de minister toont de gebeurtenis eens te meer dat terrorisme iedereen raakt. ‘Dat hebben we helaas ook gisteren weer moeten ondervinden bij de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Het treft ook restaurantbezoekers in Parijs, voetbalsupporters en politieagenten in Istanboel en kerkgangers in Caïro. Het doel van terroristen is het zaaien van angst. Met vastberadenheid en gezamenlijke actie moeten we ons wapenen tegen dit geweld.’

De minister nam dinsdag in Caïro deel aan de tweejaarlijkse bijeenkomst van de EU en de Arabische landen. ‘Europa en de Arabische landen staan voor grote uitdagingen. De voortslepende conflicten in het Midden-Oosten en zaken als terrorisme en migratie kunnen alleen worden aangepakt als we samenwerken’, constateert Koenders.