Rijksoverheid heeft nieuwe printers, kopieermachines, laptops, smartphones en tablets nodig

Zo’n 850 miljoen velletjes komen er elk jaar bij de ministeries en andere rijksdiensten uit printers en kopieermachines. Daarvan zijn er 640 miljoen zwart/wit en 210 miljoen in kleur. Ze rollen uit ongeveer 9.500 machines in 850 gebouwen in heel Nederland.

Beeld: BZK

De huidige printers en kopieermachines zijn de komende jaren gefaseerd aan vervanging toe. Vandaag is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een aanbesteding gestart om nieuwe apparaten te kopen of te huren. Ook het installeren en onderhouden van alle apparaten hoort bij de opdracht. Door deze inkoop openbaar aan te besteden, voor de hele rijksdienst in één klap, krijgt de overheid de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Het ministerie van BZK noemt niet welk bedrag het zelf in gedachten heeft. Dat zou de aanbesteding verstoren en de prijs kunnen beïnvloeden. Duidelijk is wel dat het om tientallen miljoenen euro’s gaat over de hele contractperiode voor alle rijksdiensten samen.

Duurzaamheid is in de aanbesteding belangrijk. Veel fabrikanten hebben de afgelopen jaren energiezuinige apparatuur ontwikkeld. Verder staan de apparaten standaard afgesteld op zwart/wit en op dubbelzijdig afdrukken.

De huidige printers en kopieermachines gaan terug naar de leveranciers (bij huur) of naar de Dienst Domeinen voor verkoop.

Laptops, tablets en mobiele telefoons

Later deze maand volgt een aanbesteding voor de inkoop van laptops, tablets en mobiele telefoons of smartphones. Die zijn nodig om ambtenaren flexibel te laten werken, niet alleen op hun eigen kantoor achter vaste computers. Waarschijnlijk zijn er in totaal ongeveer 80.000  apparaten nodig. De bedrijven die de aanbesteding winnen moeten ook service bij de apparatuur bieden. Ook bij deze aanbesteding gaat het om tientallen miljoenen euro’s voor de hele rijksoverheid over de hele contractperiode.

Beide aanbestedingen worden gepubliceerd op Tenderned (zoekterm IWR2016).
Meer informatie staat op hisict.nl/aanbesteding-iwr.