Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking in de Tweede Kamer van de aanslag in Berlijn

Mevrouw de Voorzitter,
Nederland rouwt met zijn buren. Opnieuw.
Dit keer gebeurde het op de Breitscheidplatz in Berlijn. Opnieuw een afschuwelijke aanslag. Opnieuw onschuldige doden en gewonden. Opnieuw families die plotseling een geliefde moeten missen. Het is wrang hoe het op de vooravond van Kerstmis, het feest van licht en vrede, ineens donker werd en angstig. Met één harde klap, die nog lang zal nadreunen.

Wat nu overheerst, is verbijstering, verslagenheid en woede. En niet alleen in Duitsland, want die emotie delen wij in ons land. Zoals wij delen in het immense verdriet, dat zoveel van onze oosterburen op maandag jongstleden heeft getroffen. Ik heb die boodschap ook aan Bondskanselier Merkel overgebracht.

Bij alle onzekerheid die er nog is over de precieze achtergrond van deze aanslag, is één ding volstrekt helder. We moeten in ons deel van de wereld alles blijven doen wat in onze macht is om de veiligheid van mensen te waarborgen en onze vrijheid te bewaken. We moeten ervoor zorgen dat niet de haat overwint maar de menselijkheid.

Ik werd getroffen door de reactie van een oudere Duitse mevrouw, die op de rampplek zei niet bang te zijn. Ze zei letterlijk: 'Ik laat me hier niet door afschrikken. Anders winnen ze. En dat mag niet.'  Zij citeerde daarbij de volgende regel van de politieke dichter, zanger en ereburger van de stad Berlijn, Wolf Bierman: 'Du, lass dich nicht verhärten in dieser harten Zeit.' Die gedachte onderstreep ik. Gebeurtenissen als deze schreeuwen om gezamenlijkheid in plaats van verdeeldheid.

Mevrouw de voorzitter, onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Voor veel families zal deze Kerst een verdrietige Kerst zijn en wij wensen alle mensen die door deze aanslag zijn getroffen veel kracht en sterkte toe. Het is goed dat wij vanuit dit huis tegen hen zeggen: Nederland staat naast u. Nederland rouwt met u mee.
Dank u wel.