Minister Henk Kamp en Startup Envoy Constantijn van Oranje leiden grote economische missie naar Westkust VS

Het beter positioneren van Nederlandse techbedrijven en startups, hen helpen met het vinden van partners, investeerders & kennisinstellingen en tegelijkertijd de samenwerking met Amerikaanse bedrijven versterken. Dat is het doel van de economische missie die minister Henk Kamp van Economische Zaken van 5 tot en met 10 januari leidt naar de westkust van de Verenigde Staten. Hij wordt daarbij vergezeld door Prins Constantijn van Oranje, die in zijn hoedanigheid van Startup Envoy, zakelijk missieleider is. Tijdens deze 97e handelsmissie van het kabinet, verkennen ruim 100 meegereisde Nederlandse bedrijven, startups en kennisinstellingen, vooral uit high tech-sector, de mogelijkheden om nauwer samen te werken met Amerikaanse partners rond fotonica, smart en e-mobility, robotica en energieopslag.

De bedrijfsbezoeken, netwerkevenementen, bilaterale- en rondetafelgesprekken met potentiële Amerikaanse zakenpartners en investeerders vinden eerst plaats in Las Vegas, tijdens de Consumer Electronics Show (CES). De CES staat bekend als de grootste consumentenbeurs voor elektronica ter wereld. Daarna wordt de missie vervolgd in San Francisco en San José/Silicon Valley, onder andere op de toonaangevende universiteiten Berkeley en Stanford.

Minister Kamp over de missie: “Nederland is één van de innovatieleiders van Europa en wereldwijd een van de meest concurrerende economieën. Onze ondernemers hebben dus veel te bieden aan de wereld op het gebied van technologie. Daarom is het goed dat we met een grote delegatie van enthousiaste bedrijven en veelbelovende startups naar de grootste technologiebeurs ter wereld gaan en aansluitend naar de meest innovatieve regio ter wereld afreizen.” De bewindsman vervolgt: “We gaan innovatieve Nederlandse bedrijven op het gebied van slimme en schone mobiliteit, roboticas, fotonica en energietransitie helpen zich te presenteren en netwerken op en uit te bouwen. Daar liggen volop kansen, want Nederland loopt op deze terreinen internationaal voorop. Vervolgens brengen we de laatste technology and information terug naar Nederland. Dat levert in Nederland extra inkomsten en banen op”.

CES: de belangrijkste technologiebeurs ter wereld

Op donderdag 5 januari trapt de minister de economische missie af met een bezoek aan de CES, de grootste en belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Op de beurs worden de nieuwste producten, oplossingen en ontwikkelingen op het gebied van bestaande en nieuwe technologieën gepresenteerd. Zo werden bij eerdere edities van de CES o.a. nieuwe versies van besturingssysteem Windows gepresenteerd, elektrische auto’s aangekondigd en nieuwe technologie voor games gedemonstreerd. Alle technologiegiganten uit de hele wereld zijn op de beurs vertegenwoordigd. Ook vele innovatieve Nederlandse bedrijven tonen zich tijdens deze grootste beurs van hun beste kant. Dit jaar zal er voor het eerst ook een heus Holland StartUp Paviljoen zijn, waarin 30 Nederlandse startups verzameld zijn en zich aan de wereld laten zien.

Op donderdagmiddag opent Minister Kamp het Holland Startup Paviljoen. Daarna wordt hij door Startup Envoy Constantijn van Oranje rondgeleid langs een aantal startups op het Paviljoen. In de avond opent minister Kamp vervolgens in het bijzijn van 300 toonaangevende ondernemers het Holland Innovation and Startup Network Event. Het hoge aantal deelnemende ondernemers toont de kracht van, en interesse in Nederlandse hightech bedrijven en startups. Tijdens deze avond lanceert minister Kamp samen met Constantijn van Oranje en start up ondernemer Yilmaz Schoen het online videoplatform ‘Start Up Holland TV’.Op vrijdag 6 januari zal minister Kamp een rondleiding krijgen langs opvallende Nederlandse en internationale bedrijven die aanwezig zijn op de CES.

Silicon Valley: wereldwijd centrum van innovatie

Vanaf zondag 8 januari leidt Minister Kamp een driedaagse hightech-missie naar Californië, de minister bezoekt er San Fransisco en Silicon Valley. The Valley wordt gezien als het wereldwijde centrum voor innovatie van de hightech-industrie. Bedrijven als Google, Facebook, Apple, Intel, Tesla en Cisco vinden hier hun oorsprong of hebben hier hun mondiale hoofdkwartieren. Daarnaast zitten in de directe omgeving belangrijke kennisinstellingen voor fundamenteel onderzoek, zoals Stanford en Berkeley University. Kamp brengt er Nederlandse bedrijven in contact met lokale overheden, kennisinstellingen en bedrijven, naar kopie van het succesvolle Nederlandse topsectorenbeleid.

Zondagochtend bezoekt Kamp de Laguna Seca Race Trackway in Monterey. Hier zal de Nederlandse zonne-auto en Wereldkampioen STELLA een recordpoging op het circuit doen. STELLA kan als toonbeeld van deze Economische missie worden gezien. Innovatie, slimme en schone mobiliteit, roboticas, fotonica en energietechnologie: alles komt hierin samen. De bouwers van de Stella, studenten van de TU/Eindhoven, hebben bovendien Atlas Technologies opgericht, een startup die binnen enkele jaren met een zonne-SUV op de markt wil komen.

Op maandag 9 januari heeft Kamp verschillende bilaterale gesprekken, onder andere met Secretary of Environmental Protection Rodriquez. Daarna zal Kamp een keynote-speech geven bij de Smart E-mobility Conference. In deze speech zal hij aandacht vragen voor de voortrekkersrol die Nederland heeft bij het promoten van schone en slimme mobiliteit. Aansluitend geeft de bewindsman een speech op Berkeley University aan circa 100 studenten van Berkeley over ondernemerschap in het algemeen en de kracht van Nederlands ondernemerschap in het bijzonder. De dag wordt afgesloten met een business diner waar circa 250 internationale businessleaders elkaar zullen treffen.

Op dinsdag 10 januari zal minister Kamp op Stanford University de Emerging Technologies Summit openen waarna Diarmuid O’Connell, VP Business Development van Tesla, de key note verzorgt. Nederlandse en Amerikaanse counterparts zullen vervolgens op deze Summit de laatste technologische stand uitwisselen rond smart e-mobiliteit, robotica, fotonica en energietechnologie. Het bezoek aan de Valley wordt afgesloten met een bezoek aan Tesla.