Toespraak minister-president Rutte bij de Dag van de Industrie, Den Haag

Toespraak van minister-president Rutte bij de Dag van de Industrie op 7 februair 2017 in Den Haag.

Goed hier weer te zijn, op deze Dag van de Industrie. Het is de 2e keer dat deze dag wordt georganiseerd, dus vanaf nu is er sprake van een traditie. En ik juich dat toe, want de industrie is simpelweg heel erg belangrijk voor ons land. Je hoorde een paar jaar geleden nog wel eens geluiden dat maakbedrijven in ons land geen toekomst zouden hebben. Maar het tegendeel is het geval en gelukkig maar.

We kennen allemaal de klassieke voorbeelden van ASML en VDL. Ik was laatst nog bij de Mini-fabriek in Born en wat daar in een paar jaar is gerealiseerd, na de overname door VDL in 2012, werd toen door veel mensen voor onmogelijk gehouden. In Nederland zouden geen auto's meer gebouwd kunnen worden. Maar Wim van de Leegte en zijn mensen bewijzen het tegendeel. Prachtig is dat. En binnenkort gaan ze in Born ook BMW's bouwen en hebben ze weer 800 mensen extra nodig.

En dat is maar 1 van de succesverhalen. De kracht van de Nederlandse industrie zit in de volle breedte. Van de gekende multinationals tot al die familiebedrijven. Samen zijn ze goed voor bijna de helft van de Nederlandse export. Voor 2 miljoen directe en indirecte banen in ons land. En elke nieuwe baan in de industrie levert 1,2 extra banen op in de dienstverlening.

En dat telt, zeker als je terugkijkt naar waar we vandaan komen. Nog maar een paar jaar geleden piekte de werkloosheid boven de 700.000. Maar die stijgende trend is gelukkig gekeerd. Bij al het positieve economische nieuws dat het CBS, het CPB, de OESO en andere rekenmeesters alweer langere tijd over ons uitstorten, vind ik het vooral belangrijk dat het economisch herstel nu ook doorwerkt in de werkgelegenheid.

In 2016 zagen we volgens het CBS de snelste daling van de werkloosheid in 10 jaar en het waren vooral de 45+-ers die daarvan profiteerden. En daarna de jongeren.

Kijken we puur naar de Nederlandse industriesector zelf, dan zien we ook een positief beeld met een voortdurende groei van de productie, een groeiend producentenvertrouwen en een groei in investeringen. Vorige week nog lazen we het bericht dat de werkgelegenheid in de industrie sterker groeit dan in de laatste 6 jaar. Die prestatie is uw prestatie en van niemand anders, complimenten daarvoor.

Toevallig vindt deze week de 100e handelsmissie plaats van dit kabinet, naar Duitsland. Een mijlpaal. Van alle handelsmissies die ik zelf in de afgelopen jaren heb ondernomen, heb ik geleerd dat Nederland als industrieland op veel terreinen meedraait in de wereldtop. Bijvoorbeeld in de chemie, de voedingsmiddelenindustrie en op de markt voor chipmachines en medische apparatuur. Dat is natuurlijk allemaal prachtig mooi.

Maar we weten ook hoe moordend de internationale concurrentie is, dus u hebt groot gelijk om deze 2e Dag van de Industrie in het teken te zetten van het thema 'The Next Generation'. Dat klinkt als de volgende aflevering van Star Trek, als verre toekomstmuziek, maar het gaat wel degelijk om het hier en nu. De Nederlandse industrie innoveert in hoog tempo. En gelukkig maar.

Nog pas geleden heeft Henk Kamp daar goed de schijnwerper op gezet met de uitverkiezing van de Nationale Iconen - innovaties die het in zich hebben om uit te groeien tot visitekaartjes van Nederland, zoals de Deltawerken of de uitvinding van bluetooth - om maar 2 heel verschillende voorbeelden te noemen.

En het is fascinerend om te zien wat er in die competitie boven kwam drijven. Bijvoorbeeld een membraan waarmee energie opgewekt kan worden daar waar zout en zoet water elkaar raken. Of de Growboxx, gemaakt van gerecycled papier, waarmee planten tot wel 90% minder water gebruiken. Of de nieuwe robot van Microsure waarmee chirurgen met microprecisie kunnen opereren. Allemaal nieuwe en veelbelovende producten die wereldwijd gebruikt kunnen worden. En dus alle reden om optimistisch te zijn over de toekomst van de industrie in Nederland.

3 extra redenen om daar optimistisch over te zijn, zijn de ondernemers met wie ik nu in gesprek mag gaan. Het zijn 3 mensen die in hun werk, in hun onderneming, laten zien wat de maakindustrie in ons land zo sterk en veelbelovend maakt. Dat zijn in alfabetische volgorde: Alfred Bruin van Royal Steensma, Wil Dinnesen van Facta en Tjeuvo Verhoeven van Verhoeven Speciaal Constructiewerk. Graag uw applaus voor deze 3 mensen.