Koenders maakt kennis met nieuwe Amerikaanse collega Tillerson

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdag kennisgemaakt met zijn nieuwe Amerikaanse ambtgenoot, Rex Tillerson. Ze ontmoetten elkaar in Bonn tijdens een informele G20-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken.

Koenders en Tillerson spraken onder meer over de toekomst van de Europese Unie, normen en waarden die Nederlanders en Amerikanen binden en wederzijdse belangen. ‘Nederland en de VS hebben elkaar veel te bieden. Onze economische samenwerking levert honderdduizenden banen op, zowel in de VS als in Nederland. Maar we zijn ook trouwe bondgenoten in de strijd tegen terrorisme, werken nauw samen in de NAVO, in Afghanistan en bijvoorbeeld bij de internationale coalitie tegen ISIS’, aldus Koenders.

De minister bood Tillerson aan op korte termijn naar Washington te komen om uitgebreider te kunnen spreken over de trans-Atlantische samenwerking en de uitdagingen waarvoor de internationale gemeenschap staat. Volgens Koenders hebben de VS en de EU elkaar hard nodig en is de trans-Atlantische samenwerking in de afgelopen decennia cruciaal geweest voor onze veiligheid en welvaart, aan beide kanten van de oceaan. ‘Onze gelijkgestemdheid en mentaliteit van aanpakken maken ons een sterke, effectieve partner’, zei Koenders tegen Tillerson.