Laagste werkloosheid in 5 jaar

Steeds meer mensen hebben een baan. In januari zijn er 24.000 mensen extra aan de slag gegaan. En daarmee zijn er voor het eerst meer dan 8,5 miljoen mensen aan het werk. Voor de elfde maand op rij zijn er ook minder werklozen. In januari zaten 480.000 mensen zonder werk. Daarmee is de werkloosheid nu op het laagste punt in vijf jaar. Dat blijkt uit de nieuwste werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Aan het werk

De werkloosheid is de afgelopen jaren flink gedaald. Er zijn nu ruim 200.000 werklozen minder dan tijdens de piek van de werkloosheid in februari 2014; toen hadden 699.000 mensen geen werk.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid: ,,Het is fantastisch om te zien dat de werkloosheid nu op het laagste punt in vijf jaar is. Daar kunnen wij met z’n allen trots op zijn. De crisis hebben wij achter ons gelaten, de economie groeit en bloeit weer, het aantal banen neemt fors toe. Ik ben blij voor alle mensen die aan slag zijn gekomen. En ik heb ook goede hoop voor de mensen die graag aan het werk willen. Er zijn steeds meer banen en vacatures. Dat geeft vertrouwen. Ik wil dat er nog meer mensen aan de slag komen. Daar blijf ik aan werken."

Nederland heeft (met 9,8 procent) na Duitsland de laagste jeugdwerkloosheid van Europa. 139.000 jongeren waren in januari nog op zoek naar werk. Het afgelopen jaar zijn er 42.000 jongeren met een betaalde baan bijgekomen. In januari kwam het aantal jongeren met betaald werk uit op zo’n 1,3 miljoen.

Het aantal nieuwe uitkeringen in januari (45.000) is in acht jaar tijd niet zo laag geweest als nu. Dat zijn er bijvoorbeeld 11.000 minder dan vorig jaar januari. Eind januari waren er 419.000 mensen met een ww-uitkering.