Toespraak van Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bij de onthulling van de oorkonde voor door doping gedupeerde topsporters op 16 februari 2017, te Amsterdam

‘Onze topsporters verdienen een eerlijk speelveld. En de echte winnaars een medaille. En alle eer.’ Dat zei minister Schippers bij de onthulling van de oorkonde voor topsporters die door dopinggebruik van anderen een medaille zijn misgelopen.

Beste mensen,

 

NK’s, EK’s, Wereldbekers, Olympische spelen…Hoeveel medailles zouden hier in dit Olympisch Stadion zijn behaald? Het stadion waar voor het eerst het Olympisch vuur heeft gebrand.
Weet u het? Ik kan er alleen maar naar gissen. Wat ik wel zeker weet, is dat al die winnaars er keihard voor hebben getraind. Dat ze er ontzettend veel voor opzij hebben gezet. Dat ze er alles aan hebben gedaan. Alles. Maar ook aan ‘alles’ zit een grens.


Wat als die grens bij jou eerder is bereikt dan bij je concurrenten? Omdat je net niet snel genoeg bent, net niet goed genoeg, of gewoon pech hebt. Dan is het ontzettend verdrietig als je net naast het goud grijpt. Dat is ontzettend balen. Maar uiteindelijk wel te accepteren.

Maar wat als blijkt dat je naast het erepodium stond, of de verkeerde medaille hebt, omdat die ander doping heeft gebruikt? Dat is wel heel erg zuur. Want dan ligt de grens niet meer bij talent of trainingsdiscipline. Maar bij wie de beste middelen kan krijgen.
Als je concurrent op doping wordt betrapt, kunnen we dat recht zetten. Maar wat als het dopinggebruik niet bewezen kan worden? Vroeger hadden moesten controles nog met beperkte middelen worden gedaan. Er zijn toen sporters ten onrechte gehuldigd. Voor wie dan volgens de regels speelt, is dat onaanvaardbaar. Niet het hoogste podium, niet de eer die je toekomt en geen plaats in de eregalerij van de sport. Van een aantal mensen weten we dat, maar van een groot aantal niet. Omdat het directe bewijs ontbreekt, kunnen we deze sporters niet individueel bij naam noemen. Maar zij verdienen wel alsnog het eerbetoon dat hen toekomt.

De strijd tegen doping moeten we samen voeren.


We hebben een sportcultuur nodig waarin iedereen staat voor een schone sport. Een cultuur die nee zegt tegen doping, een cultuur die sporters beschermt.

Onze topsporters verdienen een eerlijk speelveld. En de echte winnaars een medaille. En alle eer.

Daarom zijn we vandaag bij elkaar. Voor alle Nederlandse sporters die een medaille zijn misgelopen omdat er bij anderen doping in het spel was. Zij hebben topprestaties geleverd. Prestaties om trots op te zijn. Daarom is deze plaquette een algemene blijk van eer voor de echte winnaars. Dank u wel.