Minister Ploumen op economisch werkbezoek naar Wallonië

Minister Ploumen zal volgende week maandag en dinsdag een economisch bezoek brengen aan Wallonië. Doel van het bezoek is regionale samenwerking tussen Nederlandse en Waalse MKB-bedrijven en kennisinstituten te stimuleren. Het is een follow-up van het Staatsbezoek van het Belgisch Koningspaar in november vorig jaar. 80 bedrijven doen mee aan een seminar over regionale samenwerking.

Wallonië is als buurregio een natuurlijke handelspartner voor Nederland. Toch zorgt de regio maar voor 10% van de totale handel met België. De Nederlandse export naar Wallonië is met 4,1 miljard euro net iets groter dan naar Singapore (4 miljard euro). Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, met name in de Nederlandse grensregio’s. Vanuit Noord-Brabant en Limburg is er met name interesse in samenwerking met Wallonië in de sectoren Biotech (Life Sciences & Health), Biobased Economy en Logistiek. 

Minister Ploumen bezoekt maandag 20 februari Eupen en Namen. In Eupen heeft ze een ontmoeting met de Minister-President van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch. Samen brengen ze een bezoek aan een bedrijf in bekabeling dat samenwerkt met een Nederlands bedrijf. In Namen wordt de minister ontvangen door de Minister-President van Wallonië, Paul Magnette. Samen bezoeken ze een bedrijf dat kachels en haarden produceert. s’Avonds gaat de minister bij de Universiteit van Maastricht in gesprek met Waalse en Nederlandse studenten over kansen bij  grensoverschrijdende samenwerking. Ook komt hier de problematiek rondom erkenning van diploma’s aan de orde.

Op dinsdag 21 februari is minister Ploumen in Luik aanwezig is bij het seminar regionale business samenwerking. 80 bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan met elkaar in gesprek over maatschappelijke uitdagingen, grensoverschrijdende samenwerking en de toekomstvisie op een nieuwe economie. Tijdens de sectornetwerklunch gaan Nederlandse en Waalse deelnemers in gesprek over biobased economy, biotech en logistiek

Hieronder het programma in grote lijnen

Maandag Eupen:

11.00 ontmoeting met MP Paasch Duitstalige gemeenschap

12.00 bedrijfsbezoek aan Kabelwerk

Maandag Namen:

15.00 ontmoeting met MP Magnette Wallonië

16.00 bedrijfsbezoek Stuv

Maandag Maastricht

19.00 Universiteit Maastricht/Institute for Transnational en Euroregional cross border (interaactieve ontmoeting met NLse en Waaalse studenten)

Dinsdag Luik:

10.00 ontmoeting met NLse en Waalse werkgeversverenigingen en kennisinstellingen

10.30 seminar regionale business samenwerking, met o.m. directeur Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV)

12.00 sectornetwerklunch