Toespraak minister Schultz van Haegen bij bezoek Zuidasdok

“Wie hier vandaag de techniek in duikt, krijgt een bijzonder kijkje in de toekomst. Want hoe bouw je een tunnel met de kantoorgebouwen van het WTC en Akzo Nobel op 5 meter afstand? 5 meter! Dat heet innovatie. Dat kunnen we tegenwoordig. We benutten de kracht van de markt. En hebben daardoor een veel mooier plan dan we in 2012 hadden durven dromen. En natuurlijk blijft het best spannend.

Dat zegt minister Schultz dinsdag 21 februari bij de definitieve gunning van het project Zuidasdok.

 

Dames en heren, we gaan beginnen! Na 20 jaar praten wordt het project Zuidasdok vandaag definitief gegund. Een Nederlander, een Amerikaan en een Duitser gaan voor ons aan de slag met een megaproject. Een megaproject op de duurste kantorengrond van Nederland. Ons belangrijkste business district.

We krijgen hier vandaag een kijkje in de toekomst. We zien een prachtige maquette en straks een film met een markant nieuw station. Strakke zilverkleurige luifels. Groene daken. ‘Ingetogen chique’ heet het. De beste materialen, zoals het hoort op een internationale toplocatie. Maar ingetogen, het station wordt geen nieuw icoon. De paradepaardjes van de Zuidas zijn en blijven de kantoren zelf.
 
Er moest hier wat gebeuren. Niets doen was geen optie. Amsterdam Zuid is het snelst groeiende station van Nederland. Maar ligt ingeklemd tussen de rijbanen en de kantoren. Ook de A10 Zuid groeit uit zijn voegen. Terwijl de bereikbaarheid van de Zuidas en het noordelijke deel van de Randstad in hoge mate afhankelijk is van dit stukje rijksweg. En dus gaat hier de schop in de grond.

Zuidasdok is vooral ook bijzonder om wat je op de maquette wat minder goed ziet. Het nieuwe station en het vele groen zouden er niet kunnen komen zonder de tunnel. De A10 duikt voor een kilometer onder de grond en levert bovengronds 24 voetbalvelden aan nieuwe ruimte. Wie vandaag de techniek in duikt, krijgt ook hier een bijzonder kijkje in de toekomst. Want hoe bouw je een tunnel met de kantoorgebouwen van het WTC en Akzo Nobel op 5 meter afstand? 5 meter! Dat heet innovatie. Dat kunnen we tegenwoordig. We benutten de kracht van de markt. En hebben daardoor een veel mooier plan dan we in 2012 hadden durven dromen. En natuurlijk blijft het best spannend.

Dames en heren, we zijn hier aan de Zuidas in het hart van de Nederlandse business sector. We hebben hier zo’n 700 bedrijven en 31.000 arbeidsplaatsen. Tot 2030 komt hier nog ruim een miljoen m2 aan kantoren, woningen en voorzieningen bij. De Zuidas is inmiddels zoveel meer dan een zakencentrum. Hier ontstaat een hippe, gemengde wijk voor wonen, werken en recreatie. Waar ook ’s avonds iets te doen is.  

Hier woont de nieuwe jetset, een jong internationaal publiek dat in 6 minuten op Schiphol wil staan. DJ Martin Garrix bijvoorbeeld, die wekelijks in verre oorden volle zalen trekt. Maar ook inwoners van Buitenveldert en Oud-Zuid die in hun eigen wijk geen nieuwbouwprojecten vinden.   

En precies op dat moment gaan we hier bijna 10 jaar bouwen… We kunnen niet anders dan de winkel open houden. Sterker, we gaan ervoor zorgen dat het karakter van deze toplocatie tijdens de verbouwing overeind blijft. Huurders mogen niet weglopen. Werknemers en bedrijven evenmin.

Omdat te realiseren doen we nog iets bijzonders met de tunnel. Het dak gaat er zo snel mogelijk op. Zodat we de openbare ruimte er bovenop snel kunnen inrichten. En we buiten ieders zicht onder het dak nog rustig een paar jaar kunnen doorbouwen.

Dames en heren, ik rond af. Dat wil ik niet doen zonder stil te staan bij de zorgen van de omgeving over de bereikbaarheid, over bouwlawaai en trillingen. Een megaproject als dit kan niet zonder enige overlast. Maar we horen uw zorgen en we komen er zoveel mogelijk aan tegemoet.

Ik wil vanaf deze plek ook Prorail en NS bedanken, de gemeente Amsterdam, de stadsregio, de provincie, de vervoerregio en natuurlijk Rijkswaterstaat. Ondanks de complexiteit van dit project verloopt de samenwerking meer dan voorspoedig.

Dank u wel.