Veel interesse She Decides conferentie Brussel

Meer dan 40 landen hebben aangekondigd aanwezig te zijn op de She Decides conferentie aankomende donderdag in Brussel. De conferentie gaat over het in stand houden van programma's voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden, nu de nieuwe regering van de Verenigde Staten daar onlangs een streep doorheen zette. Minister Ploumen, initiatiefnemer van She Decides: 'Het is fantastisch dat zoveel landen hun betrokkenheid tonen met vrouwen en meisjes, nu zij grote kans lopen binnenkort geen toegang meer te hebben tot seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp of veilige abortus.'

De lange landenlijst varieert van een groot aantal EU staten tot landen uit Afrika en Azië. Enkele voorbeelden daarvan zijn Kenia, Ethiopië, Mozambique, Vietnam, Nepal en Japan. Daarnaast komt ook Canada naar de conferentie, evenals diverse NGO’s, private stichtingen en ondernemingen. ‘Een volgende belangrijke aanvulling is dat Global Citizen -een miljoenenbeweging van voornamelijk jongeren in Noord-Amerika- She Decides inmiddels heeft omarmd. Alles bij elkaar dus een indrukwekkende opkomst. Zeker als je weet dat dit initiatief pas 5 weken bestaat,' aldus Ploumen.

Aanleiding voor She Decides is het decreet van de Amerikaanse regering (de zogenaamde Global Gag Rule) om steun in te trekken aan organisaties die in hun programma's voor gezinsplanning ook abortus aanbieden of bespreekbaar maken. Het gevolg is dat een breed pakket aan voorzieningen in ontwikkelingslanden -met een totale waarde van ca 600 miljoen dollar per jaar- nu dreigt weg te vallen. 'She Decides wil dit gat zoveel mogelijk dichten. We kunnen al die miljoenen vrouwen en meisjes niet in de steek laten. Dat is een hele ambitie. Maar met een brede internationale coalitie moeten we ver kunnen komen,' aldus minister Ploumen.