Koenders brengt bezoek aan FARC-ontwapeningszone in Colombia

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is vrijdag in Colombia op uitnodiging van zijn Colombiaanse ambtgenoot, María Ángela Holguín Cuéllar. De minister brengt onder meer een bezoek aan een FARC-ontwapeningszone, samen met Holguín en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende.

Koenders was vorig jaar september nog aanwezig bij de ondertekening van het vredesakkoord van Colombia met de FARC. President Santos van Colombia ontving in december vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor het definitieve vredesakkoord.

Het komende bezoek staat in het teken van de toekomst van Colombia. Koenders spreekt daar, naast zijn Noorse en Colombiaanse ambtgenoten, ook andere sleutelfiguren uit het vredesproces, zoals het hoofd van VN-missie in Colombia Jean Arnault, en waarschijnlijk ook de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering voor de vredesbesprekingen met het guerillaleger ELN, Juan Camilo Restrepo. In de gesprekken zullen de uitdagingen waar het land voor staat aan de orde komen, zoals de uitvoering van het vredesakkoord met FARC, waarin onder andere is afgesproken dat de FARC-strijders worden ontwapend. Maar ook de lopende vredesonderhandelingen met de ELN, de verslechterde mensenrechtensituatie in het land en de sociaal-economische ontwikkeling van de gebieden die lange tijd onder controle stonden van de FARC zijn onderwerp van gesprek.

Nederland biedt actief hulp bij het vredesproces in Colombia, onder andere door een bijdrage aan het EU Trust Fund, de NGO HALO TRUST voor ontmijning en de monitoringsmissie van het vredesproces door de Organisatie van Amerikaanse Staten. Ook steunt Nederland verschillende mensenrechtenorganisaties.

Voorafgaand aan Colombia brengt minister Koenders een werkbezoek aan Aruba en Curaçao. Hier spreekt hij onder anderen de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, met het oog op zowel regionale belangen als het buitenlandbeleid van het gehele Koninkrijk.