Teller nationale terrorismelijst op 100

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft 10 Nederlanders toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Zij kunnen niet meer bij hun geld en geen gebruik maken van hun Nederlandse bankrekeningen en creditcards, omdat ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Door de uitbreiding staat de teller sinds vandaag op 100: 97 personen, onder wie 11 vrouwen, en 3 organisaties.

De nationale terrorismelijst is geen opsporingslijst of lijst van meest gezochte terroristen, maar een lijst met personen en organisaties op wie een bevriezingsmaatregel van toepassing is. Die maatregel voorkomt dat terroristische activiteiten gefinancierd kunnen worden vanaf een Nederlandse bankrekening.

De minister neemt het besluit in overeenstemming met de ministers van Veiligheid en Justitie en van Financiën op basis van informatie van het Openbaar Ministerie en de AIVD. Financiële instellingen weten op basis van de publieke lijst welke rekeningen ze moeten bevriezen. De bevriezingsmaatregel heeft ook gevolgen voor mensen in de omgeving van de uitreizigers op de terrorismelijst, bijvoorbeeld vrienden en familie. Het is namelijk verboden geld te geven aan personen die op de lijst staan. Wie dit wel doet, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Nederland deelt de nationale terrorismelijst ook binnen de Europese Unie en dringt erop aan dat lidstaten hun eigen lijsten hanteren, publiek maken en delen. ‘Door alle terrorismelijsten openbaar te maken en te delen, wordt het voor EU-burgers en financiële instellingen inzichtelijker voor wie bevriezingsmaatregelen gelden’, aldus minister Koenders.

Daarnaast hamert Nederland op het gebruik van de Europese terrorismelijst. Koenders: ‘Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk intensiever gebruik maken van het EU-sanctieregime. We moeten voorkomen dat iemand die op de nationale lijst staat, in een ander Europees land wel aan geld kan komen. Europese bevriezingen maken de aanpak daarom effectiever.’

De bevriezingsmaatregel maakt onderdeel uit van een breder actieprogramma van het kabinet om jihadisme aan te pakken. Ook werkt Nederland internationaal nauw samen om dreigingen het hoofd te bieden. Zo is Nederland co-voorzitter van het Global Counterterrorism Forum (GCTF), waarin 29 landen en de EU kennis uitwisselen over het bestrijden van terrorisme en het voorkomen van gewelddadig extremisme.