Koenders roept op bewijzenbank Syrië te versnellen en financieel te steunen

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag een oproep gedaan aan meer dan 60 landen om financieel bij te dragen aan de VN-databank voor bewijsmateriaal van ernstige misdaden die in Syrië zijn gepleegd. Hij deed dat in Den Haag tijdens de opening van een internationale conferentie waar 200 deskundigen uit binnen- en buitenland zich buigen over de oprichting van de bewijzenbank.

In de afgelopen 6 jaar is al veel bewijs verzameld van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten tijdens het conflict in Syrië. Het is belangrijk deze puzzelstukjes centraal op te slaan en te toetsen op bruikbaarheid in een rechtszaak. ‘De databank wordt een spil voor bewijsvergaring van gruwelijke misdrijven die in Syrië zijn gepleegd. De vervolging van verdachten komt hiermee een stap dichterbij’, aldus Koenders.

‘We moeten nu doorpakken. Deze situatie motiveert ons om, ook als het conflict nog gaande is, straffeloosheid in Syrië aan te pakken. Als de bewijzenbank goed werkt, kan dit de uiteindelijke vervolging bespoedigen’, zegt de minister.

De Algemene Vergadering van de VN besloot eind vorig jaar de databank in het leven te roepen; 105 landen steunden de resolutie. ‘Nu moeten we genoeg middelen vinden om ervoor te zorgen dat het team van het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) snel aan de slag kan’, aldus de minister.

Nederland en enkele andere landen hebben al een bijdrage overgemaakt. Koenders sprak de hoop uit dat andere landen zullen volgen. Nederland en Liechtenstein organiseerden vorige week een bijeenkomst in Genève, waar landen ook financiële steun hebben toegezegd.

Koenders: ‘Ook in Syrië moet het recht het laatste woord hebben. De oprichting van de bewijzenbank is een broodnodig lichtpunt in de duistere situatie in Syrië. Met de steun van de internationale gemeenschap kan de waarheid zo goed mogelijk aan het licht worden gebracht en kunnen we daders ter verantwoording roepen.’

Nederland organiseert de expertmeeting in samenwerking met het bureau van de OHCHR. Ook zijn er vertegenwoordigers van Syrische organisaties die bewijsmateriaal verzamelen. Koenders bedankte hen voor hun dappere werk dat ze vaak met gevaar voor eigen leven doen. Aan de conferentie nemen verder experts deel van de internationale hoven en tribunalen die in Den Haag zijn gevestigd.