Minister Koenders belt Turkse minister

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vandaag met zijn ambtgenoot Cavusoglu gebeld naar aanleiding van zijn verzoek Nederland officieel te bezoeken. Dit bezoek heeft als doel een politieke campagne te voeren met betrekking tot het grondwettelijk referendum in Turkije. Koenders nam het initiatief tot het telefoongesprek om de Turkse minister te vertellen dat het kabinet de bezoeken ongewenst vindt, niet zal faciliteren en hij zijn ambtgenoot ook niet zal ontmoeten. Ook heeft Koenders te kennen gegeven dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan dit bezoek. De gebruikelijke ondersteuning bij een ministerieel bezoek zal achterwege blijven.

Minister Cavusoglu was van plan op 11 maart een bijeenkomst te houden in Rotterdam. Ook was er een voornemen van een andere minister om een campagnebijeenkomst in Hengelo bij te wonen. Deze bijeenkomsten gaan niet door omdat de uitbaters bekendmaakten geen faciliteiten beschikbaar te stellen voor de evenementen. Bij de optredens lopen de openbare orde en veiligheid gevaar. In Rotterdam en Hengelo is gebleken dat dit zeer waarschijnlijk reden zou zijn om bijeenkomsten sowieso te verbieden. Het ligt in de rede dat dit ook voor eventuele andere optredens geldt.

Koenders: ‘Nederland draagt de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid van Nederlanders, niemand anders. Daarom wil Nederland niet dat dit gaat plaatsvinden.’ Daarnaast wil Nederland niet dat Turkse ministers de Nederlandse vrijheid van meningsuiting gebruiken voor een Turkse grondwetcampagne. ‘We leven in een vrij land. Onze kernwaarden maken dat iedereen vrij is om eigen keuzes te maken en bijeen te komen. Wel vinden we het bezoek van een lid van de regering van Turkije aan ons land om politieke campagne voor dat referendum te voeren onwenselijk. Daar zullen we dus niet aan meewerken’, aldus Koenders.