Benoeming voorzitter Adviescollege Levenslanggestraften

Mevrouw  mr. H.W. Samson-Geerlings wordt voorzitter van het Adviescollege Levenslanggestraften. De ministerraad heeft besloten haar te benoemen op voordracht van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De benoeming gaat in per 1 april 2017.

Het Adviescollege Levenslanggestraften zal de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie adviseren of een levenslanggestrafte na de eerste 25 jaar celstraf in aanmerking kan komen voor re-integratie-activiteiten, voorafgaand aan de herbeoordeling.

Daarvoor wordt in het Pieter Baan Centrum een risicoanalyse uitgevoerd. Hierbij wordt onder meer gekeken naar persoonlijkheidsontwikkeling en gewelddadig gedrag. Het adviescollege beoordeelt of de uitkomsten van deze onderzoeken aanleiding geven om de gedetineerde te laten starten met zijn re-integratie. Bij dit advies worden de belangen van nabestaanden en slachtoffers nadrukkelijk gewogen. Het adviescollege beoordeelt per geval of en zo ja welke eventuele activiteiten passend zijn.

Het college is momenteel in oprichting, de werving van de overige leden is reeds in gang gezet. Het college zal uiteindelijk naast de voorzitter bestaan uit twee juristen, een psycholoog en een psychiater. Naar verwachting zal het college per mei 2017 voltallig zijn en van start gaan.