Koenders bespreekt verkiezingen en asielzoekers in Albanië

Albanië en Montenegro maken als aspirant leden van de Europese Unie voortgang, maar voor beide landen is er nog een hele weg te gaan om daadwerkelijk lid te kunnen worden van de EU. Dat is de boodschap van minister Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan de Westelijke Balkan. Koenders heeft tijdens zijn bezoek ontmoetingen met onder anderen premier Edi Rama en minister Ditmir Bushati van Buitenlandse Zaken van Albanië. Ook zal hij minister Srdjan Darmanović van Buitenlandse Zaken en minister Aleksandar Pejović van Europese Zaken van Montenegro spreken. De gesprekken gaan onder meer over migratie, Europese integratie en de aanstaande parlementaire verkiezingen in Albanië. 

Minister Koenders kondigde aan dat Nederland zeer binnenkort in Albanië start met een informatiecampagne om Albanezen duidelijk te maken dat een reis naar Nederland en Europa kansloos en daarmee zinloos is. 'Het doel is dat Albanezen ervan afzien de heilloze reis naar Nederland af te leggen, en ze in te laten zien dat er daar voor asielzoekers uit Albanië geen toekomst is.' Ook organiseert Nederland met België chartervluchten vanuit Europa naar Albanië om Albanese asielzoekers terug te brengen naar hun thuisland.  

Koenders benadrukt het belang van een stabiele Westelijke Balkan voor de EU. ‘Ook voor Nederland. Instabiliteit raakt ons direct. Denk aan de gevolgen op het gebied van migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme. Stabiliteit brengt juist kansen met zich mee voor het Nederlandse bedrijfsleven.' Nederlandse bedrijven hebben meer interesse om te investeren in Albanië, zo vond deze maand een eerste handelsmissie plaats van Nederlandse textiel en modebedrijven. Het toetredingsproces speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de landen van de Westelijke Balkan. Dat komt door de hervormingen op het gebied van rechtsstaat, economie en openbaar bestuur die landen moeten doorvoeren voordat ze mogen toetreden.  

‘Albanië en Montenegro hebben goede stappen gezet in hun hervormingsproces. Daarvoor verdienen beide landen een compliment. Tegelijkertijd moeten deze twee landen nog grote hordes nemen’, constateert Koenders. ‘Albanië zal echt werk moeten maken van het uitvoeren van hervormingen op het gebied van openbaar bestuur en justitie, bestrijding corruptie en georganiseerde misdaad en bescherming van de rechten van de mens. Anders zal Nederland niet kunnen instemmen met het formeel openen van de toetredingsonderhandelingen. Montenegro is koploper in het toetredingsproces. De afgelopen jaren heeft het land veel nieuwe wetten aangenomen om de wetgeving in lijn te brengen met de EU-regelgeving. Nu komt het aan op het opbouwen van een track record. Van papier naar praktijk’, aldus de minister. Als het gaat om uitbreiding van de Europese Unie is Nederland ‘strikt en fair’, zegt Koenders. ‘Daarover ben ik met Albanië en Montenegro in gesprek deze dagen’.  

De minister heeft uitgebreid het belang benadrukt dat aanstaande parlementaire verkiezingen in Albanië in juni 2017 vooraf worden gegaan door een dialoog tussen alle politieke partijen. 'Compromisbereidheid van alle betrokkenen is noodzakelijk voor eerlijke en inclusieve verkiezingen. Er staat veel op het spel in de relatie met Europa', aldus de minister. Koenders bezocht Albanië gelijktijdig met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel.