Rijden met een bioptische telescoop

Een bioptische telescoop (BTS) is een kleine telescoop die op een brillenglas geplaatst wordt voor een beter zicht op afstand. Een BTS maakt het mogelijk voor zeer slechtzienden te voldoen aan de minimumnormen voor de gezichtsscherpte en na training veilig en verantwoord een auto te besturen.

Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de commissie Brookhuis en De Waard 2 adviezen uitgebracht over rijden met een BTS. Deze gaan over het beroepsmatig rijden met een BTS, over de gevolgen en uitvoering van de nieuwe wetgeving ten aanzien van het T-rijbewijs en over rijden met een BTS in het donker.

De bevindingen zijn voorgelegd aan de Gezondheidsraad, waarna zal worden bezien wat deze onderzoeken betekenen voor de geschiktheidseisen voor rijbewijsbezitters. Met betrekking tot het advies over beroepsmatig rijden en het T-rijbewijs heeft de Gezondheidsraad kenbaar gemaakt dat er geen redenen zijn om aan de conclusies van de Commissie Brookhuis en de Waard nog opmerkingen toe te voegen.