Toespraak minister Schultz van Haegen bij Onthulling hyperloop testfaciliteit TU Delft, 1 juni 2017

“Ik ben trots dat ons kleine landje, en deze universiteit, hierin zo groot is dat we de rest van de wereld achter ons laten. Daar is een unieke combinatie van visie en doorzettingsvermogen voor nodig. Ik vind het ook fantastisch dat een van onze nationale bouwers, BAM, hier brood in ziet en jullie op weg helpt. Naast uiteraard de TU Delft en de NS. De hyperloop is het enige transportmiddel dat meer energie oplevert dan hij kost. Dat, samen met de snelheid, is waarom ik de inspanningen voor de hyperloop alle ruimte wil geven.” Dat zegt minister Schultz donderdag 1 juni bij de onthulling van de eerste Europese hyperloop testfaciliteit in The Green Village van de TU Delft.

De speech is uitgesproken in het Engels.

Dames en heren, beste studenten, beste ondernemers,

Wat is het toch heerlijk om te luisteren naar jonge mensen met goede ideeën. Ik kom vaak op de TU Delft en ik kom hier graag. Mensen die denken in kansen.

Het is die mentaliteit, waardoor jullie bij Elon Musk in Californië al 2 jaar achtereen prijzen in de wacht slepen. Het is die mentaliteit waardoor het bedrijf HARDT 4 maanden na de overwinning een feit is. Het is die mentaliteit, waardoor hier, in The Green Village, achter dit lange doek, Europa’s eerste hyperloop testbuis ligt!

Ik kan u vertellen: ik ben trots. Ik ben trots dat ons kleine landje, en deze universiteit, hierin zo groot is dat we de rest van de wereld achter ons laten. Daar is een unieke combinatie van visie en doorzettingsvermogen voor nodig. Ik vind het ook fantastisch dat een van onze nationale bouwers, BAM, hier brood in ziet en jullie op weg helpt. Naast uiteraard de TU Delft en de NS.

Nederland loopt voorop in innovatieve en duurzame mobiliteit. Wij hebben testfaciliteiten van wereldklasse voor de lucht- en ruimtevaart, evenals voor waterbeheer, de zelfrijdende auto en dronetechnologie. Wij zijn het eerste land waar wettelijk wordt geregeld dat voertuigen binnenkort zonder bestuurder de openbare weg op mogen.

Mijn ambitie is dat Nederland hét Smart Mobility Center van de wereld wordt. Ik ben druk bezig daarvoor ruimte te maken in de regelgeving. Dat is nodig. Onze regelgeving is behoorlijk ouderwets. Nieuwe regelgeving biedt grote kansen voor onze bedrijven en kennisinstellingen.

De case van de hyperloop past daar perfect in. Snel, stil, innovatief en duurzaam. Niet voor niets zijn we hier in de Green Village! De hyperloop is het enige transportmiddel dat meer energie oplevert dan hij kost. Dat, samen met de snelheid, is waarom ik de inspanningen voor de hyperloop alle ruimte wil geven.

We hebben nog een lange weg te gaan. Een weg met bochten en hobbels, aftakkingen en onzekerheden, waar de hyperloop allemaal voor moet slagen. Daarom moeten we testen en stap voor stap komen we verder.

HARDT is nu een bedrijf. Er staat al een nieuw studententeam te trappelen om jullie prestatie in Californië volgend jaar te herhalen.

En Hyperloop One, de grote Amerikaanse concurrent, organiseert komende dinsdag een symposium en Challenge in Amsterdam. Bewust ben ik zowel hier als daar. Het is goed als jullie daar ook aanwezig zijn. Misschien niet om de dikste vrienden te worden. Zonder wrijving geen glans – al gaat dat voor de hyperloop misschien weer niet op… Maar het is goed als jullie daar zijn, om elkaar beter te maken.

In de tuin van innovatie komen juist nieuwe bloemen op als je ze voedt met concurrentie. Met enige rivaliteit. Met de continue uitdaging om in alles de eerste en de beste te zijn.

Dames en heren, ik rond af. Ik mag deze eerste Europese testfaciliteit voor u onthullen. In mijn enthousiasme moet ik toch heel even denken aan pioniers als Anthony Fokker en Albert Plesman. Ook zij konden een eeuw geleden niet voorzien wat hun luchtvaartinnovaties teweeg zouden brengen. Ik wens u heel veel succes en heel veel nieuwe kennis toe.

Laat ons niet langer wachten: weg met dat doek!