Toolkit Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!

In deze toolkit vindt u de middelen uit de campagne “Dubbele Nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!”. Deze middelen kunt u downloaden en gebruiken als u zelf wilt communiceren over het voorkomen van onbedoeld verlies van de Nederlandse nationaliteit. Bijvoorbeeld op uw website of Facebookpagina.

Verlies Nederlandse nationaliteit

Nederlandse nationaliteit verliezen
Heeft u een dubbele nationaliteit?
Er is sprake van een 'dubbele nationaliteit' wanneer u meer dan één nationaliteit heeft. U bent dan van twee of meer landen staatsburger. Van iedere nationaliteit kunt u een paspoort aanvragen. U heeft dan twee of meer paspoorten.
Woont u in het buitenland?
U kunt uw Nederlandse nationaliteit verliezen als u langer dan tien jaar in het buitenland woont, en na uw 18e gedurende die tien jaar een dubbele nationaliteit heeft. Met het 'buitenland' is hier bedoeld: buiten Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten of de Europese Unie.
Vergeet niet iedere tien jaar uw paspoort te verlengen.
U loopt het risico de Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt te raken. U kunt dit voorkomen door tijdig uw paspoort te verlengen. Klik voor de volledige informatie, alle situaties en uitzonderingen op deze link.
Bent u van plan een andere nationaliteit aan te vragen?
U bent Nederlander en wilt een andere nationaliteit aannemen. Bijvoorbeeld omdat u gaat trouwen of emigreren.
Is dit de nationaliteit van uw partner?
U vraagt de nationaliteit van een ander land aan. Is dit ook de nationaliteit van uw echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner?
U kunt de Nederlandse nationaliteit waarschijnlijk behouden.
Het risico op automatisch verlies van uw Nederlandse nationaliteit is klein. Check voor de zekerheid de volledige informatie, alle situaties en uitzonderingen via deze link.
U loopt het risico de Nederlandse nationaliteit kwijt te raken.
U loopt het risico de Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt te raken. Check de volledige informatie, alle situaties en uitzonderen via deze link.