Fietsen voor het klimaat

In een klimaatpeloton van 40 personen is klimaatgezant Marcel Beukeboom vanochtend vertrokken naar het internationale fietscongres Velo-city. Met deze fietstocht vraagt hij aandacht voor de rol die de fiets kan spelen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

 In het peloton fietsen mensen mee die het klimaat een warm hart toedragen, onder meer vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Utrecht en de Universiteit van Wageningen. Ook rijdt voormalig profwielrenner Daan Luijkx mee, die oprichter is van de duurzame wielerploeg team Earth.

 

Klimaatboodschappen

Onderweg wordt het peloton ontvangen door de Utrechtse wethouder mobiliteit en duurzaamheid Lot van Hooijdonk. Daar bezoeken de fietsers de nieuwe fietsenstalling van Utrecht CS. Daarna koersen ze door naar de Universiteit van Wageningen waar Beukeboom een pitch houdt en daarna de infomarkt over klimaat bezoekt. De laatste etappe is naar Arnhem, waar de klimaatgezant wordt ontvangen door de burgemeesters van Arnhem en Nijmegen (de steden die Velo-city organiseren). Bij het station van Arnhem sluiten de wethouders van Arnhem en Nijmegen aan voor het laatste stuk heuvelop. In deze etappeplaatsen krijgt Marcel Beukeboom klimaatboodschappen mee, die hij aan het eind van de rit overhandigt aan de voorzitter van Velo-city 2017 en de burgemeesters.

 

Cycle Paris home

Het thema voor de dag 'Cycle Paris home' ligt in het verlengde van die van de Nationale Klimaattop: Bring Paris home. Klimaatgezant Beukeboom: "Tijdens mijn fietsrit probeer ik allerlei klimaatthema’s met elkaar te verbinden. Door bijvoorbeeld naar bedrijven te fietsen en hen te laten tonen wat zij in de praktijk al tegen klimaatverandering ondernemen. Te vragen wat hun boodschap is voor de mensen op de conferentie. En natuurlijk wat fietsen voor hen betekent. Datzelfde doe ik vervolgens bij de gemeente Utrecht en de Wageningen Universiteit."

 

Wat is Velo-city?

‘s Werelds grootste fietscongres, Velo-city 2017 vindt plaats van 13 tot en met 16 juni in de regio Arnhem-Nijmegen. Zo’n 1.500 professionals van over de hele wereld ontmoeten elkaar om de laatste innovaties op fietsgebied te bespreken en meer te leren over het fietsvriendelijk inrichten van steden en regio’s. Het thema van het congres is dit jaar 'the freedom of cycling'. Op de laatste congresdag wordt de European Cycling Strategy aan eurocommissaris Bulc aangeboden. Dit is het ontwerp van de Europese strategie voor de komende jaren om fietsen een belangrijkere rol te geven.

 

Wat doet Team Earth?

Het peloton rijdt in profshirtjes van het team Earth. Dat is een duurzaamheids profteam in oprichting, op initiatief van Daan Luijkx de voormalig ploegdirecteur van wielerploeg Vacansoleil. Hij wil af van het klassieke idee dat je puur commerciële bedrijven als sponsor hebt. Daarom heeft hij een shirt laten ontwerpen waarop zijn partners kunnen staan. Bij iedere wedstrijd zet hij het shirt in het teken van een van de wereldwijde duurzaamheidsdoelen, om deze zo afzonderlijk te promoten. De ploeg gaat naar verwachting in 2018 als profploeg van start.