Eerste Nederlander verkozen tot rechter bij Internationaal Zeerechttribunaal

Prof. dr. Liesbeth Lijnzaad is vandaag in New York verkozen tot rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Het is voor het eerst dat een Nederlander – en de tweede keer dat een vrouw – deze functie bemachtigt bij het in Hamburg gevestigde tribunaal.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken feliciteert Lijnzaad van harte. ‘Dit is een zeer verdiende kroon op haar carrière en tegelijk een enorme uitdaging. Deze verkiezing past in de lange traditie van het Koninkrijk om de internationale rechtsorde te bevorderen. Het vreedzaam beslechten van geschillen tussen staten is daar een belangrijk onderdeel van.’

Het Internationaal Zeerechttribunaal spreekt recht in geschillen tussen landen over de interpretatie en de toepassing van het VN-zeerechtverdrag. In 2013 stapte Nederland naar dit tribunaal om het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen uit de Russische Federatie. De rechters stelden Nederland destijds in het gelijk. Lijnzaad trad op namens Nederland in deze procedure. Zij wordt op 1 oktober 2017 beëdigd bij het eenentwintig rechters tellende tribunaal.

Lijnzaad is sinds 1994 in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken en werkt momenteel als de juridisch adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is zij sinds 2006 hoofd van de Afdeling Internationaal Recht van het ministerie. Vanuit haar functie is zij de belangrijkste adviseur van de regering over internationaalrechtelijke vraagstukken en vertegenwoordigt ze het Koninkrijk in zaken voor onder meer het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Zeerechttribunaal. Lijnzaad is tevens hoogleraar Praktijk van het Internationaal Recht bij de Universiteit van Maastricht.