Minister-president Rutte ontvangt Benelux, Baltische en Noord-Europese collega’s

Minister-president Rutte ontvangt op 21 juni 2017 zijn collega’s van de Benelux, de Baltische staten en de Noord-Europese EU-lidstaten, de zogenoemde ‘Nordics’, voor een brede consultatie op diverse EU-onderwerpen.

Namens de Benelux zijn aanwezig minister-president Michel van België en minister-president Bettel van Luxemburg. Voor de Baltische staten nemen deel minister-president Ratas van Estland, president Grysbauskaitė van Litouwen en minister-president Kučinskis van Letland. Namens de Nordics nemen deel minister-president Löfven van Zweden, de staatssecretaris voor Europese Zaken, de heer Halonen van Finland en de heer Christensen, secretaris-generaal voor Buitenlandse Zaken van Denemarken.
 
In de afgelopen periode heeft minister-president Rutte vaker informele besprekingen gevoerd met EU-collega’s, al dan niet in Benelux-verband. Deze besprekingen bieden de kans om diepgaand inzicht te krijgen in de wederzijdse belangen, onder andere met betrekking tot het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Naast de gevolgen van Brexit wordt ook gesproken over migratie, veiligheid en defensie, de interne markt en de toekomst van Europa. Het werkdiner vindt plaats aan de vooravond van de Europese Raad in Brussel op 22 en 23 juni.
 
Voorafgaand aan het werkdiner heeft minister-president Rutte een bilaterale ontmoeting met minister-president Ratas van Estland dat per 1 juli 2017 het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt van Malta.