Minister Kamp bezoekt Expo Astana 2017 in Kazachstan

In september dit jaar vieren Nederland en Kazachstan hun 25-jarige bilaterale band en van 10 juni tot en met 10 september 2017 vindt in de hoofdstad Astana de World Expo 2017 plaats. Ter ere hiervan brengt Minister Kamp van Economische Zaken op woensdag 21 en donderdag 22 juni een werkbezoek aan het land. Nederland is een van de grootste investeerders in Kazachstan. Daarnaast sluit het thema van de World EXPO 2017, ‘Future Energy’, aan bij de terreinen waarin Nederland en Kazachstan samenwerken.

Expo Astana

EXPO 2017 Astana

Programma

21 juni

10.00 – 11.00 uur (6.00 – 7.00 uur NL-tijd)
Op woensdag 21 juni neemt minister Kamp deel aan de Joint Business Council georganiseerd door de Kazachse Kamer van Koophandel en het Kazachse olie- en gasbedrijf KazMunaigas, in nauwe samenwerking met VNO-NCW en Shell. Aan de Joint Business Council nemen meer dan 25 bedrijven mee deel, waaronder Shell, Philips Lighting, Royal Philips (healthcare) Van Oord, Witteveen + Bos, Royal IHC en Global Solar Investments. Aansluitend aan het officiële gedeelte is er een Award ceremonie ter ere van 25 jaar bilaterale betrekkingen.

22 juni

10.00 – 15.00 uur (6.00 – 11.00 uur NL-tijd)

Op donderdag 22 juni zal minister Kamp de Nederlandse Nationale Dag bijwonen en daarbij een bezoek brengen aan het Nederlands paviljoen op de Expo Astana 2017. Nederland is op de Expo vertegenwoordigd met een eigen paviljoen. Daarnaast maakt hij de winnaar bekend van de Holland Innovation Challenge.

Holland Innovation Challenge

Nederland vindt het belangrijk dat er nieuwe partnerschappen ontstaan tussen Kazakse en Nederlandse bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Daarom is de Holland Innovation Challenge bedacht. Hierbij hebben 24 Nederlandse en Kazakse studenten en young-professionals inventieve toepassingen van bestaande Nederlandse innovaties uitgewerkt. Deze innovatieve en creatieve ideeën spelen in op de belangrijke, vooraf geselecteerde, sociaaleconomische doelstellingen van Kazachstan.

Elk team bestaat uit twee Nederlandse- en twee Kazachse talenten, met betrokkenheid van een bedrijfsvertegenwoordiger. Van deze zes teams zijn er na de halve finale drie teams die zich hebben gekwalificeerd voor de finale, deze vindt op 22 juni plaats in het Nederlandse paviljoen op de Expo Astana 2017. Op basis van het juryoordeel onder leiding van de Kazakse Ambassadeur, H.E. Mr. Ilyassov en de presentaties van de 3 finalisten zal minister Kamp de winnaar van de Holland Innovation Challenge bekendmaken.

De finalisten

  • Team Witteveen + Bos: Team 1; ‘Aquamotion’.
    Dit project wil waterbeschikbaarheid en –betaalbaarheid in Kazachstan garanderen door zogenoemde water-wise communities te creëren. Het doel van deze gemeenschappen is het verminderen, hergebruiken en behouden van water. Het project wil elk nieuwe gebouw in Almaty uitrusten met een decentraal water wateropslagsysteem waardoor het watergebruik circulair kan worden.
  • Team Delphy: Team 2; ‘House 4 Future’ (H4F).
    Tuinbouwproject gericht op het ontwikkelen en toepassen van kennis en ervaring in deze sector om voedselzekerheid- en kwaliteit in Kazachstan te stimuleren. Het voorstel van dit team is om (1) een online community platform op te richten en (2) een fysiek training and research centre (TRC) te bouwen in Almaty.
  • Team Staay Food Group / Philips: Team 1; ‘LED it grow’.
    De introductie van het telen van sla via Vertical Farming in grote supermarkten, hogescholen en universiteiten. Naast een innovatieve manier van voedselproductie draagt hun voorstel bij aan (1) kennis en educatie onder professionals en consumenten, (2) verhoogd bewustzijn over hoge kwaliteit voedsel en gezondheid en (3) groei van de sector door meer bedrijvigheid. Hiermee speelt dit project ook in op de uitdagingen in Kazachstan omtrent voedselzekerheid.