Nederland en Zweden eisen onmiddellijke vrije toegang van hulpverleners in Jemen

Nederland en Zweden roepen de strijdende partijen in Jemen op humanitaire organisaties directe vrije toegang te garanderen zodat ze hulp kunnen bieden aan de vele mensen in nood. Ook is er onmiddellijk een staakt-het-vuren nodig, dat door de Verenigde Naties moet worden gecontroleerd. Daardoor kunnen vredesbesprekingen onder leiding van de VN worden hervat.

Dat stellen minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Zweedse collega Wallström in een gezamenlijke verklaring. Die kwam maandag op initiatief van Nederland tot stand tijdens een bezoek van Koenders aan Zweden.

'Catastrofale situatie'

De ministers uiten in de verklaring hun afschuw over berichten van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie dat er in Jemen inmiddels meer dan 200.000 mensen aan cholera lijden. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van de dodelijke infectieziekte. ‘Het is verschrikkelijk te zien dat er een andere humanitaire crisis bijkomt in een toch al catastrofale situatie.’

Humanitaire hulp is van acuut levensbelang, maar er is veel meer nodig om de crisis in het Arabische land op te lossen. Koenders en Wallström benadrukken dat er ook een politieke oplossing nodig is om duurzame vrede te bereiken. Vrouwen moeten in dat proces een rol spelen.

Nederland en Zweden herhalen hun steun aan de oproep voor een internationaal onafhankelijk onderzoek naar schendingen van mensenrechten en humanitair oorlogsrecht in Jemen. Verder roepen ze de strijdende partijen onder meer op om commerciële vluchten naar de luchthaven van Sanaa toe te staan en ervoor te zorgen dat er weer economische ontwikkeling in het land mogelijk wordt.