Toespraak minister Schultz van Haegen bij Finale Sustainable Business Battle, Leiden

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM) bij de Finale van de Sustainable Business Battle van TU Delft en Universiteit Leiden bij de Leidse Studentenvereniging Minerva op 23 juni 2017 in Leiden.

De speech is uitgesproken in het Engels.

Wat leuk om hier weer te zijn. Deze zaal… deze open haard… ik heb er goede herinneringen aan… als de dag van gisteren… Hier doe je vrienden op voor het leven.

Maar vandaag bewijzen jullie maar weer dat een studentenvereniging veel méér is. Dat jullie grote maatschappelijke uitdagingen bij de horens vatten en willen werken aan praktische oplossingen – direct uitvoerbaar in de regio. Want dat viel me meteen op in de omschrijving van jullie battle: de regionale insteek. Jullie vertalen complexe wereldproblemen naar concrete oplossingen hier in Leiden en Den Haag.

Klimaat en duurzaamheid zijn 'hot' en dat is fantastisch. Dat de leider van de grootste economie ter wereld 3 weken geleden afhaakte, heeft de anderen alleen maar ambitieuzer gemaakt. Niet in de laatste plaats de staten en steden in de Verenigde Staten. Maar ook China. En ook grote bedrijven als DSM, autofabrikanten, energiebedrijven.

En weet je waarom? Natuurlijk, om de stijging van de temperatuur op onze planeet binnen de perken te houden. Maar ook omdat klimaat big business is!

Een staat als Californië staat vooraan, omdat het er droger is dan ooit. Maar óók omdat de innovatieve industrie in Sillicon Valley grote kansen ziet.

Een land als China staat vooraan, omdat de luchtkwaliteit in de steden om te huilen is. Maar óók omdat er voor de Chinese maakindustrie veel geld te verdienen is.

Een land als Nederland staat vooraan, omdat we als laag land als eerste last hebben van de zeespiegelstijging. Maar óók omdat onze bedrijven hun kennis en kunde maar wat graag aan andere landen verkopen.

De roep om een groene agenda in het nieuwe regeerakkoord komt niet alleen van milieuclubs als Greenpeace en Urgenda. Juist ook bedrijven roepen de kabinetsonderhandelaars op te investeren in een groene revolte.

Ook bij jullie hier vandaag zie ik die twee-eenheid:

Enerzijds studenten die zich bekommeren om het milieu. Anderzijds bedrijven – die zich ook bekommeren om het milieu, zeker – maar die ook gewoon geld moeten verdienen.

Het is mijns inziens de enige manier om het doel te bereiken. Duurzaamheid is niet van de overheid, het is van ons allemaal: thuis, op school, op het werk. Ik wil het nog sterker zeggen. Overheden die gedetailleerde duurzaamheidsregeltjes voorschrijven, zitten groene innovatie juist in de weg. Afvinklijstjes met minimale eisen waar een product aan moet voldoen, zetten een rem op de denkkracht bij professionals. Een groen keurslijf dat de overheid voorschrijft, past niet voor innovaties die nog moeten worden bedacht.

Want 1 ding is zeker: we moeten het hebben van eigen initiatief en innovaties. We moeten het hebben van mensen als Hitesh Khandelwal, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij bedacht slimme ramen die hun zonwerende eigenschappen naar behoefte kunnen in- en uitschakelen. Is het warm binnen, dan houden de ramen de warmte buiten. Is het koud binnen, dan laten de ramen de warmte van de zon door. Op die manier hebben de verwarming en de airconditioning minder te doen. De 'PowerWindow' fungeert bovendien als zonnepaneel: hij vangt zonlicht op om er elektriciteit van te maken. Bij de Rabobank in Eindhoven experimenteren ze er al mee.

We moeten het hebben van nieuwe initiatieven, zoals 'rooftopfarms' waar ze tegenwoordig onze groenten telen midden in de stad. We moeten het hebben van nieuwe initiatieven, zoals het studentenidee om het Nederlandse gasnet een 2e leven te geven: ieder huis zijn eigen ondergrondse batterij. We moeten het hebben van nieuwe initiatieven, zoals de zelfrijdende auto.

Volgende week open ik bij de TU Delft het eerste research lab voor automated driving. Nederland is voor innovatieve en duurzame mobiliteit de absolute nummer 1 in Europa. Maar de ambitie reikt verder. We willen hét Smart Mobility Center van de wereld worden!

Ik wil maar zeggen: Nederland barst van de groene initiatieven. Initiatieven van grote bedrijven tot start-ups, van kennisinstellingen en NGO’s tot burgers zelf. Initiatieven zoals deze Sustainable Business Battle!

Ik liep net even over jullie 'poster presentation market'. En wat ik daar zie zijn concrete, kleinschalige oplossingen die bedrijven snel kunnen implementeren. De sleutel tot succes is om vanuit verschillende disciplines naar een probleem te kijken. Vakoverstijgend. En dat is precies wat jullie hier doen.

Ik ben fan van wedstrijden als deze. Hier komen de beste ideeën bovendrijven. Neem het studententeam uit Delft. Zij wonnen begin dit jaar de Hyperloop Competition van Tesla-baas Elon Musk: een wedstrijd wie de beste wagen kan bouwen om met 1000 km/u door een luchtdrukbuis te reizen. Een half jaar later runnen ze hun eigen bedrijf! Mét de beste hyperloop technologie ter wereld en investeringen van de NS, bouwbedrijf BAM en de TU Delft.

De bedrijven van vanavond, jullie partners, hebben er een out-of-the-box oplossing bij. Hopelijk leidt het tot verder onderzoek, tot pilots en daadwerkelijke implementatie. En wie weet hebben de winnaars van vanavond over een half jaar ook hun eigen bedrijf…

Beste mensen, het is tijd dat ik stop met praten en ga luisteren. Ik wens alle deelnemers veel succes! Dank u wel.