Koning, Koningin en minister-president bij ingebruikname Nationaal Monument MH17

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte wonen maandagmiddag 17 juli in Vijfhuizen, gemeente Haarlemmermeer, de ingebruikname bij van het Nationaal Monument MH17 voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Voorafgaand wordt de Nationale Herdenking MH17 gehouden.

Het monument is een initiatief van de nabestaanden van de slachtoffers. Het bestaat uit een groen bomenlint en een gedenkteken. In het zogenaamde 'herinneringsbos' krijgen alle 298 slachtoffers een eigen boom met een naamplaat. Het gedenkteken staat in het midden van het bos en heeft de vorm van een oog dat opkijkt. In de iris zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd. Het bomenlint is uitgevoerd door landschapsarchitect Robbert de Koning. Het gedenkteken is gemaakt door kunstenaar Ronald A. Westerhuis.

De Nationale Herdenking MH17 draagt het thema 'voortleven'. Dit sluit aan bij het gedachtengoed van het Nationaal Monument. De onthulling van het monument gebeurt door een defilé van de nabestaanden langs het gedenkteken. De Koning en Koningin openen samen met 17 kinderen uit Vijfhuizen het defilé. Aansluitend bezoeken zij het herinneringsbos. Tijdens de na-ontvangst zijn er ontmoetingen met de nabestaanden en betrokkenen.

De Nationale Herdenking MH17 wordt bijgewoond door circa 2000 nabestaanden van de slachtoffers en vertegenwoordigers uit alle landen die betrokken waren bij de ramp met vlucht MH17.

Naast het Koninklijk paar en minister-president Rutte zijn ook mevrouw Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, en minister Blok van Veiligheid en Justitie aanwezig.