Toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking van de slachtoffers en de gevolgen orkaan Irma in de Tweede Kamer

Mevrouw de Voorzitter,

Een ooggetuige typeerde orkaan Irma als ‘het wreedste monster dat ooit passeerde’. En dat zegt alles over de meedogenloze beproeving die het Caribisch deel van ons Koninkrijk vorige week heeft moeten doorstaan.

Irma heeft een spoor van vernieling aangericht in ons Koninkrijk. Saba, Sint Eustatius en bovenal Sint Maarten zijn ongenadig hard getroffen. Deze prachtige eilanden, die we kennen als oases van groen, witte stranden en helblauw water, zijn onherkenbaar veranderd. Openbare gebouwen, huizen en infrastructuur zijn verwoest, bomen uit de grond gerukt en overal is er ravage. Levens liggen letterlijk en figuurlijk in puin. Op Sint Maarten zijn vier doden te betreuren en in de hele regio zijn tientallen slachtoffers gevallen.

De bewoners van de eilanden hebben benauwde uren en dagen meegemaakt. Tijdens de storm moesten zij vrezen voor hun leven en zagen zij hun bezittingen en hun huizen verloren gaan. 'Alles om ons heen kwam naar beneden, stortte in’, zei een bewoonster. ‘Ik dacht dat we dood zouden gaan.’ Het zijn woorden die laten zien hoe groot de ontreddering is als alle normale zekerheden – eten, een dak boven je hoofd, stromend water – er plotseling niet meer zijn.

Ik heb het de afgelopen dagen een aantal keer gezegd: Nederland laat Sint Maarten niet in de steek. De Koning en minister Plasterk zijn momenteel in het rampgebied om met mensen te praten, steun te bieden en te kijken welke hulp nodig is.

Wij staan naast onze Koninkrijksgenoten en doen er alles aan om de acute noodhulp te bieden die nodig is, en om te zorgen dat het voor de bewoners op het eiland zo snel mogelijk weer leefbaar wordt. En veilig, want plunderingen en geweld zijn onacceptabel.

Nederland is solidair: er wordt al veel gegeven op gironummer 5125 van het Rode Kruis. Ik roep iedereen op dit te blijven doen.

Graag spreek ik mijn grote respect en dankbaarheid uit voor de militairen en hulpverleners, die de afgelopen dagen ontzettend hard gewerkt hebben om zo veel mogelijk mensen te helpen en die dat de komende tijd zullen blijven doen. Ik spreek mijn dank uit aan de collega’s op Curaçao en Aruba, met wie wij in deze moeilijke dagen intensief samenwerken.

Het zal nog lange tijd duren voordat het leven op de eilanden weer is zoals voorheen. De bewoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zullen hun levens weer moeten opbouwen en wij zullen hen daarbij helpen.

Onze gedachten zijn vandaag bij de slachtoffers, de gewonden, nabestaanden en bij iedereen die door dit natuurgeweld is getroffen. Namens het kabinet wens ik iedereen veel kracht toe.