Klaas Dijkhoff nieuwe minister van Defensie

Klaas Dijkhoff is vanmiddag door koning Willem-Alexander beëdigd als de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt Jeanine Hennis-Plasschaert op die gisteren aftrad.

Aankomst op het ministerie van Defensie. Van links naar rechts: secretaris-generaal Wim Geerts, minister Klaas Dijkhoff en zijn adjudant.

Na zijn beëdiging ging minister Dijkhoff direct naar het ministerie in Den Haag. 'Het is belangrijk dat Defensie een volwaardige minister heeft, ook voor de misschien korte demissionaire periode. Het is belangrijk vanwege de lopende missies in bijvoorbeeld Mali en Irak, maar ook vanwege de huidige onzekere veiligheidssituatie in de wereld. Ik heb een grote drive voor recht en veiligheid. Daar heb ik me de afgelopen periode met hart en ziel voor ingezet. Dat ik me nu bij Defensie voor vrede en veiligheid kan inzetten, vind ik dan ook een eer en een voorrecht'.

Klaas Dijkhoff tekent voor de overdracht van de ministeriele dossiers. Achter hem secretaris-generaal Wim Geerts (l.) en de adjudant van de minister.

Dijkhoff was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in het demissionaire kabinet. Die functie neemt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie op zich. Dijkhoff  blijft minister tot er een nieuw kabinet aantreedt. Minister-president Mark Rutte gaf aan dat het belangrijk is dat Defensie een voltijds bewindspersoon heeft.