Noodhulpoperatie Sint Maarten loopt ten einde

Het grootste schip van de marine, Zr. Ms. Karel Doorman, leverde afgelopen zaterdag voorlopig voor het laatst hulpgoederen af op Sint Maarten. Aan boord zijn onder andere shelter-woningen, vrachtwagens, medische apparatuur en bedden. Daarnaast zijn er ook containers aan boord voor de eilanden Saba en Sint Eustatius met hulpgoederen, waaronder kettingzagen, betonmixers en huisraad. 

Militairen laden de goederen uit Zr. Ms. Karel Doorman die ligt aangemeerd aan de kade op Sint Maarten

Na aankomst hebben organisaties zoals het Rode Kruis, het ziekenhuis, de lokale ministeries en de politie de voor hen bestemde middelen volgens een nauwgezet schema afgehaald. Het lossen van de enorme hoeveelheid goederen is ordelijk verlopen en wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het marineschip was na orkaan Irma in september vertrokken naar het Caribisch gebied en heeft op Sint Maarten al eerder 1 miljoen kilo hulpgoederen afgeleverd. Sindsdien heeft de Karel Doorman verschillende eilanden in de regio voorzien van hulpgoederen.

Hulpgoederen

Vanaf begin september hebben militaire vliegtuigen en marineschepen in totaal 2260 ton noodhulp afgeleverd op het door orkaan Irma verwoeste Sint Maarten. De hulpgoederen bestonden uit voedsel en water, dekzeilen en voertuigen. Er is zo'n één miljoen liter water uitgedeeld.

Hercules-transporttoestellen van de Nederlandse en Belgische luchtmacht vlogen 35 keer van Curaçao naar Sint Maarten. Op de terugweg namen zij in totaal 1804 evacués mee. Nog grotere vliegtuigen, in samenwerking met Frankrijk, vlogen acht keer van Nederland naar Curaçao met hulpgoederen. Met deze transporten kwam er 550 ton door de lucht.

Militairen en hulpverleners (USAR) hebben de afgelopen weken essentiële gebouwen hersteld, waaronder het vliegveld, ziekenhuis en scholen. Wegen zijn begaanbaar gemaakt en puin en omgewaaide bomen zijn geruimd. Militairen zijn ook de wijken in gegaan voor reparaties bij de mensen die dit het hardst nodig hadden, zoals herstelwerkzaamheden aan daken.

Vrijdag maakte staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) bekend dat de noodhulp voor de getroffen eilanden tot op heden 55 miljoen euro heeft gekost. Het grootste deel van het geld was bestemd voor Sint Maarten, waar de verwoesting erger was dan op Saba en Sint Eustatius.

Inmiddels loopt de noodhulp ten einde en vertrekken de militairen langzamerhand. Nederland is bereid via een fonds geld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Sint Maarten.