Hoe een bestuurder de beste bestuurder wordt

Dit onderzoek biedt inzicht in de kwaliteiten van excellente bestuurders.

Hoofdlijn van de conclusies:

  1. Bekwaamheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid zijn de 3 belangrijkste eigenschappen voor goede decentrale bestuurders. Dat blijkt uit een verdiepende analyse van de data van de Beste Bestuurder-verkiezing (jaarlijkse verkiezing georganiseerd door vakblad Binnenlands Bestuur en Necker van Naem).
  2. Een belangrijke uitkomst is dat het van ambt tot ambt verschilt welke eigenschappen worden verlangd. Voor burgemeesters en commissarissen van de Koning wordt waarde gehecht aan betrokkenheid en betrouwbaarheid. Bij wethouders en gedeputeerden ligt de nadruk sterker op bekwaamheid.
  3. Burgemeesters en commissarissen die in de Beste Bestuurder-verkiezing zeer hoog scoren onderscheiden zich door betrokkenheid te combineren met daadkracht. Excellente wethouders en gedeputeerden onderscheiden zich door hun grote deskundigheid.
  4. De data uit de Beste Bestuurder-verkiezing biedt een insiders-perspectief (bestuurders over bestuurders). Burgers stellen andere eisen dan volksvertegenwoordigers en bestuurders. In het geval van burgemeesters bijvoorbeeld zien burgers liever een mensgerichte, bedachtzame en wijze burgervader, terwijl de insiders (volksvertegenwoordigers én bestuurders) vragen om betrokkenheid en daadkracht.