Nederland in de VN-Veiligheidsraad

(Een animatie. Beeldtitel: Koninkrijk der Nederlanden in de VN-Veiligheidsraad 2018.)

RUSTIGE MUZIEK

(Het Koninkrijk der Nederlanden is in 2018 een van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad, die waakt over de internationale vrede en veiligheid. Dat is in ons directe belang, want vrede en stabiliteit elders komt ook Nederland ten goede.)

(Als lid van de Veiligheidsraad kan Nederland invloed uitoefenen op de internationale politieke agenda en helpen bij het voorkomen en oplossen van conflicten. Tijdens ons lidmaatschap vragen wij extra aandacht voor de bescherming van burgers, voorkomen van conflicten en gerechtigheid.)

(VN-vredesmissies moeten gewone burgers beschermen. Een effectieve Veiligheidsraad zorgt dat conflicten worden aangepakt met moderne, goed uitgeruste vredesmissies. We willen een Veiligheidsraad, die oorzaken van conflict en oorlog, zoals water- of voedselschaarste of klimaatverandering, tijdig onderkent en aanpakt.)

(Nederland heeft kennis en kunde om daar goed aan bij te dragen. Vrede houdt geen stand zonder gerechtigheid en verzoening. Vrijheden en mensenrechten zijn een voorwaarde voor vrede.)

(De Veiligheidsraad moet daders ter verantwoording roepen. Dus zetten wij ons, ook als internationale hoofdstad voor vrede en recht, daar met nadruk voor in.)

(De vele complexe conflicten en spanningen in de wereld vragen om een daadkrachtig optreden van de Veiligheidsraad. Daar zet Nederland zich in 2018 voor in. Voor Nederland, wereldwijd.)

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Buitenlandse zaken. Het beeld wordt donkerblauw met wit. Beeldtekst: Meer weten? @MinBZ, @NLatUN, www.fb.com/NetherlandsUN, www.rijksoverheid.nl/vnvrdea@minvenj.nl.)

DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG