Bezoek van de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie van de Republiek van Albanië aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid

De Ministers van Binnenlandse Zaken, Fatmir Xhafaj, en van Justitie (Etilda Gjonaj) van de Republiek Albanië brengen deze week een werkbezoek aan Nederland. Op 23 mei 2018 waren beide ministers te gast bij het Ministerie van JenV.

Gesproken is met de Staatssecretaris van JenV (Mark Harbers) over o.a. illegale immigratie van Albanese burgers via met name Hoek van Holland richting het VK en de zorgen die Nederland heeft over de effecten in o.a. Amsterdam en Rotterdam van criminaliteit veroorzaakt door Albanezen. Ook heeft de Staatssecretaris met de delegatie gesproken over het Nederlandse kabinetsbeleid met betrekking tot het eventueel openen van de toetredingsonderhandelingen met Albanië. Hierover zal in juni 2016 in de Raad Algemene Zaken van de EU een besluit worden genomen.

Tot slot hebben de beide Albanese bewindslieden een Letter of Intent getekend samen met minister Grapperhaus en staatssecretaris Harbers, waarin afspraken zijn neergelegd teneinde de bestrijding van internationale misdaden gezamenlijk te versterken. Deze samenwerking kan bijvoorbeeld betrekking hebben op naamsverandering, misbruik van documenten, crimineel verkregen vermogen, liquidaties en illegale migratie.