Lokale maatregel: maximaal aantal personen per gezelschap

Een gezelschap is een groep mensen die met elkaar iets doen. Samen naar de bioscoop, uit eten, of bij elkaar komen voor een feestje. Volgens de regels moeten mensen in gezelschappen altijd ook 1,5 meter afstand houden (met de uitzonderingen voor leden van een huishouden) en in de horeca is een vaste zitplaats altijd verplicht. Hoe groter het gezelschap, hoe lastiger het in de praktijk is om de maatregelen vol te houden. Ook voor toezichthouders zijn de maatregelen dan moeilijk te handhaven. Daarom geldt er nu in een aantal regio’s een beperking op de omvang van gezelschappen. Gezelschappen mogen hier niet groter zijn dan 50 personen.

Voorbeelden van gezelschappen

Een huwelijkspartij is een gezelschap, net als een vriendengroep die samen een borrel gaat drinken. Soms kan een gezelschap spontaan ontstaan: twee stellen ontmoeten elkaar toevallig in een restaurant en besluiten samen te gaan eten. Ze blijken hun reservering nog te kunnen wijzigen, en worden samen geplaceerd, uiteraard op 1,5 meter afstand. Op deze manier kunnen ook grotere groepen ontstaan: na het voetballen gaan de spelers en fans nog even in de kantine zitten. Spelers van andere teams voegen zich hierbij. Volgens de regels vragen zij dan aan de beheerder of er een zitplaats beschikbaar is in de nabijheid van het gezelschap. Dan wordt het belangrijk dat het gezelschap niet groter wordt dan 50 personen. In de horeca werkt het net zo.

Andere voorbeelden van gezelschappen zijn: een koor dat spontaan optreedt in een park, een georganiseerd uitje voor de bewoners van een seniorencompex. In al deze gevallen geldt dus een maximum van 50 personen.

Niet iedere groep is een gezelschap

Winkelend publiek vormt geen gezelschap, net zo min als mensen die op een trein wachten of toeristen die met een rondvaartboot meegaan. Werknemers die lunchen in de kantine vormen meestal ook geen gezelschap. Op deze plaatsen kunnen dus best meer dan 50 personen bij elkaar zijn in één ruimte.

In de bioscoop of in het theater kunnen ook vaak meer dan 50 personen in één ruimte zijn. Meestal bestaat het publiek uit een groot aantal kleine gezelschappen. Reserveren en placeren is altijd verplicht. Daarom is de regel nu dat de organisator geen reserveringen mag aannemen van meer dan 50 personen. Dit is vergelijkbaar met een diploma-uitreiking: Er kunnen meer dan 50 mensen in een ruimte zijn. Maar de gezelschappen per kandidaat mogen uit maximaal 50 mensen bestaan.

Studenten die een college volgen zijn geen gezelschap. Ze zijn immers niet bij elkaar gekomen om met elkaar iets te gaan doen, maar omdat ze allemaal afzonderlijk een college volgen. Maar wanneer deze studenten na afloop van het college besluiten nog even met elkaar in het park te gaan zitten, dan vormen ze wel een gezelschap. Hetzelfde gaat op voor bezoekers van een congres. Het congresbezoek mag, maar na afloop kan men niet als 1 groep reserveren in de horeca als de groep groter is dan 50 personen.

Soms lastig

Het onderscheid is soms lastig. Iemand kan een Halloween-feest organiseren en daar kaartjes voor verkopen. Op dat feest mogen in principe ook meer dan 50 personen komen. Houd wel rekening met de meldplicht, reservering en placering en er mag niet gedanst of gezongen worden. Mogelijk gelden er in uw gemeente nog aanvullende regels. Het is in ieder geval niet toegestaan om reserveringen aan te nemen voor een gezelschap van meer dan 50 personen. En tijdens het feest zal de toezichthouder op het feest er voor moeten zorgen dat er ook geen gezelschappen ontstaan.

Uitzonderingen

Voor een aantal situaties zijn uitzonderingen gemaakt, omdat hier een recht op samenkomsten is, of omdat het noodzakelijk dat mensen samen ergens heen moeten kunnen, bijvoorbeeld om hun beroep te kunnen uitoefenen. Zo mag een filmcrew die een film heeft gemaakt samen de film bekijken. Ook mogen mensen samen afspreken voor een demonstratie. En het grondrecht op vereniging betekent dat mensen bij elkaar mogen komen om het doel van de vereniging te kunnen uitoefenen. Een breivereniging of een belangenvereniging mogen bij elkaar komen in een gezelschap van meer dan 50 personen voor het doel van de vereniging, maar niet om bijvoorbeeld een afscheidsfeest te organiseren voor de voorzitter. Ook leden van een studentenvereniging bij elkaar komen in de beslotenheid van de vereniging. Als de bijeenkomst wordt opengesteld voor niet-leden, gelden de regels voor de horeca.

De volgende situaties zijn uitgezonderd:

Deze uitzondering betekent dus dat een filmclub wel met meer dan 50 leden een film mag bekijken in de beslotenheid van de vereniging. Ze zijn wel een gezelschap, maar verenigingsactiviteiten zijn uitgezonderd. Ook mag een gezelschap van meer dan 50 verpleegkundigen zich samen inschrijven voor een congres, omdat dit beroepsuitoefening is. Ook hier geldt weer dat ze na afloop niet samen ergens mogen gaan eten. En het betekent deze uitzondering dat de kerkelijke inzegening van een huwelijk wel is toegestaan met meer dan 50 personen, maar bij het feest mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn.