Definitief besluit beëindigen themakanalen televisie en audio NPO

Definitief besluit van staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) over beeindiging themakanalen televisie en audio NPO.

RadioNieuw kanaal beginnen, een bestaand kanaal wijzigen of stoppen

Als de NPO nieuwe televisie of radiokanalen wil beginnen, moet de staatssecretaris van OCW dat goedkeuren. Ook belangrijke wijzigingen of het beëindigen van bestaande kanalen moet de staatssecretaris goedkeuren. Nederland heeft met de Europese Commissie afgesproken dat daarvoor een transparante procedure wordt gevolgd.

De procedure is in het kort:

  • De Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseren de staatssecretaris;
  • Belanghebbenden kunnen een eerste inbreng sturen naar de Raad voor Cultuur en het Commissariaat;
  • De Autoriteit Consument en Markt rapporteert over de markteffecten bij nieuwe of significant gewijzigde aanbodkanalen;
  • De staatssecretaris stelt een ontwerpbesluit op;
  • Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken reageren op het ontwerpbesluit;
  • De staatssecretaris stelt een definitief besluit op;
  • Een belanghebbende kan binnen 6 weken tegen dit definitieve besluit beroep instellen bij de rechtbank.

Aanvraag NPO voor beëindigen themakanalen

Het kabinet heeft de NPO in zijn visiebrief gevraagd het totale pakket aan aanbodkanalen kritisch door te lichten en scherpere keuzes te maken welke kanalen voor de uitvoering van de publieke opdracht echt nodig zijn om iedereen, zowel een breed publiek als kleinere specifieke doelgroepen, te bereiken. In het bijzonder werd een oproep gedaan het aantal themakanalen terug te brengen. Deze aanvraag tot beëindiging van aanbodkanalen moet mede in dat licht worden gezien. 

De NPO wil NPO 3FM Alternative, NPO FunX Slow Jamz, NPO FunX Dance beëindigen in het licht van het veranderende luistergedrag van de jongere doelgroepen waarop deze kanalen gericht zijn en dus niet langer in een behoefte voorzien.

Wat zijn de NPO themakanalen?

  • NPO Nieuws: nieuwskanaal met het laatste nieuws, actualiteiten en live persconferenties.
  • NPO Zappelin extra: vertoont o.a. informatie, drama en amusement voor kinderen en hun ouders in een veilige omgeving
  • NPO 3FM Alternative: extensie van hoofdzender NPO 3FM met muzikale programmering van nieuwe, alternatieve muziek. Agendeert nieuw Nederlands en internationaal talent in het alternatieve genre.
  • NPO FunX Slow Jamz: extensie van hoofdzender NPO FunX met muzikale programmering van Slow Jamz. Relevante uitsnede uit het onderscheidende muziekprofiel van NPO FunX.
  • NPO FunX Dance: extensie van de hoofdzender NPO FunX met muzikale programmering van dancemuziek. Agendeert nieuwe Nederlandse dance-artiesten.
  • NPO Radio 4 concerten: extensie van de hoofdzender NPO Radio 4 met voornamelijk registraties van klassieke muziekuitvoeringen uit het rijke omroeparchief.

Kennisgeving en terinzagelegging definitief besluit beëindigen themakanalen audio en televisie

Op 11 oktober 2022 heeft staatssecretaris Uslu een definitief besluit opgesteld. Het besluit bevat de goedkeuring voor het stopzetten van de themakanalen. Op 30 november 2022 is in de Staatscourant kennisgegeven van de zakelijke inhoud van het definitief besluit. Het definitief besluit is ook toegezonden aan de belanghebbenden die bij het ministerie bekend zijn, onder wie de NPO als aanvrager.

Instellen beroep

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 84500, 1080 BN Amsterdam. Het beroepsschrift moet binnen 6 weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd aan de rechtbank worden gestuurd.

Advies Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media adviseert de staatssecretaris over de aanvraag van de NPO. Dit maakt onderdeel uit van het advies van het Commissariaat voor de Media over de wijzigingsaanvraag van de NPO over NPO Gemist.

Advies Raad voor Cultuur

Ook de Raad voor Cultuur heeft de staatssecretaris geadviseerd over de aanvraag van de NPO. Het advies is onderdeel van het advies van de Raad over het concessiebeleidsplan.