Provincie Noord-Holland


Week 37

Stichting Behoud Gooise Heide
Vacature burgemeester Amsterdam
Statenvergadering september
Culinaire wedstrijd



Persbericht woensdag 13 september 2000

Stichting Behoud Gooise Heide - Overhandiging handtekeningen Bussum

Op maandag 18 september 2000 om 12.45 uur biedt mevrouw C. Bosman, voorzitter van de Stichting Behoud Gooise Heide, meer dan 20.000 handtekeningen aan GS aan. Locatie: provinciehuis, Koffiekamer 2 (naast de statenzaal). De pers wordt daarvoor bij deze uitgenodigd. Statenleden die naar de aansluitende vergadering van Provinciale Staten komen (13.00 uur) zijn daarbij uiteraard welkom. De actie heeft betrekking op de plannen voor aanleg van een weg over de Bussumer heide, ter ontsluiting van Mediapark Hilversum. Gedeputeerde Meijdam (Ruimtelijke Ordening) zal de handtekeningen in ontvangst nemen.
Voor de overhandiging komt een groep van rond vijftig sympathisanten mee, onder wie de drie wethouders van Bussum (de heren De Lange, Zonneveld en Gouka).
Aansluitend op de overhandiging van de handtekeningen begint om 13.00 uur de vergadering van Provinciale Staten.


* Inlichtingen: Provincie Noord-Holland, bureau Communicatie, Marcel van Kanten, (023) 514 42 11
Stichting Behoud Gooise Heide, Carla Bosman, tel. (035) 693 85 70



Persbericht 12 september 2000

Vacature burgemeester Amsterdam
De commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, heeft hedenavond overleg gevoerd met de loco-burgemeester en de fractievoorzitters van de gemeente Amsterdam over de procedure die leidt tot de invulling van de burgemeestersvacature. Deze vacature ontstaat per 1 januari 2001 door het terugtreden van de heer mr.dr. S. Patijn.

De procedure zal worden gevoerd op basis van de bestaande wettelijke regelingen, te weten artikel 61 van de gemeentewet, de ambtsinstructie van de commissaris van de Koningin en op grond van de procedureregels bij burgemeestersbenoemingen van de minister van Binnenlandse Zaken

Die procedure kent de volgende stappen:

1. Vaststelling profielschets, vaststelling verordening vertrouwenscommissie en samenstelling vertrouwenscommissie door de raad in een openbare vergadering, in aanwezigheid van de CdK.
2. Openstelling van de vacature door de minister van BZK, onmiddellijk na bovenstaande raadsbesluiten.
3. Personen kunnen gedurende 3 weken hun sollicitatiebrieven, gericht aan H.M. de Koningin, insturen bij de CdK.

4. De CdK wint inlichtingen in omtrent de sollicitanten en nodigt diegenen, die hem op grond van de inlichtingen en de profielschets geschikt voorkomen, uit voor een gesprek met hem.
5. De CdK maakt een selectie van door hem zonder meer benoembaar geachte kandidaten ten behoeve van de vertrouwenscommissie.
6. Desgewenst neemt de CdK met de vertrouwenscommissie de lijst van alle sollicitanten door en licht zijn selectie toe. De vertrouwenscommissie kan desgewenst sollicitanten aan de selectie toevoegen.

7. De vertrouwenscommissie voert gesprekken met deze kandidaten en stelt een vertrouwelijk advies aan de CdK op over haar voorkeuren. De CdK stelt een aanbeveling op voor de minister van BZK, die tenminste uit 2 kandidaten moet bestaan. Als regel volgt de CdK in zijn aanbeveling het advies van de vertrouwenscommissie.
8. De minister van BZK doet een voorstel aan de ministerraad en op grond van de besluitvorming een voorstel tot benoeming aan de Kamer.

De CdK heeft toegelicht dat een andere procedure niet mogelijk is, omdat de aanhangige wijziging van artikel 61 van de gemeentewet (no. 25444) nog niet door de Tweede Kamer en Eerste Kamer is aanvaard. Bovendien is het de vraag of, wanneer en hoe die wetswijziging zal worden gerealiseerd. Een door sommigen bepleite waarneming in afwachting van die wetswijziging is dan ook in ieder geval langdurig en acht de CdK zowel voor Amsterdam als voor de kandidaten niet verantwoord. Het is de CdK bekend dat de minister van BZK die mening ook is toegedaan en voornemens is de vacature zo spoedig mogelijk open te stellen. Op grond hiervan zijn in het overleg in beginsel de volgende afspraken gemaakt over de te nemen stappen en het beoogde tijdschema; waarbij aangetekend is door D66 en Amsterdam Anders/De Groenen dat zij zich een andere procedure voorstellen.
* 4 oktober: de openbare gemeenteraadsvergadering, waarin de profiel van de nieuwe burgemeester wordt geschetst, de verordening op de vertrouwenscommissie wordt vastgesteld en de vertrouwenscommissie wordt ingesteld;

* 5 oktober: openstelling van de vacature door de minister van BZK
* 5 t/m 26 oktober : sollicitatietermijn

* 27 oktober t/m half november: selectie van benoembare kandidaten door de commissaris.

* half november tot half december: werkzaamheden vertrouwenscommissie die uitmonden in een advies over de kandidaten

* half december: de commissaris stelt zijn aanbeveling op aan de minister van BZK

* december/januari: voordracht van de minister van BZK, bespreking in het Kabinet, benoeming door het staatshoofd
* januari/februari 2001: ingangsdatum


* Inlichtingen bij de provincie : de heer mr. D. Bijl (023) 514 43 45



Persbericht 13 september 2000

Algemene beschouwingen over beleidsplan en begroting Provinciale Staten van Noord-Holland vergaderen op 18 en 25 september om 13.00 uur in het provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem Agenda



Persbericht maandag 11 september 2000

Gedeputeerde staten hopen dat de Noord-Hollandse deelnemers aan de "Regional Flavours of Europe Cup" zó succesvol met onze streekproducten koken, dat onze provincie de "Meest smaakvolle regio van Europa" wordt.
Streekproducten horen bij vernieuwend ondernemerschap, één van de speerpunten van de Landbouwagenda 2000-2005. Ze versterken de vernieuwingskracht van de agro-industrie. Dat is niet alleen belangrijk voor de landbouwsector zelf, maar ook voor de versterking van de economie van het platteland. Gedeputeerde staten willen dan ook meer naamsbekendheid voor de Noord-Hollandse streekproducten. De Regional Flavours of Europe Cup, die het gebruik van streekproducten in de restaurantkeuken bevordert, sluit prima aan op dit streven. In deze gastronomische wedstrijd, die van 25 tot en met 28 september a.s. gehouden wordt in Bokrijk, Herk-de-Stad, Hasselt, Venlo en Maastricht, strijden koks uit verschillende Europese regio's om de eerste plaats. Onze provincie wordt vertegenwoordigd door Edison Luciano Blok (Home Cuisine Amsterdam) en Ali Avci (Restaurant Il Ponte Amsterdam). Gekleed in een Noord-Hollandse koksbuis zullen zij Noord-Hollandse streekproducten gebruiken voor vis- en vleesgerechten. Wanneer zij op 28 september als winnaar uit de bus rollen, mag Noord-Holland zich de `Meest smaakvolle regio van Europa' noemen. De Regional Flavours of Europe Cup, een tweejarig, interregionale en professionele gastronomische wedstrijd, is een project binnen het Europese Interreg programma dat gefinancierd wordt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


* Inlichtingen: Suzanne van Scheers tel. (023) 514 39 06

Week 36

Benoeming waarnemend burgemeester van Beverwijk Informatieavond N22-N206
Visie `Hollandse Kust 2050'
Nieuw spreidingsplan: ambulances binnen 15 minuten ter plaatse GS akkoord met ondertekening bestuursovereenkomst Voorbereiding Westelijke Randweg Beverwijk, Heemskerk en Velsen vordert gestaag
Woonbootbewoners kunnen reactie geven op concept-inrichtingsplan zijkanaal b


Persbericht donderdag 7 september 2000

Benoeming waarnemend burgemeester van Beverwijk De commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, prof.dr. J.A. van Kemenade. heeft na overleg met de loco-burgemeester en de fractievoorzitters van de gemeente Beverwijk drs. O. van Diepen, oud-burgemeester van de gemeente Amstelveen, benoemd tot waarnemend burgemeester van Beverwijk. De benoeming zal ingaan op 1 oktober 2000. De huidige burgemeester, mevrouw M.A. Berndsen-Jansen, is per gelijke datum benoemd tot plv. korpschef van de politieregio Gooi- en Vechtstreek en districtschef Hilversum.

Bij een plotseling vertrek van een burgemeester is het een regulier beleid van de commissarissen van de Koningin om over te gaan tot de benoeming van een waarnemend burgemeester. Naar verwachting zal de vacature pas in mei 2001 ingevuld kunnen zijn. Gelet op deze langdurige periode, heeft de heer Van Kemenade besloten een waarnemend burgemeester te benoemen totdat in de definitieve invulling is voorzien.

De heer drs. O. van Diepen is geboren op 28 augustus 1932 te Groningen en is lid van de VVD. Van 1973 tot 1984 was hij burgemeester van Slochteren. Tevens was hij in die periode van 1976 tot 1977 waarnemend burgemeester van Termunten. Per 16 augustus 1984 volgde zijn benoeming tot burgemeester van de gemeente Amstelveen. Deze functie heeft hij bekleed tot 1 september 1997. Van 16 januari 1998 tot 16 september 1998 was hij waarnemend burgemeester van Oostzaan. Daarnaast bekleedt de heer Van Diepen diverse bestuurlijke functies.
Zo is hij:

- sinds 1994 voorzitter van de klachtencie Woonzorg Nederland
- vanaf 1998 voorzitter Stichting Steun Goois Natuurreservaat
- tevens sinds 1999 bestuurslid Verzetsmuseum Amsterdam
- en sinds 2000 lid RvC Probiblio te Hoofddorp.

* Inlichtingen bij de provincie: mr. D. Bijl, afdeling Kabinet, tel. (023) 514 43 45
Inlichtingen bij de gemeente: mevrouw A. Bol, tel. (0251) 25 65 87

Persbericht donderdag 7 september 2000

Informatieavond N22-N206
Provincies en gemeenten peilen reacties op plannen

Informatiebijeenkomst over nieuwe weg tussen Hillegom en Bennebroek

Op 13 september houden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland in samenwerking met de gemeenten Hillegom, Haarlemmermeer, Bennebroek, Bloemendaal en Noordwijkerhout een informatieavond over de weg in het gebied tussen Hillegom en Bennebroek. Tijdens deze bijeenkomst worden belangstellenden op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken en de verdere procedure. De informatieavond vindt plaats in de Hartekamp aan de Herenweg 5 in Heemstede en duurt van 20.00 tot 22.30 uur.

De nieuwe oost-westverbinding moet de N22 (de Driemerenweg) in de gemeente Haarlemmermeer verbinden met de N206, de weg achter de duinen in Zuid-Holland. Behalve het geven van een toelichting op de plannen is het ook de bedoeling dat de provincies en gemeenten reacties van belangstellenden krijgen op die plannen.


* Nadere inlichtingen: Dick Winters tel. (023) 514 52 23



Gezamenlijk persbericht donderdag 7 september 2000 provincies Noord-Holland en Zuid-Holland

Visie `Hollandse Kust 2050' - Openbare info-avonden kustveiligheid De provincies Zuid- en Noord-Holland organiseren in september en oktober zeven regionale informatie-avonden over de kustveiligheid op lange termijn. De gedeputeerden Leen van der Sar (Zuid-Holland) en Ada Wildekamp (Noord-Holland) en deskundigen belichten de vraag of de Hollandse Kust de komende 50 jaar tegen zeespiegelstijging, bodemdaling en (lichte) klimaatsverandering bestand blijft. Uit onderzoek blijkt dat dit niet automatisch het geval is. In alle kustplaatsen moet de kustverdediging worden versterkt. Voor de Kop van Noord, (zuid-west) Texel, Westland en de kust van de Zuid-Hollandse eilanden is er meer nodig dan versterking van de kustverdediging.
De provincies Zuid- en Noord-Holland hebben daarom het project `Visie Hollandse kust 2050' gestart. Beide provincies willen deze visie samen met kustbewoners en hun gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven ontwikkelen en vormgeven.

De informatie-avonden vinden plaats op:
Donderdag 14 september
Restaurant ÔDe Spaanse VlootÕ, Langestraat 137 te Õs-Gravenzande. Voor bewoners van Den Haag, Monster, Õs-Gravenzande en Hoek van Holland.

Dinsdag 19 september
Cultureel centrum ÔDe MerelÕ, Dwarsweg 23 in Rockanje. Voor bewoners van Goedereede en Westvoorne.

Woensdag 20 september
Hotel Holiday Inn, Kennemerboulevard 250 in IJmuiden. Voor bewoners van Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Castricum.

Dinsdag 26 september
De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl.
Voor bewoners van Egmond, Bergen en Schoorl.

Woensdag 27 september
Fort Kijkduin, Admiraal Verheulplein in Den Helder. Voor bewoners van Zijpe en Den Helder

Donderdag 28 september
Hotel Oranje, Wilhelmina Boulevard 20 in Noordwijk. Voor bewoners van Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal.

Woensdag 18 oktober
Gemeentehuis, Groeneplaats 1 in Den Burg.
Voor bewoners van Texel.

Alle avonden beginnen om 20.00 uur (u bent vanaf 19.30 uur welkom).Na de inleidingen is er gelegenheid vragen te stellen en te discussiren. Einde programma circa 22.00 uur. U bent van harte welkom. S.v.p. vooraf aanmelden.


* Aanmeldingen/inlichtingen Claudia Beljaards, tel. (023) 514 33 69



Persbericht, dinsdag 5 september 2000

Nieuw spreidingsplan: ambulances binnen 15 minuten ter plaatse In de ontwerpnota Ambulancezorg en een bijbehorend spreidingsplan gaat de provincie er voortaan van uit dat een ambulance in geval van nood binnen 15 minuten nadat het verzoek is binnengekomen, ter plaatse moeten zijn. Voorwaarde is dan wel dat er voldoende ambulances paraat staan, goed verspreid over heel Noord-Holland.

Nieuw in de ontwerpnota ambulancezorg is de eis dat een ambulance bij noodgevallen binnen 15 minuten nadat het verzoek is binnengekomen ter plaatse moet zijn, de vijftien minuteneis. De Centrale Post Ambulancevervoer(CPA) neemt de verzoeken voor een ambulance aan. Het CPA beoordeelt het verzoek en de dichtstbijzijnde ambulance krijgt de opdracht uit te rukken. Tot op heden geldt dat de ambulance binnen vijftien minuten na de opdracht van het CPA ter plaatse moet zijn, een verschil van gemiddeld twee minuten.
De gevolgen van de vijftien minuteneis zijn te overzien: er komt een standplaats extra in Noord-Holland Noord. De standplaats in Schagen verdwijnt en er komen standplaatsen in Oudkarspel en Sint-Maartensvlotbrug. In Alkmaar en regio Amsterdam en omstreken worden standplaatsen verplaatst. De standplaatsen in Hoofddorp en Aalsmeer worden samengevoegd tot een nieuwe bij Rozenburg en er komt een nieuwe standplaats bij Monnickendam. Door deze aanpassingen verbetert de bereikbaarheid in de hele provincie.

De vijftien minuteneis wordt niet overal gehaald. Volgens de modelberekeningen, in theorie dus, zouden de ambulances in het noordoosten van Texel, Bergen aan Zee, Holysloot en het Gein en het meest westelijke deel van Amsterdam niet tijdig halen. In de praktijk verwacht de provincie dat met aanpassingen in de werkwijze van de CPA voor deze gebieden, de vijftien minuteneis wel wordt gehaald. Overigens blijkt dat een deel van de overschrijdingen niet te wijten is aan de afstand tot de standplaats. Veel genoemde oorzaken zijn de piketdiensten, er zijn op dat moment meer aanvragen dan er ambulances zijn in een bepaald gebied, slechte wegen, wegafsluitingen en onvindbare adressen. De CPA's gaan nu op verzoek van de provincie na welke oorzaken het meest voor vertraging zorgen en welke maatregelen nodig zijn om de overschrijdingen te vermijden.
Minder spectaculair maar zeer belangrijk is het besteld vervoer. Besteld vervoer is het vervoer van patiënten van en naar het ziekenhuis voor onderzoek of poliklinische behandeling. De laatste jaren moeten patiënten in enkele regio's steeds langer wachten op de ziekenauto.
De rol van de CPA en de ambulancediensten is dus heel belangrijk. Om die reden richt de provincie de aandacht op het functioneren van het CPA en de ambulancediensten.
De provincie stelt een spreidingsplan op waarin de standplaatsen worden aangegeven en stelt het minimum en maximum aantal ambulances voor de hele provincie vast. Op dit moment rijden er op werkdagen overdag 75 ambulances in Noord-Holland, op de andere tijden zijn dat er minder.

Medio september begint de inspraakperiode op de ontwerp nota. Eind november zal Gedeputeerde Staten de nota in principe vaststellen. Op 13 december volgt dan behandeling in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur. Medio december stelt Gedeputeerde Staten het definitief vast. Het nieuwe spreidingsplan wordt per 1 januari 2001 van kracht.


* Inlichtingen : Luuc Christensen, tel. (023) 514 34 67



Persbericht, dinsdag 5 september 2000

GS akkoord met ondertekening bestuursovereenkomst Het college van Gedeputeerde Staten kan instemmen met het pakket aan maatregelen dat de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad zal verbeteren. Het college zal provinciale staten dan ook voorstellen in te stemmen met de ondertekening van de concept-bestuursovereenkomst `Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad' en het concept-convenant Fonds inzake het Bereikbaarheidsoffensief'. Dat hebben GS tijdens hun wekelijkse vergadering besloten.

Het college van GS plaatst wel een kanttekening bij deze bestuursovereenkomst. Zo gaan GS niet akkoord met de locatie van het heffingspunt. In de overeenkomst is gekozen voor een heffingspunt bij Badhoevedorp. De voorkeur van het college gaat uit naar een heffingspunt ten zuiden de N201 (de weg van Hoofddorp naar Aalsmeer).
In de bestuursovereenkomst zijn diverse projecten opgenomen die de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad verbeteren. Het college van GS wil dat deze projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd. Om die reden moeten deze infrastructurele projecten worden opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) van het Rijk. Het MIT zal eind dit jaar door de Tweede Kamer moeten worden vastgesteld. Dit is als ontbindende voorwaarde in het besluit van GS opgenomen.
Verder is besloten dat als er maatregelen genomen moeten worden tegen eventueel Sluipverkeer, willen GS dit in overleg met de betrokken wegbeheerders doen.

De concept-bestuursovereenkomst wordt op vrijdag 8 september voorgelegd aan de statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer en op 13 september aan de statencommissie Financiën, Strategie en Beleid. Op 25 september zullen provinciale staten zich hier over uitspreken.


* Inlichtingen: de heer T. Boot, tel. (023) 514 52 27

Persbericht, dinsdag 5 september 2000

Gezamenlijk persbericht provincie Noord-Holland, gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en het bedrijf CORUS

Voorbereiding Westelijke Randweg Beverwijk, Heemskerk en Velsen vordert gestaag
De werkzaamheden voor het voorontwerpbestemmingsplan "Westelijke Randweg Velsen-Noord, Beverwijk, Heemskerk" zijn in de maand augustus afgerond. Volgens de planning kan de inspraak van de bevolking op het plan medio oktober 2000 starten. De vaststelling van het bestemmingsplan door de afzonderlijke gemeenteraden is gepland in oktober 2001.
Vervolgens zal de ontwerpfase van de weg starten. Dit gebeurt onder leiding van de afdeling Beheer en Uitvoering van de Provincie Noord-Holland.
De ontwerpfase eindigt volgens de huidige planning medio 2002 en dat is tevens het tijdstip voor goedkeuring over de financiering van de weg.

Het project Westelijke Randweg Beverwijk staat sedert 1995 in de verkenningentabel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur & Transport van het Rijk (MIT). De Westelijke Randweg maakt in dit programma onderdeel uit van een categorie van ruim 30 projecten waarvoor 314 miljoen gulden beschikbaar is vanaf het jaar 2003. Dit budget is onvoldoende voor realisatie van alle projecten. Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen zijn onlangs schriftelijk op de hoogte gebracht van de voornemens van het Rijk de Westelijke Randweg niet langer op te nemen in het nieuwe meerjarenprogramma (MIT 2001-2005). In de vergadering van 1 september jl. heeft de Stuurgroep Westelijke Randweg nader beraad gevoerd over de mogelijke financiering van het project.
Naar de mening van de Stuurgroep zijn er duidelijke argumenten die pleiten voor medefinanciering van het project door het Rijk. Duurzaamheid, verbetering van verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn, naast bereikbaarheid van de woon- en werkgebieden, doorslaggevende elementen om de weg aan te leggen. Deze aspecten overstijgen, evenals de infrastructurele vestigingsvoorwaarden voor de zware industrie en de havenactiviteiten in de regio, het lokale belang en zijn aanleiding voor de provincie en de gemeenten om hun verantwoordelijkheden waar te maken.
De Stuurgroep Westelijke Randweg heeft inmiddels initiatief genomen tot nader overleg over de rijksbijdrage aan het project.

Als de planologie is afgerond en de financiering is goedgekeurd kan de Westelijke Randweg worden aanbesteed en aangelegd. Naar huidig inzicht wordt in januari 2004 met de eerste werken gestart. De Randweg komt dan in augustus 2005 in gebruik.


* Inlichtingen: Daniëlle Cartdozo, tel. (023) 514 44 58



Persbericht dinsdag 5 september 2000

Woonbootbewoners kunnen reactie geven op conceptinrichtingsplan zijkanaal b
Komende woensdag (6 september) wordt in het gemeentehuis van Velsen een informatieavond gehouden over de toekomstige inrichting van Zijkanaal B. Alle woonbootbewoners die aan het kanaal liggen, zijn hiervoor uitgenodigd door de Stuurgroep Zijkanaal B. Voorzitter van die avond én van de Stuurgroep, is de gedeputeerde Aranka Goijert van de provincie Noord-Holland die samen met de gemeente Velsen, Rijkswaterstaat en het recreatieschap Spaarnwoude een woonbotenhaven wil realiseren in Zijkanaal B Zuid. Het adviesbureau Arcadis heeft in opdracht van de Stuurgroep een concept-inrichtingsplan opgesteld. De bedoeling is dat de genodigden daarover vragen stellen en hun reactie erop geven zodat bij de verdere inrichtingplannen daarmee rekening kan worden gehouden.
De gedeputeerde die uit hoofde van haar functie ook voorzitter is van het recreatieschap Spaarnwoude, waarin Zijkanaal B, ligt zal eerst de drie kernvragen beantwoorden:


* Waarom een inrichtingsplan?

* Wat is het doel daarvan?

* Krijgt iedereen straks ook een ligplaats?
Daarna krijgen de aanwezigen het concept-inrichtingsplan te zien. In de pauze - om kwart voor negen - kunnen de woonbootbewoners hun vragen over de gepresenteerde plannen op papier zetten. Daarop krijgen zij voor zover het mogelijk is, die avond een antwoord. Vragen die vanwege de tijdsdruk niet meer aan bod komen, worden in ieder geval schriftelijk beantwoord door de Stuurgroep en alle aanwezigen krijgen een verslag van de avond met als bijlage de gestelde en beantwoorde vragen.
Zoals bekend is in het Zijkanaal B langzamerhand een situatie ontstaan die uit de hand dreigt te lopen. Veel woonboten zijn in geval van nood niet bereikbaar voor brandweer en ambulance.Voorzieningen als riolering, elektra, telefoon en kabelaansluiting zijn er niet en het kanaal wordt alsmaar voller. Dat is een, in de loop der jaren gegroeide, ongewenste situatie die door de vier bovengenoemde overheden nu wordt aangepakt in samenspraak met de huidige woonschipbewoners. Zij kunnen die avond ook alvast kenbaar maken welke persoonlijke wensen en ideeën zij hebben ten aanzien van de (nog vast te stellen aantal) ligplaatsen.


* Inlichtingen: Kenroy Leeflang, tel.(023) 5145336



Week 35

Extra vergadering Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer Informatieavond Amsterdamse Zuidas
Open Monumentendagen op 9 en 10 september
Beleidsplan en begroting 2001
Economische Agenda 2000-2004
Begroting en beleidsplan 2001/Provincie investeert 38 miljoen gulden in Zorg, Welzijn en Cultuur
Begroting en beleidsplan 2001/fl. 13 miljoen nieuw beleid voor Informatisering & Automatisering
Begroting en beleidsplan 2001/Provincie Noord-Holland investeert fors in projecten milieu, energie, water en groen Begroting en beleidsplan 2001/portefeuille Wegen, Verkeer en Vervoer en Zeehavens
Landbouw 2001
Europa 2001
Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH) 2001 Actualisering Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Vaststelling Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2001-2005
Voorbeeldproject Wonen Plus
Werkbezoek gedeputeerde Neef aan de gemeente Beverwijk Noord-Holland selecteert architect nieuwbouw provinciehuis

Persbericht donderdag 31 augustus 2000

Extra vergadering Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer Maandag 4 september vindt er een extra vergadering plaats van de Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer plaats. De Statenleden worden door gedeputeerde Hen de Boer geïnformeerd over de laatste stand van zaken over de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad en krijgen zij de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Op dinsdag 5 september zal het college van Gedeputeerde Staten over het bereikbaarheidsoffensief spreken alvorens het wordt behandeld door Provinciale Staten.

De extra Commissievergadering vindt plaats in de Commissiekamer 2 en begint om 16.00 uur.


Persbericht woensdag 30 augustus 2000

Informatieavond Amsterdamse Zuidas
Op woensdag 13 september 2000 organiseert gedeputeerde dhr. H.M. Meijdam van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting een informatieavond over de ontwerp-streekplanherziening Amsterdam-Noordzeekanaalgebied voor het Zuidasgebied in Amsterdam. De Zuidas is het gebied tussen Amsterdam-Zuid en Buitenveldert. De informatieavond vindt plaats in Meeting Plaza, Olympisch Stadion nr. 24-28 in Amsterdam.

Het programma van de informatieavond:
19.30 - 20.00 zaal open
20.00 - 20.20 Inleiding door gedeputeerde dhr. H.M. Meijdam 20.20 - 20.45 pauze
20.45 - 22.00 discussie
22.00 sluiting

Waarom een informatieavond over de Zuidas?
Aanleiding voor de informatieavond is dat de
ontwerp-streekplanherziening Amsterdam-Noordzeekanaalgebied voor het Zuidasgebied in Amsterdam ter inzage ligt in de periode 4 september 2000 tot en met 2 oktober 2000. In deze periode bestaat voor een ieder de mogelijkheid om bedenkingen in te dienen bij Provinciale Staten van Noord-Holland, Postbus 123, 2000 MD te Haarlem. Degenen die tijdig bedenkingen hebben ingediend worden uitgenodigd voor een gedachtewisseling over het ontwerp-plan.

Gedeputeerde Staten (GS) maken het planologisch mogelijk dat de Amsterdamse Zuidas (ook in de avonduren) een levendig gebied wordt waarin kantoren, woningen en voorzieningen worden gecombineerd. GS benadrukken daarbij dat de ontwikkeling van de Zuidas gelijke tred moet houden met noodzakelijke verbetering van de infrastructuur. De ontwerp-streekplanherziening is het toetsingskader voor bestemmingsplannen waarmee de provincie de verdere ontwikkeling van de Zuidas mogelijk maakt in de periode tot aan de vaststelling van het toekomstige streekplan Noord-Holland-Zuid in 2003.

In het huidige streekplan is bepaald dat 60.000 m2 aan ruimte beschikbaar is voor bebouwing. Dit wordt momenteel gerealiseerd. Er bestaat daarom behoefte aan een planologisch toetsingskader voor de op korte termijn te verwachten bestemmingsplannen die de verdere ontwikkeling van de Zuidas mogelijk maken.

De streekplanuitwerking Zuidas gaat ervan uit dat de Zuidas (ook in de avonduren) een levendige locatie wordt doordat kantoren, woningen en voorzieningen worden gecombineerd: 315.000 m2 kantoren, 175.000 m2 voorzieningen (inclusief RAI) en 320.000 m2 (=2550) woningen. Deze ontwikkelingen zijn gepland in de Amsterdamse deelgebieden Mahler 4, nabij de Boelelaan, RAI en omgeving en het Drentepark.

Verdere procedure
sept-okt 2000 Ontwerp-streekplanuitwerking Zuidas ligt ter inzage en informatieavond
jan 2001 Hoorzitting en beraadslagingen Statencommissie Ruimtelijke Ordening
mrt 2001 GS vragen instemming aan Provinciale Staten met het (eventueel aangepaste) streekplanuitwerking.
mrt\apr 2001 GS stellen de streekplanuitwerking Zuidas vast

De ontwerp-streekplanherziening ligt ter inzage op de volgende locaties:
Bedrijfsbibliotheek provincie Noord-Holland Houtplein 33, Haarlem Gemeentehuis Amsterdam, Amstel 1, Amsterdam
Kantoor Regionaal Orgaan Amsterdam Dam 3-7, Amsterdam Kantoor Stadsdeel Zuideramstel Pres. Kennedyplantsoen 1-3, Amsterdam
Kantoor Stadsdeel Zuideramstel Zwaansvliet 5, Amsterdam Kantoor Zuidas (WTC) Strawinskylaan 1, Amsterdam Openbare Bibliotheek Willem van Weldammelaan 5, Amsterdam


* Inlichtingen Johan Ottenhof, tel. (023) 514 33 26



Persbericht woensdag 30 augustus 2000

Nationale Open Monumentendagen 9 en 10 september

Provinciehuis open voor bezoek
Het statige Paviljoen Welgelegen aan de Dreef (nr. 3) in Haarlem, zetel van het provinciebestuur, is tijdens het Nationale Monumentenweekend op 9 en 10 september a.s. geopend voor publiek. Er zijn rondleidingen en er vinden op gezette tijden muziekuitvoeringen plaats in de oude muziekzaal. Het uit 1789 daterende gebouw is opengesteld op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur. Op zondag 10 september is het publiek tussen 12.00 en 17.00 uur welkom.

Historie
Het Paviljoen Welgelegen werd eind 18de eeuw gesticht door een rijke bankier, Henry Hope. De geschiedenis van het pand wordt tijdens de monumentendagen toegelicht door een bijzondere tentoonstelling: ÔDe wonderlijke geschiedenis van het huis WelgelegenÕ.

Bewoners
Er is niet alleen aandacht voor de totstandkoming van het gebouw, op zichzelf een zeldzaam voorbeeld van Hollands neo-classicisme, maar ook voor zijn bijzondere bewoners als Lodewijk Napoleon, en prinses Wilhelmina. Sommige van deze vroegere bewoners kan men op 9 en 10 september alsnog ontmoeten.

Muziek
In de oude muziekzaal, tegenwoordig de vergaderzaal van gedeputeerde staten, vinden op gezette tijden concerten plaats. Op zaterdagochtend en op zondagmiddag reciteren er studenten van het Conservatorium te Alkmaar. Op zaterdagmiddag worden er in het kader van het Haarlems Luit & Gitaar Festival optredens verzorgd door Jelma van Amersfoort en Regina Albanez, historische gitaren: werken van F. Sor en A. LÕHoyer.

Rondleidingen
De rondleidingen door het gebouw starten om het uur: op zaterdag vanaf 10.30 uur en op zondag vanaf 12.30 uur.


* Inlichtingen bij Irene Weterman, bureau Communicatie, tel (023) 514 40 49



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Beleidsplan en begroting 2001 - Noord-Holland, de investerende provincie

Voor nieuw beleid in 2001 ruim f 57 miljoen.
Uit het Fonds Investeringen Noord-Holland ruim f 25 miljoen. Nieuw: een meerjarenbegroting.
In de jaren 2002 tot en met 2004 ruim f 125 miljoen voor nieuw beleid.
En: verlaging Motorrijtuigenbelasting in 2001 met meer dan 20 miljoen.

Het staat allemaal in het beleidsplan en de begroting voor 2001 die Gedeputeerde Staten van Noord-Holland dinsdag 29 augustus aan de pers hebben gepresenteerd.
Al in 2000 is de provincie Noord-Holland begonnen om niet alleen uit de begroting maar ook uit de diverse investeringsfondsen middelen vrij te maken voor projecten die zij van groot maatschappelijk belang acht. In lijn hiermee hebben GS in het beleidsplan en de begroting voor 2001 een meerjarenbegroting opgenomen tot en met 2004.
De f 57 miljoen voor 2001 wordt niet alleen gefinancierd uit hogere rente-opbrengsten, maar ook door door beëindiging van lopende projecten en herschikking van prioriteiten.
Uit het Fonds Investeringen Noord-Holland, FINH, kan in november ruim f 25 miljoen beschikbaar worden gesteld. Het geld is bestemd voor projecten die samen met anderen worden gerealiseerd. In 2000 was dat nog f 15 miljoen. Bij de presentatie van het Voorjaarsbericht zullen GS nog projectvoorstellen doen die het totaalbedrag uit het FINH in het komende jaar kunnen doen oplopen tot ruim f 100 miljoen. Uit het fonds Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur PMI zal de provincie in 2001 voor een bedrag van f 70 miljoen bijdragen. Hierbij gaat het om 47 projecten die de provincie samen met rijk en gemeenten uitvoert. Deze projecten hebben een gezamenlijke investeringswaarde van ruim f 136 miljoen.

Lastenverlichting
Ondanks al deze uitgaven voor nieuw beleid en investeringen kan de burger in Noord-Holland vanaf 1 april 2001 een verlaging tegemoet zien van de Motorrijtuigenbelasting. Deze lastenverlichting is mogelijk door toename van de egalisatiereserve die een verlaging van de provinciale opcenten op de Motorrijtuigenbelasting mogelijk maakt met meer dan 20 miljoen gulden.

Verdeling nieuw beleid
Verdeeld over de portefeuilles van de acht GS-leden zullen de middelen voor nieuw beleid voor het jaar 2001 als volgt worden verdeeld:

Communicatie, Openbare orde en Veiligheid
Waarvan 1 miljoen voor Ontwikkelingssamenwerking

en fl. 400.000,- voor extra personeel Rampenbestrijding

Totaal: fl. 3.674.000



Economie, Landbouw en Europa

Waarvan fl. 500.000 voor ICT/Technologiebeleid (Cyberpolder),

fl. 1.5 miljoen voor bollenteelt en glastuinbouw en

fl. 505.000,- voor Europa-kennis/informatie en Europese programma's

Totaal: fl. 7.249.000



Financiën, Strategie en Bedrijven

o.a. voor een nieuw financiëel systeem

Totaal: fl. 1.317.000



Milieu, Water, Energie en Groen

Waarvan voor duurzame energie fl. 1 miljoen

Masterplan Water Texel fl. 300.000,-

Wieringerrandmeer fl. 200.000,-

en voor Berging Schermerboezem fl. 250.000,-

Totaal: fl. 10.272.000

Openluchtrecreatie, Onderzoek en P&O

Waarvan voor het verleggen van de vaargeul in

het Alkmaarder- en Uitgeestermeer fl. 800.000,-

voor nieuwe beleidsvisies van de recreatieschappen fl. 500.000

en voor gerichte werkgelegenheidsprojecten fl. 300.000

Totaal: fl. 4.325.000



Ruimtelijke Ordening en Bestuur

o.m. investeringen stedelijke vernieuwing, regionale visie

Schiphol en bestuurlijke organisatie West-Friesland

Totaal: fl. 3.139.000



Wegen, Verkeer en Vervoer

Waarvan voorverkenning Lightrail-projecten

in de regio's Haarlem-IJmond en Gooi- en Vechtstreek

fl. 350.000,- en voor fietspaden f 3 miljoen

Totaal: fl. 10.100.000



Zorg, Welzijn en Cultuur

Waarvan f 8,4 miljoen voor regiovisies,

fl. 1.689.000,- voor projecten in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik

Totaal: fl. 17.141.000

FINH
Voor een bijdrage uit het Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH) hebben GS voor het jaar 2001 de volgende projecten aangewezen:

Project

FINH-bijdrage

Oude Rijkswerf te Den Helder

5.000.000

Goois Museum te Hilversum

2.250.000

Fort Spijkerboor (Stelling van Amsterdam) te Beemster

1.075.000

Herinrichting en restauratie Westergasfabriek te Westerpark-Amsterdam

5.000.000

Blauwe Netwerk in de Kop van Noord-Holland

800.000

Kustvisie BES: herinrichting Boulevard Noord te Egmond aan Zee

2.200.000

Industriëel Erfgoedpark "De Hoop" te Uitgeest

1.609.055

Herstructurering Westhaven fase 1 te Amsterdam

1.700.000

Zeehaven IJmuiden: herstructureringsproject Sluisplein

1.670.400

Zeehaven IJmuiden: herstructurering diverse locaties

4.086.250

Totaal

25.390.705



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Economische Agenda 2000-2004

Gedeputeerde Staten investeren de komende drie jaar f 48 miljoen in de Noord-Hollandse economie
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een nieuwe "Economische Agenda Noord-Holland 2000-2004. Kwaliteit van de economische groei". Dit betekent dat de provincie de komende drie jaren in totaal f 48 miljoen gaat investeren in de Noord-Hollandse economie, waaronder vijf regionaal economische stimuleringsprogrammaÕs (RESsen) en vijf speerpunten van economisch beleid die centraal staan in de economische agenda.

Regionaal economische stimuleringsprogrammaÕs De provincie wil samen met het bedrijfsleven en andere organisaties door middel van RESsen werken aan duurzame economische structuurversterking van regioÕs. Voor de komende drie jaar is voor de RESsen f 13 miljoen begroot.
Op 18 oktober a.s. ondertekenen provincie, de gemeenten van het Gewest Gooi en Vechtstreek en de Kamer van Koophandel Gooi en Eemland een startdocument waardoor de oprichting van een bedrijventerreinenplatform en een projectbureau een feit wordt. Deze ondertekening betekent de eerste aanzet voor een RES voor deze regio. Daarna start per 1 januari 2001 een
bedrijventerreinenplatform onder leiding van economiegedeputeerde Bob Verburg haar werkzaamheden. Het platform, dat zich laat ondersteunen door een projectbureau, laat een regionaal uitvoeringsprogramma opstellen waarin bedrijventerreinen met een matige uitstraling in Gooi en Vechtstreek zijn doorgelicht op knelpunten en op uitvoering van herstructurering. Het platform zal bij de diverse betrokken partijen (o.a. hogere overheden, marktpartijen) een lobby starten ter financiering van de regionale herstructureringsprojecten. Daarnaast wordt in 2001, in samenwerking met makelaars in de regio, de gemeenten en de Kamer van Koophandel, een regionaal bedrijfsinformatiepunt ingericht. Vraag en aanbod van bedrijfspanden kunnen daardoor aan elkaar gekoppeld worden. Jaarlijks zal het platform ook een rapportage presenteren waarin het economisch functioneren van de bedrijfslocaties is beschreven. Op deze manier krijgen beleidsmakers en het regionaal bedrijfsinformatiepunt inzicht in de uitbreidings- en verhuisplannen van bedrijven. Ook voor de HAL/HES-zone wordt een RES opgesteld. Voor de Kop van Noord-Holland wordt het programma Kop en Munt 2000-2006 uitgevoerd als reactie op de aanzienlijke reductie van het aantal arbeidsplaatsen bij de Koninklijke Marine.Voor de IJmond bestaat het programma IJmond 2000+ als reactie op de afvloeiing van arbeidsplaatsen. In het ROA-gebied participeert de provincie in de Economische Ontwikkelingsstrategie voor de regio Amsterdam.

Speerpunten
De provincie wil ook investeren in vijf kansrijke ontwikkelingsrichtingen van de Noord-Hollandse economie.

Cyberpolder Noord-Holland
Met dit speerpunt willen gedeputeerde staten voorwaarden scheppen die ervoor zorgen dat bedrijven in de nieuwe economie (ICT) zich goed kunnen ontplooien in Noord-Holland. Daarnaast willen gedeputeerde staten bevorderen dat het Noord-Hollandse bedrijfsleven optimaal kan profiteren van de ontwikkelingen in de nieuwe economie.
Cyberpolder Noord-Holland kan de komende drie jaren uitgevoerd worden met 2,5 miljoen gulden. Met het geld wordt o.a. de vestigingsmilieus voor bedrijven verbeterd. Dit betekent dat naast voldoende bedrijvenlocaties, ook zaken als onderwijs en arbeidsmarkt aantrekkelijke vestigingsfactoren moeten zijn. Gedeputeerde staten willen ook bevorderen dat het Midden en Klein Bedrijf via kenniscentra zich de nieuwste ICT-technieken eigen maakt en toepast. Daarnaast kunnen projecten die gericht zijn op innovatie en internationalisering rekenen op steun van gs. Van belang is ook dat er in Brussel één loket voor het bedrijfsleven komt, zodat er een digitaal netwerk ontstaat met andere Europese steden.
Met Cyberpolder Noord-Holland willen gedeputeerde staten de Noord-Hollandse economie een injectie geven die het bedrijfsleven mogelijk maakt om op het terrein van de nieuwe economie de top van Europa te bereiken. Daarnaast willen zij dat op termijn de oude en nieuwe economie convergeert.

Buitenlands Economisch Beleid
Gedeputeerde staten vinden het belangrijk dat Noord-Holland zich profileert als een aantrekkelijke vestingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Daarnaast willen zij het internationaal zakendoen stimuleren. Het Buitenlands Economisch Beleid (BEB) kan uitgevoerd worden met 2,15 miljoen gulden.
Dit geld besteden gedeputeerde staten o.a. aan het aantrekken van buitenlandse bedrijven en het bevorderen van internationaal zakendoen. Ook worden nieuwe Europa-activiteiten ontwikkeld. Voor het bedrijfsleven komt er een BEB-site op internet en bij promotie van Noord-Holland gaat de Clipper Stad Amsterdam een rol spelen. Met BEB, dat gericht is promotie, werving en internationalisatie, stelt de provincie haar ambassadeursrol van en voor het bedrijfsleven centraal. Met als doel de economische ontwikkeling en internationale concurrentiepositie van het Noord-Hollandse bedrijfsleven te versterken. Gedeputeerde staten doen dat door in het buitenland het Noord-Hollandse vestingsklimaat te promoten en het aantrekken van buitenlandse investeerders. Daarnaast willen zij het Noord-Hollands bedrijfsleven stimuleren internationaal zaken te doen. Samen met de Kamers van Koophandel worden daartoe o.a. handelsmissies georganiseerd.

Noord-Holland Maritiem
Hierbij gaat het om versterking van de economische structuur die samenhangt met de havens, de watersport, de offshore en de marine in Noord-Holland, scheeps- en jachthavenbouw, toeleverende bedrijven, visserij en maritieme technologie.

Toeristisch Noord-Holland
Bij dit speerpunt gaat het om de aantrekkingskracht van Noord-Holland te versterken op alle gebieden die interessant zijn voor toerist en recreant. Aandachtsgebieden zijn o.a. de Noordzeekust, het cultureel erfgoed, het plattelandstoerisme, de watersport en aantrekkelijke fietsroutes.

Agribusiness
Gedeputeerde staten willen clustervorming (van het land tot op het schap in de winkel) in de sector versterken. Hierbij denken gedeputeerde staten aan concentratie van handel en distributie in het noorden van de provincie. Op deze manier krijgt de agrarische sector een vitale impuls.

Noord-Holland Maritiem

Cyberpolder Noord-Holland

Toeristisch Noord-Holland

Agribusiness

Buitenlands Economisch Beleid

Overig

Kop en Munt













IJmond 2000+













RES/ROA













HAL/HES













Gooi +Vecht,

Flevoland













Overig












* Inlichtingen: Rik Heskes tel (023) 514 36 30

Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Begroting en beleidsplan 2001/Provincie investeert 38 miljoen gulden in Zorg, Welzijn en Cultuur
Gedeputeerde Staten willen in de jaren 2001 tot en met 2004 een forse investering plegen van in totaal fl. 37.961.000,= voor nieuw beleid in de portefeuille Zorg, Welzijn, Cultuur van gedeputeerde Enno Neef. Dit blijkt uit het Beleidsplan 2001 van de provincie Noord-Holland.

De investering in de ZWC-portefeuille wordt in de collegeperiode als volgt verdeeld*):
2001: fl. 12 061.000,=
2002: fl. 9 500.000,=
2003: fl. 8 700.000,=
2004: fl. 7 700.000,=

In 2001 gaat fl. 8,4 miljoen naar Regiovisies Zorg en Zorgstimulering. ÔZorg op maat en op tijd, flexibel een divers.Õ Met deze slogan is de provinciale strategie op het gebied van zorg getekend. De regiovisies hebben inmiddels hun waarde bewezen. Daarom willen GS de tijdelijke taak van de provincie omzetten in een structurele taak. De provincie gaat regie voeren en ondersteunt het proces voor de regiovisies. Ook levert de provincie een inhoudelijke bijdrage aan het beleid als een van de partijen in de regiovisie. Het stimuleren en ondersteunen van projecten die voortvloeien uit de regiovisies is ook een taak van de provincie. Het gaat hier om regiovisies voor de jeugdzorg, ouderen, gehandicapten en geestelijke gezondheidszorg. Doel van de Regiovisies is een optimale afstemming tussen partijen van kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor de zorgvrager.

Daarnaast reserveren GS in 2001 voor het Actieprogramma Cultuurbereik fl. 1,69 miljoen. Doel van dit actieprogramma is om samen met gemeenten en instellingen projecten uit te werken en te financieren, gericht op een ander en gevarieerder cultuuraanbod voor meer en nieuw publiek, vooral voor jeugd en allochtonen. GS willen de integratie van cultuur met de beleidsterreinen ruimtelijke ordening, stedelijke vernieuwing en economie bevorderen. Haar motto daarbij is Ôbehoud door ontwikkelingÕ. Cultuurhistorische waarden moeten een inspiratiebron blijven bij het ontwikkelen van plannen. GS beschouwen cultuur als Ôbindmiddel en stimulans voor kwaliteitÕ. Dit uitgangspunt zal leidraad zijn bij het opstellen van de nieuwe Cultuurnota die in 2001 gereed zal zijn. Ondermeer via het Actieprogramma Cultuurbereik willen GS Ôcultuur als bindmiddel en stimulans voor kwaliteitÕ de komende jaren concreet invullen.

Verdere procedure
Het beleidsplan en de begroting 2001 worden behandeld op 18 september 2000 in Provinciale Staten (algemene beschouwingen) en op 6 november (begrotingsvergadering).

De PS-commissie ZWC wordt om advies gevraagd over de ontwerp-begroting en het beleidsplan op 27 september 2000.


*) in het beleidsplan 2001 zijn in de investering voor zorg, welzijn en cultuur ook de investeringen op het gebied van informatisering en automatisering opgenomen. In dit persbericht zijn beide beleidsterreinen gescheiden. Beide beleidsterreinen behoren tot de portefeuille van gedeputeerde Enno Neef.



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Begroting en beleidsplan 2001 - fl. 13 miljoen nieuw beleid voor Informatisering & Automatisering
Gedeputeerde Staten willen in de periode van 2001 tot en met 2004 een forse investering plegen van in totaal fl. 13.020.000,- voor nieuw beleid in de portefeuille Informatisering & Automatisering van gedeputeerde Enno Neef. Dit blijkt uit het Beleidsplan 2001 van de provincie Noord-Holland.

De investering in de I & A portefeuille wordt als volgt verdeeld*):

2001: fl. 5 080. 000,-
2002: fl. 4 580. 000,-
2003: fl. 1.680. 000,-
2004: fl. 1.680. 000,-

Voor Informatisering & Automatisering wordt in 2001 fl. 5,08 miljoen uitgetrokken om de ICT-dienstverlening aan de provinciale organisatie te verbeteren. Hiermee wil de provincie haar verantwoordelijkheid naar de samenleving waar maken. Van dit bedrag is fl. 2,18 miljoen bestemd voor structurele uitbreiding van het aantal formatieplaatsen voor ICT-functies binnen de provinciale organisatie. Verder wordt fl. 1,5 miljoen geïnvesteerd in het Programma Kennisnet (waaronder de ontwikkeling van Intranet). Kennisnet beoogd de interne samenwerking binnen de organisatie te verbeteren en daardoor tot een meer eenduidig beeld van de provincie naar de samenleving te komen.

Verdere procedure
Het beleidsplan en de begroting 2001 worden behandeld op 18 september 2000 in Provinciale Staten (algemene beschouwingen) en op 6 november (begrotingsvergadering).

De PS-commissie ZWC wordt om advies gevraagd over de ontwerp-begroting en het beleidsplan op 27 september 2000.


*) in het beleidsplan 2001 zijn in de investering voor zorg, welzijn en cultuur ook de investeringen op het gebied van informatisering en automatisering opgenomen. In dit persbericht zijn beide beleidsterreinen gescheiden. Beide beleidsterreinen behoren tot de portefeuille van gedeputeerde Enno Neef.



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Begroting en beleidsplan 2001 - Circa f10 miljoen extra in 2001

Provincie Noord-Holland investeert fors in projecten milieu, energie, water en groen
De provincie Noord-Holland investeert de komende vier jaar ruim 123 miljoen gulden in (uitvoerings)projecten op het gebied van milieu, water, energie en groen. Hiervan is f27 miljoen bestemd voor nieuw beleid en realisatie van projecten: in 2001 wordt daarvan f10,27 miljoen besteed, de volgende drie jaar ruim f17 miljoen (Beleidsplan 2001). Najaar 1999 was reeds f41,2 miljoen uit het Provinciaal Afvalstoffenfonds gereserveerd voor uitvoering van energie- en milieuprojecten tot 2004. Daarnaast investeert de provincie de komende vier jaar f30 miljoen in duurzame energie. En f25 miljoen in de realisatie van strategische, aaneengesloten groengebieden (met ruimte voor waterberging, natuur en recreatie), vooral rond de steden. Met haar investeringen (met name via medefinanciering) beoogt de provincie een krachtige impuls aan de vernieuwing, verduurzaming en verbetering van de leefomgeving in Noord-Holland.

Duurzame energie
De provincie Noord-Holland werkt samen met het rijk, gemeenten, marktpartijen en maatschappelijke organisaties om de CO2-uitstoot de komende tien jaar fors terug te dringen. Eind dit jaar presenteren Gedeputeerde Staten de nota Duurzaam Energiebeleid. De provincie werkt samen met het ministerie van Economische Zaken, de provincie Friesland en betrokken gemeenten om een 300 Megawatt windmolenpark (uniek voor West-Europa) langs de Afsluitdijk ruimtelijk mogelijk te maken. De provincie stimuleert gemeenten en marktpartijen om landschappelijk goed ingepast (o.a. langs grote wegen en op bedrijventerreinen) windmolens te plaatsen. De provincie investeert de komende vier jaar 30 miljoen gulden in de grootschalige toepassing van duurzame energie, energiebesparing, technologie-ontwikkeling en innovatie. Dit gaat gebeuren via provinciale medefinanciering aan kansrijke, grote projecten van marktpartijen, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is al eerder circa f25 miljoen uit het Provinciaal Afvalstoffenfonds geoormerkt voor energieprojecten, ondermeer f10 mln voor ÔStad van de Zon (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk), het windturbinetestpark Wieringermeer (f9,5 mln) en een project om 2500 woningen in heel Noord-Holland te voorzien van energiebesparende warmtepompen (f2,5 mln).
De provincie gaat met afzonderlijke gemeenten concrete afspraken maken gericht op circa 2% tot 2,5% meer duurzaam energiegebruik in 2005 (peiljaar: 1999). Daarvoor ontwikkelt de provincie CO2-reductiepakketten. Dit zijn ÔgereedschapskistenÕ met verschillende instrumenten waaruit gemeenten kunnen putten om de gemaakte afspraken te realiseren. Een en ander afhankelijk van hun eigen mogelijkheden en ambities: bijvoorbeeld windmolens of juist andere vormen van duurzame energie. Volgend jaar start een provinciaal Servicepunt Energie om gemeenten hierin actief te steunen. De proces- en organisatiekosten bedragen in totaal f4,2 miljoen tot 2005.

Waterbeleid
De provincie werkt samen met (water)partners en burgers aan een solide, duurzame waterhuishouding in Noord-Holland voor de 21e eeuw. Voorop staat de bescherming van alle Noordhollanders tegen wateroverlast en overstromingen aan de ene kant en watertekorten Õs zomers aan de andere kant.

De korte-termijndoelen (tot 2005) zijn vastgelegd in het provinciale Waterhuishoudingsplan 2. Volgend jaar wordt f0,6 miljoen extra uitgetrokken voor ondermeer
anti-verdrogingsmaatregelen, peil- en voorraadbeheer.

Op lange termijn speelt de noodzaak van maatregelen om een duurzaam waterbeleid in Noord-Holland te ontwikkelen en te waarborgen. De provincie heeft hierin een regierol op grond van zijn bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening, waterhuishouding en landinrichting. Daarom wordt de regierol in strategisch waterbeleid tot 2005 structureel versterkt met f0,25 mln per jaar. Vanuit bestaand beleid brengen de provincie en de waterschappen de mogelijkheden voor waterberging in kaart, rekening houdend met gebiedsspecifieke omstandigheden. Dit maakt het mogelijk de komende jaren per regio een goede afweging te maken tussen verschillende vormen van waterberging en bemaling enerzijds en overige ruimteclaims anderzijds. Volgend jaar begint de uitvoering van het Masterplan Water Texel (f0,3 mln) en Water Bindt (Kop van Noord-Holland). Er komt een groot onderzoek naar de mogelijkheden van waterberging en Ðretentie (f0,5 mln). Verder start de voorbereiding (proces- en planvorming) voor het Wieringerrandmeer (f0,2 mln) en de berging Schermerboezem (f0,25 mln).

De provincies Zuid- en Noord-Holland zijn gezamenlijk opdrachtgever voor onderzoek naar de kustveiligheid. (Visie Hollands Kust 2050). Centraal staat de vraag of de huidige kustverdediging ook op lange termijn bestand is tegen klimaatsverandering en zeespiegelstijging en welke oplossingen mogelijk en maatschappelijk/bestuurlijk gewenst zijn. Het onderzoek wordt in 2001 afgerond, de uitkomsten breed maatschappelijk besproken en daarna bestuurlijk vastgesteld. Het bestuurlijk standpunt wordt een bouwsteen voor het streekplan Noord-Holland Zuid en het rijksbeleid ruimtelijke ordening (Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening). Voor proces- en communicatiekosten wordt f0,25 mln gereserveerd.

Meervoudig ruimtegebruik: water, groen en natuur De provincie Noord-Holland kiest voor meerwaarde, voor meervoudig ruimtegebruik door ÔblauwÕ en ÔgroenÕ te koppelen. Of te wel door waterberging te combineneren met natuur, recreatie en agrarisch natuurbeheer. Een en ander komt tegemoet aan belangrijke maatschappelijke behoeften als rust, ruimte, recreatie en natuur(beleving) in de (eigen) omgeving.

De provincie investeert de komende vier jaar f25 miljoen in de realisatie van grote, aaneengesloten en gevarieerde groengebieden met ruimte voor water, natuurontwikkeling en recreatie. In deze blauw-groene gebieden worden de ecologische verbindingszones opgenomen, een belangrijke schakel in het natuurnetwerk van Noord-Holland. De provincie wil deze verbindingszones versneld tot stand brengen en trekt hiervoor structureel f2 miljoen per jaar extra uit, naast bijdragen vanuit het Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH) en van de rijksoverheid.

Versterking provinciale sturing
In de sector water en groen is sprake van een groot aantal partijen, projecten en geldstromen op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Een en ander komt de slagvaardigheid niet ten goede. Resultaten zijn alleen mogelijk als de vele instanties met hun even zovele beleidsvoornemens nauw gaan samenwerken. Een stevige provinciale sturing is hierbij vereist. De provincie Noord-Holland gaat zijn sturende rol versterken door de programmering van water, natuur- en groenprojecten te verbeteren. Voortaan worden per sector jaarprogrammaÕs opgesteld met duidelijk afrekenbare financiële en operationele doelen. Deze thematische jaarprogrammaÕs worden vervolgens per gebied (regio) geïntegreerd in uitvoeringsgerichte gebiedsprogrammaÕs. Deze aanpak wordt op dit moment reeds toegepast in het project Water Bindt. De samenwerkende partijen (provincie, Uitwaterende Sluizen, Hollands Kroon en de gemeenten van het gewest Kop van Noord-Holland) combineren de aanleg van de ecologische verbindingszones met dijkverbetering en recreatieve voorzieningen.

Op dezelfde wijze werkt de provincie samen met regionale prominenten aan het gebiedsprogramma Noord-Holland Midden (proceskosten: f0,265 mln). Dit gebiedsprogramma wordt gericht op uitvoering van bestaand beleid. Het belangrijkste doel is het relatief landelijke gebied tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn open, groen, (economisch) vitaal en leefbaar te houden door projecten in samenhang uit te voeren. Voorop staan behoud en versterking van de karakteristieke waarden van het gebied (natuur, landbouw, water, recreatie en cultuurhistorie), vastgelegd in streek- en bestemmingsplannen. Hierbij wordt gezocht naar (nieuwe) economische dragers die bij het groene karakter passen. Een gebiedsprogramma biedt vergeleken met Ôieder voor zichÕ meerwaarde: betere resultaten door een gezamenlijk uitvoeringskader, bundeling van afzonderlijke geldstromen vanuit de provincie, rijksoverheid, Europese Unie, gemeenten en private partijen, één subsidieloket voor aanvragen en uitvoering e.d.

Milieu
De provincie herijkt volgend jaar het milieubeleid. Nieuwe belangrijke themaÕs worden klimaat, energie en grondstoffen, delta, landbouw & milieu en leefbaarheid. Daarnaast krijgt de beleidsuitvoering een zwaarder accent. Er komt meer monitoring op uitvoering van het milieubeleid. De provincie intensiveert de handhaving door meer, zichtbaar toezicht op de naleving van regels en wetten en goede voorlichting bij milieuproblemen. Hierbij wordt nauwer samengewerkt met andere overheidspartners: gemeenten, waterschappen, rijksoverheid (Inspectie Milieuhygiëne), openbaar ministerie en politie.

De provincie vernieuwt zijn beleid voor verwerking en hergebruik van bagger en milieuproblemen in de landbouw. Ditzelfde geldt voor veiligheid (o.a. gevaarlijke stoffen: ÔplofpreventieÕ), aanpak van legionella en asbest en tegengaan van milieucriminaliteit. Daarnaast stimuleert de provincie publiek-private samenwerking, marktwerking en innovaties door het bedrijfsleven. Vorig jaar is tot 2004 ruim f16 mln uit het Provinciaal Afvalstoffenfonds (PAF) gereserveerd voor medefinanciering aan innovatieve projecten van marktpartijen en gemeenten. Zo betaalt bijv. de provincie f11, 7 miljoen (f9,1 mln PAF en 2,6 mln FINH) mee aan de bouw van een multifunctionele loskade en terminal voor afvalstoffen bij de Huisvuilcentrale Alkmaar.

De provincie Noord-Holland zal haar milieubeleid voor (de omgeving van) Schiphol intensiveren wegens de aanleg van de vijfde baan en invoering van een nieuw stelsel van milieunormen in 2003. De provincie beschouwt waarborging van de kwaliteit van de leefomgeving als een van haar kerntaken. Zij zal samen met de gemeenten Haarlemmermeer en Aalsmeer volgend jaar een leefbaarheidsvisie voor de omgeving Schiphol opstellen. Hierbij worden o.a. andere gemeenten, bewoners, en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties betrokken. Eind dit jaar worden enige duizenden mensen in de regio groot-Schiphol over hun leefomgeving geënqueteerd. De uitkomsten zijn naar verwachting voorjaar 2001 bekend.

Verdere besluitvorming
GS sturen het beleidsplan en begroting 2001 voor behandeling naar Provinciale Staten en de statencommissies. Maandag 18 september vinden de eerste, algemene beschouwingen plaats in Provinciale Staten. Donderdag 21 september bespreekt de statencommissie Milieu, Water en Groen het beleidplan en begroting 2001. Provinciale Staten stellen het beleidsplan en begroting op maandag 6 november definitief vast.


* Inlichtingen: Cor van Gasteren tel. (023) 514 32 96, Bert Cozijnsen tel. (023) 514 32 67, Jan Eggens tel. (023) 514 38 15



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Begroting en beleidsplan 2001/portefeuille Wegen, Verkeer en Vervoer en Zeehavens

Voor verkeer en vervoer maakt GS duidelijke keuzes

Meer investeren in bereikbaarheid
De begroting voor 2001 voor het beleidsterrein Verkeer en Vervoer kenmerkt zich vooral door meer investeringen in de bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten willen tegemoet komen aan de groeiende behoefte aan mobiliteit maar tegelijkertijd de leefbaarheid verbeteren. Dit wil het college bereiken door zowel in wegen als in het openbaar vervoer te investeren. Zo zullen er infrastructurele maatregelen getroffen worden voor de N201 (vanaf gemeente Haarlemmermeer tot Utrecht) en de N242 (ringweg Alkmaar). Verder worden er middelen vrijgemaakt voor een offensief tegen de files in de noordelijke Randstad. Deze aanpak wordt samen met andere overheden voorbereid. Hiervoor wordt in eerste instantie 200.000 gulden aan voorbereidingskosten gereserveerd. Met de daadwerkelijke realisatie zijn hoge kosten gemoeid. GS kijken naar de mogelijkheid om hiervoor andere financieringsbronnen aan te wenden zoals UNA/FINH-gelden.

Op het gebied van openbaar vervoer willen GS geld uittrekken voor nader onderzoek naar lightrailprojecten in de regioÕs Haarlem-IJmond en Gooi en Vechtstreek. Het hoofddoel is het realiseren van lightrail. Om dit te kunnen realiseren zal er een voorverkenning nodig zijn om een goede beslissing te kunnen nemen over de daadwerkelijke investering in lightrail.

Een andere wens van GS op het gebied van openbaar vervoer zijn de knooppunten. Deze zogenaamde overstappunten nemen een steeds belangrijker plaats in de vervoerketen in. Een verkennende studie is al uitgevoerd. Nu zullen de mogelijkheden worden bezien van realisatie. De provincie kan hiervoor een initiërende rol op zich nemen. GS stellen voor om geld vrij te maken om duidelijk te krijgen wat de provinciale rol zal moeten zijn, welke investeringen er gedaan moeten worden en er zal een differentiatie moeten worden ontwikkeld tussen grote en kleine knooppunten. Enige tijd geleden hebben de Staten bij motie aangegeven extra geld te willen reserveren voor de aanleg van fietspaden. Aan die wens komt het college van GS in deze begroting tegemoet. Voor 2001 wordt 3 miljoen gereserveerd oplopend tot 5 miljoen in 2003.

De begroting en het beleidsplan worden in de vergadering van november ter goedkeuring voorgelegd aan de Staten van de provincie Noord-Holland.



Persbericht 29 augustus 2000

Landbouw 2001 - f 2 miljoen voor nieuw landbouwbeleid in 2001 Gedeputeerde staten vinden de bollen en de glastuinbouw sterke economische sectoren. Deze sectoren moeten dan ook kunnen groeien wanneer zij maatschappelijk acceptabel gaan produceren. Dat betekent dat gedeputeerde staten bij de verdere ontwikkeling van de glastuinbouw- en bollensector extra eisen zullen stellen voor het landschap en het milieu. Hiervoor hebben zij voor volgend jaar f 1.500.000 begroot.
Voor volgend jaar willen gedeputeerde staten ook de agribusiness een extra financiële impuls geven met zoÕn f 500.000. Zowel in de landbouwagenda als in de economische agenda van de provincie is agribusiness een speerpunt voor de komende jaren. Gedeputeerde staten willen vooral de samenwerking in de keten (van het land tot op het schap in de winkel) versterken. Met name innovatieve projecten gericht op kennisvergroting, onderzoeken naar consumentengedrag, projecten gericht op verfijning van logistieke processen en projecten die gericht zijn op kwaliteitsvergroting van het eindproduct, kunnen rekenen op provinciale steun. De totale landbouwsector is voor 2001 begroot op 5,6 miljoen gulden.


* Inlichtingen: Jan Klijnstra, tel. (023) 514 31 82

Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Europa 2001 - 15 miljoen Euro voor het Europese Noordzeeprogramma De plannen van de provincie om met Newcastle en Norfolk samen te werken, krijgen in 2001 een concreet gezicht, nu de Nederlandse regering besloten heeft 15 miljoen Euro te reserveren voor maritieme samenwerkingsprojecten tussen counties in Engeland en de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Gedeputeerde staten willen met name op het gebied van transport, technologie en toerisme met deze regioÕs samenwerken.
Het geld is afkomstig uit het Europese programma Interreg en is bedoeld om de samenwerking te bevorderen tussen regioÕs rond de Noordzeekust. Totaal gaat in dit programma 69 miljoen Euro om. De samenwerkingsplannen met Newcastle en Norfolk passen in het Europabeleid van de provincie zoals dat is weergegeven in de Agenda voor Europese Strategie 2000-2006. Europa is voor de komende drie jaar begroot op f 825.000 per jaar ter uitvoering van de agenda.

Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH) 2001

28 miljoen gulden voor speciale projecten in Noord-Holland

In 2001 investeert de provincie Noord-Holland minstens 28 miljoen gulden in concrete projecten in de provincie met gelden uit het Fonds Investeringen Noord-Holland.
Uit het Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH) betaalt de provincie bedragen om belangrijke en noodzakelijke projecten eenmalig te ondersteunen. Het gaat om projecten op het gebied van onder andere cultuur, infrastructuur en economische projecten. Voorwaarde is dat er naast de provincie ook andere financiers zijn.

De tien projecten, waarvan GS nu aan provinciale staten voorstellen om komend jaar gelden te besteden, zijn:

1. Oude Rijkswerf in Den Helder: Ä 5.000.000.
2. Goois Museum in Hilversum: Ä 2.250.000.
3. Fort Spijkerboor (Stelling van Amsterdam) in Beemster: Ä 1.075.000.

4. Herinrichting en restauratie Westergasfabriek in Amsterdam-Westerpark: Ä 5.000.000.

5. Blauwe Netwek in de Kop van Noord-Holland: Ä 800.000.
6. Kustvisie Bergen-Egmond-Schoorl: herinrichting Boulevard Noord in Egmond aan Zee Ä 2.200.000.

7. Industrieel Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest: Ä 1.609.055.
8. Herstructurering Westhaven fase 1 in Amsterdam: Ä 1.700.000.
9. Zeehaven IJmuiden: herstructureringproject sluisplein Ä 1.670.400.
10. Zeehaven IJmuiden: herstructurering diverse locaties: Ä 6.497.500 (onder voorwaarde van een bijdrage van het ministerie van economische Zaken).

De verwachting is dat in de loop van het volgend jaar nieuwe projecten aan deze lijst worden toegevoegd.

Provinciale staten zullen in hun vergadering van 18 september aanstaande de besteding van de FINH-gelden bespreken. In hun vergadering van 6 november aanstaande zullen zij definitief hierover besluiten.

Beschrijving van de projecten



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Actualisering van het Provinciaal Meerjarenprogramma infrastructuur

Extra geld nodig voor verschillende projecten Ieder jaar wordt door de Staten van Noord-Holland het Provinciaal meerjarenprogramma Infrastructuur (PMI) vastgesteld. In dit programma staan alle projecten op het gebied van infrastructuur vermeld. De projecten lopen drie verschillende fasen door; de studiefase, planfase en de realisatiefase. Het laatste vastgestelde PMI beslaat de periode 2000 tot 2004. Het college van GS stelt voor deze versie te actualiseren . Hiervoor worden de volgende kredieten aangevraagd:

N203: extra krediet van f 6.500.000 reconstructie Geesterweg in de gemeente Uitgeest

* de spoorwegovergang De Kleis wordt vervangen door een tunnel voor het autoverkeer

* de fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor wordt in noordelijke richting verleng onder de provinciale weg door
* het kaartverkoopkantoor van de NS wordt verplaatst
* plaatsing van een verkeersregelinstallatie
N205: extra krediet van f 300.000 vaste brug Ringvaart Haarlemmermeer

* bij nadere inspectie is gebleken dat de omvang aan de schade van de betonconstructie groter is dan bij eerdere inspectie was voorzien.

Extra krediet van f 550.000 Aanleg van het steunpunt vaarwegen noord ÔDe Lange BalkÕ

N231: extra krediet van f 1.600.000 voor de aanleg van een fietsbrug naast de Bosrandbrug.

* Met de aanleg van deze fietsbrug ontstaat een goede fietsverbinding tussen Amsterdam, Schiphol en Amstelveen.

N242 en N244: extra krediet van f 1.075.000 voor de overdracht van aangelegde parallelwegen in de gemeenten Niedorp en Heerhugowaard
* In 1999 zijn deze parallelwegen aangelegd om het landbouwverkeer van de provinciale weg te weren. Parallelwegen horen volgens de verkeerswetgeving niet te worden ondergebracht bij de provincie maar bij gemeente of waterschap.

N246: extra krediet van f 250.000 voor rotondes Pont Buitenhuizen en Zaandammerweg en N515 rotonde Leeghwaterweg in de gemeente Zaanstad.

* Deze rotondes zijn inmiddels al aangelegd. Het betreft hier een verrekening van de kosten.

N247: extra krediet van f 1.100.000 voor maatregelen ten behoeve van het project ÔDuurzaam veiligÕ bij de aanleg van de busbanen in Waterland

* In verband met nieuwe richtlijnen wordt over een lengte van 6 km een extra brede rijbaan aangelegd zodat bij de weggebruiker geen onduidelijkheid ontstaat dat de Ôderde rijstrookÕ een busbaan betreft. Hiervoor zal een moeilijk overrijdbare rijbaanscheiding worden aangelegd.

Extra krediet van f 700.000 voor beheer en onderhoud van de Zanderijsluis in gemeente Õs-Graveland.
Extra krediet van f 8.500.000 voor achterstallig onderhoud van het Noordhollandsch kanaal.
Extra krediet van f 470.000 voor het op afstand bedienbaar maken van de brug over de Ringvaart naar Sloten.
Dit voorstel zal in de eerstvolgende Statenvergadering worden voorgelegd.


* Nadere inlichtingen: Dhr. J. Kilian tel. (023) 514 32 05



Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

GS stelt lijst Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2001-2005 vast

Plannen infrastructuur provincie Noord-Holland bekend Het college van Gedeputeerde Staten stelt voor om het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur (PMI) over de periode 2001-2005 vast te stellen. Dit punt zal op de agenda van de eerstvolgende Statenvergadering staan.

In het PMI staan alle projecten op het gebied van infrastructuur in verschillende fasen onderverdeeld. Een project doorloopt de studiefase, de planfase en de realisatiefase. Voor het eerst dit jaar is het PMI gekoppeld aan de begrotingsbehandeling. Dit is gedaan zodat de voorstellen voor investeringen in de provinciale infrastructuur kunnen worden afgewogen in relatie tot de totale begroting. De Staten stellen in hun vergadering de lijst van projecten vast. Besluitvorming over de daarvoor benodigde kredieten vindt afzonderlijk plaats. Tegelijk met de vaststelling van de lijst van projecten stellen Gedeputeerde Staten voor om (extra) krediet te verlenen voor de volgende projecten:
* Aanvulling krediet externe projectkosten studiefase PMI (f 350.000)

* Verhoging voorbereidingskrediet Hal/Vinex N242 (f 400.00)
* N236 Ontsluiting bedrijventerrein Loodijk in de gemeente Õs-Graveland (f 2.400.000)

* N242 Bijdrage aan Rijkswaterstaat voor de aansluiting A9 op de oostelijke ringweg Alkmaar ( f 750.000)

* Achterstalling onderhoud oevervoorzieningen provinciale vaarwegen ( f 5.250.000)

* Bijdrage aan derden ( f 1.400.000)


* Nadere inlichtingen: dhr. J. Kilian, tel. (023) 514 32 05

Persbericht dinsdag 29 augustus 2000

Voorbeeldproject Wonen Plus in landelijk gebied feestelijk van start
Op maandag 4 september om 15.30 uur in het gemeentehuis van Beemster wordt het Convenant Samenwerkingsproject "Aangenaam, thuis oud worden landelijk gebied" ondertekend. Met de ondertekening van het convenant worden de afspraken tussen alle deelnemende partijen in het project bekrachtigd.

Programma:

15.30 uur Ontvangst
16.00 uur

Welkom door mevrouw J.B.P. Benningen-Harlaar wethouder gemeente Beemster
16.10 uur

De heer J. Eindhoven, wethouder gemeente Schermer, namens de gemeenten Beemster, Graft-de Rijp en Schermer
16.20 uur De heer W.C. Croes, directeur Zorgschap Leeghwater, namens de private partijen
16.30 uur De heer E. Neef, gedeputeerde Zorg, Welzijn en Cultuur, namens de provincie Noord-Holland
16.40 uur Ondertekening van het convenant door alle partijen 16.50 uur Borrel.

Het voorbeeldproject "Aangenaam, thuis oud worden in het landelijk gebied" is een van de twee voorbeeldprojecten die de provincie Noord-Holland ontwikkelt onder de noemer WonenPlus. Doel van deze projecten is, samen met betrokken partijen, ouderen en mensen met een lichte handicap in te staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Door middel van verbetering van de dienstverlening en aanpassing van de woonomgeving kunnen mensen thuis oud worden. Om dit te bereiken werken veel partijen samen. Naast de provincie Noord-Holland en de gemeenten Schermer, Graft-de Rijp en Beemster nemen Stichting Zorgschap Leeghwater, de woningcorporaties Woonwaard Noord-Kennemerland, Woonzorg Nederland, ROAC Huisvesting en de Stichting Thuiszorg Zaanstreek Waterland, de Stichting Regionale Thuiszorg te Alkmaar, de Stichtingen Welzijn Ouderen van de drie gemeenten en vertegenwoordigers van ouderenorganisaties deel aan het project.

Gestart is al met drie projecten: een project voor het opzetten van een systeem van ouderenraadpleging in de vorm van kwaliteitspanels, een onderzoek naar de mogelijkheden voor een steunpunt WonenPlus en een project ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk.

Dit najaar start een programma met een groot aantal projecten. "Aangenaam, thuis oud worden in het landelijk gebied" wordt voor vier jaar aangegaan. Provincie en gemeenten zullen in totaal f 1,5 miljoen in het project steken.

* Inlichtingen: Menno van Eekhout, tel. (023) 514 35 52



Dinsdag 29 augustus 2000

Werkbezoek gedeputeerde Neef aan de gemeente Beverwijk Op woensdag 30 augustus 2000 brengt gedeputeerde E. Neef een werkbezoek aan Wijk aan Zee.
Het programma:

10.55 uur
Ontvangst door het college van Burgemeester en Wethouders van Beverwijk in de Residentie Zeeduin in Wijk aan Zee, Relweg 59.
11.00 - 11.45 uur

Bestuurlijk overleg tussen provincie en gemeente over onder andere de volgende onderwerpen:

* Strategisch project Wijk aan Zee

* Strand

* Dorpsduinen

* Beeldenpark

* Julianaplein

* Cultureel Dorp

* Investering Stedelijke Vernieuwing

* Jeugdbeleid/-zorg

* Lokaal sociaal beleid

* Collectief vraagafhankelijk vervoer

* Stand van zaken ziekenhuissituatie Kennemerland
11.45 - 12.45 uur Rondwandeling door Wijk aan Zee. Start vanaf Zeeduin, met afsluitend een bezoek aan het Beeldenpark (per auto). 12.45 - 13.30 uur Afsluitende lunch in Residentie Zeeduin

Maandag 24 augustus 2000

Noord-Holland selecteert architect nieuwbouw provinciehuis Een nieuwe stap is gezet om te komen tot vernieuwing van het provinciehuis in Haarlem: de eerste selectie van ontwerpers staat voor de deur. Zoals bekend is hebben Provinciale Staten van Noord-Holland besloten een deel van de gebouwen van het bestuurscentrum aan de Dreef te Haarlem te vervangen door nieuwbouw. De nieuwbouw moet aansluiten op het historische paviljoen `Welgelegen' en onder andere een nieuwe statenzaal omvatten en een parkeervoorziening voor 240 auto's. Het totaal te realiseren oppervlak zal tenminste circa 12.500 m2 bedragen. De uitbreiding is naar verwachting medio 2005 gereed. De totale investeringskosten voor het project worden begroot op ruim 70 miljoen gulden.

Om te komen tot de keuze van een architect voor dit werk, wordt een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Uit degenen die reageren worden vijf ontwerpers geselecteerd die de opdracht krijgen een voorstel voor de nieuwbouw te ontwikkelen. Uit deze vijf voorstellen wordt een keuze gemaakt voor de architect die zijn voorstel in een ontwerp gaat uitwerken. De provincie verwacht voor eind november de vijf ontwerpers te kunnen selecteren. De definitieve keuze van de architect is voorzien medio 2001.

Nadere informatie over deze Europese aanbesteding is hier te vinden.



E-mail