VERGADERINGEN

Vergadering gemeenteraad
Op dinsdag 28 november a.s. zal de gemeenteraad weer vergaderen in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze openbare vergadering staat onder leiding van burgemeester K.B. Dijkstra en begint om 20.00 uur. Als u van het spreekrecht gebruik wilt maken moet u dat voor het begin van de vergadering doorgeven aan de gemeente-
secretaris de heer W.P. van Boggelen. Het spreekrecht heeft alleen betrekking op onderwerpen, die op de agenda staan. De agenda ziet er als volgt uit:

1. Opening.

2. Gebruik spreekrecht.

3. Notulen van de vergadering 31 oktober 2000.
4. Ingekomen stukken.

5. Vaststelling Najaarsnota 2000.

6. Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening (prostitutiebeleid).
7. Aanpassing tarief marktgeld.

8. Aanpassing tarieven belastingen en leges.
9. Vaststelling tarieven sportaccommodaties 2001.
10. Verstrekken gemeentegarantie Stichting Wold en Waard.
11. Verlenging gemeenschappelijke regeling ARCG.
12. Vaststelling bodembeleidsplan.

13. Jaarverslag Algemene Bijstandswet 1999.
14. Aanvullend krediet ten behoeve van herinrichting/reconstructie De Wieren te Lutjegast.

15. Begrotingswijzigingen.

16. Sluiting.

Vergadering commissie Burgerzaken/FABA Op maandag 4 december a.s. 's avonds om 20.00 uur zal de commissie Burgerzaken/FABA bijeenkomen in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze openbare vergadering staat onder leiding van mevrouw L. van der Tuin-Kuipers. Iedereen is van harte welkom en mag op de publieke tribune plaats nemen. Ook kunt u gebruik van het spreekrecht maken over zaken, die op de agenda staan. De agenda is als volgt samengesteld:

1. Opening

2. Verslag van de vergadering van 13 november 2000
3. Ingekomen stukken/mededelingen

4. Beleidsplan Algemene bijstandswet ca 2001
5. Verordening premiebeleid Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) en vrijlating van inkomen Algemene bijstandswet (Abw)
6. Voorstel Risico Inventarisatie en Evaluatie basisscholen
7. Uitwerkingsvoorstel lokale omroep Westerkwartier
8. Voorstel tijdelijke verordening festiviteiten
9. Administratieve verwerking verkoop aandelen N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten

10. Wat verder ter tafel komt

11. Sluiting.

Vergadering commissie Ruimte
Op woensdag 6 december a.s. 's avonds om 20.00 uur zal de commissie Ruimte bijeenkomen in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze openbare vergadering staat onder leiding van mevrouw J.G. Reinders. Iedereen is van harte welkom en mag op de publieke tribune plaats nemen. Ook kunt u gebruik van het spreekrecht maken over zaken, die op de agenda staan.
De agenda is als volgt samengesteld:

1. Opening

2. Mededelingen

3. Verslag vorige vergadering

4. Ingekomen stukken:
a. Snel Kleinschalig Inrichtings Programma
b. Nota Bouwen en Wonen
c. vergaderstukken Ruilverkavelingscie. Lutjegast-Doezum
5. Herinrichting grasveld Kornhorn

6. Vaststelling bestemmingsplan Doezum

7. Vaststelling bestemmingsplan Doornbos-Niekerk
8. Plan Grootegaster Molenpolder

9. Milieuprogramma 2001

10. Ontsluiting bestemmingsplan Woldhuysen

11. Rondvraag

12. Sluiting.


Vergadering dorpen met gemeente
Minimaal een keer per jaar vindt er structureel overleg plaats tussen de dorpen in de gemeente en het college van burgemeester en wethouders, de leden van de directie en het hoofd Openbare Werken. Tijdens deze vergaderingen kunnen alle zaken aan de orde komen, die binnen de dorpen spelen en aandacht verdienen. Als u als inwoner bepaalde zaken aan de orde wilt stellen of suggesties hebt ter verbetering van situaties dan kunt u dat doorgeven aan de vertegenwoordigers van uw dorp binnen het overleg. Onderstaand treft u een overzicht aan waarin is opgenomen wanneer waar wordt vergaderd en wie de secretaresse/secretaris is van het overleg binnen uw dorp.

donderdag 30 november Sebaldeburen: de heer E. Teeninga, Provincialeweg 33, Sebaldeburen
tel. 612947
maandag 11 december Lutjegast : de heer B. van der Vaart, Van Diemenstraat 13,
Lutjegast tel. 614596
dinsdag 12 december Nie-/Oldekerk/
Faan : de heer K. Hake, Bennemaheerd 6, Oldekerk tel. 502441
maandag 18 december Grootegast : mevrouw B. Hofsteenge-Hoekstra, Grutto 54,
Grootegast tel. 614229
woensdag 20 december Opende : mevrouw G. de Haan-Mud, Sjallemastraat 34,
Opende tel. 659342
Met elkaar moeten we proberen om de situatie in de dorpen zo optimaal mogelijk te maken en uw bijdrage daaraan stellen wij bijzonder op prijs.

Commissie voor de bezwaar- en beroepschriften
Op donderdag 7 december a.s. zal de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften vergaderen in het gemeentehuis. De vergadering is openbaar en begint om 19.45 uur.
In deze vergadering zullen de volgende zaken worden behandeld:
- een bezwaarschrift van H.F. Bonnema, Hoofdstraat 2, Grootegast tegen de beschikking van burgemeester en wethouders van 18 september jl. waarbij J. Beving wordt gedoogd, dat in afwijking van de op 23 februari 1999 verleende bouwvergunning een bedrijfswoning wordt gebouwd op de locatie Hoofdstraat 2a te Grootegast;
- een bezwaarschrift tegen een beschikking waarbij de uitkering op grond van de Algemene bijstandswet voor een maand met 10% is verlaagd;
- een bezwaarschrift tegen een beschikking waarbij terugvordering van een verstrekte geldlening, vermeerderd met de verschuldigde rente, wordt gevorderd.

MIDDELEN

BEGROTING 2001 GEMEENTE GROOTEGAST
Op dinsdag 7 november is de begroting voor het jaar 2001 door de gemeenteraad vastgesteld.
U treft verderop enkele cijfers uit deze begroting aan, waardoor u wellicht enig idee heeft wat er zoal aan geld omgaat in onze gemeente. Ook worden enkele opvallende zaken genoemd, die in het komende jaar zullen worden opgepakt.
U zult begrijpen dat in dit artikel lang niet alle onderwerpen aan de orde kunnen komen. Wilt u alle cijfers en gegevens eens bekijken, dan kunt u terecht in de bibliotheken van Niekerk, Grootegast en Opende, maar ook in het gemeentehuis. Op dit laatste adres kunt u tegen betaling van de kosten ook in het bezit komen van de boekwerken, waarin een en ander is vastgelegd. Wij beschikken ook over een internet-side, waarop u nadere informatie over de begroting, maar ook over andere zaken zult aantreffen (www.grootegast.nl). Blijft u vervolgens toch nog met een vraag zitten, dan kunt u ons bereiken op ons e-mail adres info@grootegast.nl
De begroting is het huishoudboekje van de gemeente met daarin opgenomen alle uitgaven, die zij moet doen op basis van wettelijke voorschriften, maar ook de uitgaven waartoe de gemeenteraad heeft besloten.
Voor het komende jaar is de verwachting dat in totaal bijna 39 miljoen gulden zal worden uitgegeven, maar ook ontvangen. Per inwoner is dat f 3.278,00 tegen f 3.032,00 in 2000, waarbij rekening is gehouden met bijna f 14,00 voor onvoorziene uitgaven. In overzicht 1 kunt u zien waaraan dit bedrag per inwoner wordt besteed. In overzicht 2 wordt in een diagram getoond hoe de inkomsten en uitgaven zijn opgebouwd. Evenals in uw eigen huishouding staan ook de inkomsten van een gemeente voor een groot gedeelte vast. Een belangrijke deel daarvan is bijvoorbeeld de bijdrage van het Rijk in de vorm van de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds en uitkeringen voor het doen van bepaalde verplichte uitgaven (de zogenaamde Doeluitkeringen). De Algemene Uitkering wordt berekend naar diverse maatstaven, zoals oppervlakte land, aantal inwoners, aantal woonruimten etc. en kan worden gebruikt voor het doen van algemene uitgaven (de naam zegt het al). Doeluitkeringen worden echter verstrekt voor het doen van door het Rijk gewenste bestedingen (kosten onderwijs, sociale uitkeringen, buitenschoolse opvang kinderen).

Gemeentelijke belastingen
Andere inkomstenbronnen zijn de gemeentelijke belastingen, zoals onroerende zaakbelastingen (OZB), afvalstoffenheffing, rioolrechten, grafrechten, leges paspoorten, rijbewijzen en bouwvergunningen e.d. en de opbrengsten van verhuur van sportvoorzieningen. Als uitgangspunt voor de afvalstoffenheffing hanteren wij het principe dat de begrote kosten voor de afvalverwijdering en -verwerking moeten worden gedekt door de opbrengsten. Omdat vooral de verwerkingskosten van het afval, maar ook de hoeveelheid afval flink zijn toegenomen, hebben we het tarief met bijna 5 % moeten verhogen. In de jaren 1998 en 1999 heeft u telkens een aanslag ontvangen, waarop f 100,00 (de zogenaamde Zalmsnip) in mindering is gebracht. De gemeenteraad heeft echter besloten om met ingang van 2000 de Zalmsnip al te verrekenen bij de vaststelling van de tarieven..
Overigens zijn de tarieven van de andere gemeentelijke belastingen slechts met 2,0 % gestegen, overeenkomstig het inflatiepercentage. Wij zijn blij, dat we de belastingen (wederom) slechts beperkt hebben moeten verhogen. In overzicht 3 kunt u de ontwikkeling hiervan zien in de periode 1998 tot en met 2001, zoals deze voor de meeste huishoudens gelden. U ziet de tarieven vermeld van de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de onroerende zaak-belastingen. Tevens wordt de belastingdruk vermeld van een meerpersoonshuis-houding, woonachtig in een huis met een getaxeerde waarde van f 165.000,00 dat is aangesloten op de riolering.

Deze uitgangspunten worden ook gehanteerd bij een jaarlijks onderzoek naar de lokale lastendruk, waarbij rekening wordt gehouden met de gemiddelde waarde van woningen in een gemeente en de tarieven. Uit dit onderzoek blijkt dat de belastingdruk in onze gemeente nog hoog is, hoewel wij van alle gemeenten in de provincie Groningen inmiddels een zesde plaats innemen tegen een derde plaats vorig jaar. In verdere daling op deze lijst in de komende jaren moet kunnen, zeker als we de tariefs-aanpassingen kunnen blijven beperken tot het inflatiepercentage.

Een kleine greep uit de in het oog springende zaken voor het komende jaar:

Internet.
We hebben al gemeld dat de gemeente Grootegast ook op internet te vinden is en dat u ons ook kunt bereiken op ons e-mail adres. Wij gaan ook in het komende jaar verder om onze bereikbaarheid via internet uit te breiden. Hierbij kunt u denken aan de mogelijkheid om via internet gemeentelijke producten aan te vragen, zoals bijvoorbeeld een kapvergunning of een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Nieuwe paspoorten.
Het Rijk is van plan om met ingang van april 2001 een nieuw paspoort in te voeren. Dit document wordt dan door het Rijk uitgegeven. Nu gebeurt dat nog door de gemeenten. Het gevolg hiervan is dat u bij het vervangen van uw paspoort twee keer naar het gemeentehuis zult moeten komen (voor de aanvraag en voor het afhalen).

Verbouw gemeentehuis
We hebben medio 2000 onze nieuwe werkplaats en brandweerkazerne geopend. Op de open dag in mei hebben veel ingezetenen van onze gemeente gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in dit gebouw. Dit hebben wij als zeer plezierig ervaren. Het ene karwei is net afgerond, of het volgende staat al weer voor de deur. Het hoofdgebouw van het gemeentehuis is aan een grondige renovatie-beurt toe. Hiervoor is aan de raad een krediet gevraagd van f 3,2 miljoen, zodat aan alle huisvestingseisen van deze tijd wordt voldaan. In het voorjaar van 2001 zal vervolgens met de werkzaamheden worden begonnen, wat tijdelijk enig ongemak met zich meebrengt. We houden u op de hoogte via deze rubriek.

Proefproject "Duurzaam Veilig Landelijk Gebied" De gemeenten in het Westerkwartier hebben samen met de provincie Groningen dit proefproject opgestart. Het doel daarvan is het maken van verblijfsgebieden buiten de bebouwde kom, waarin wonen, werken en recreatie voorop staan en waarin het autoverkeer zich moet aanpassen. Eenzelfde tekst heeft u vorig jaar kunnen lezen in deze rubriek. Het geeft maar weer eens aan dat voor een goede voorbereiding in samenspraak met direct belanghebbenden van een project veel tijd nodig is. Hopelijk kan binnenkort worden gestart met de uitvoering van de plannen.

Bevordering bedrijfsvestiging
De ontwikkeling van een bedrijventerrein aan De Scheiding te Opende is druk in voorbereiding. Zodra hierover overeenstemming is met het provinciaal bestuur van Groningen kan dit verder worden uitgewerkt. Ook worden de plannen voor een bedrijventerrein in de omgeving van Oldekerk/Sebaldeburen verder onderzocht.

Renovatie schoolgebouw De Woldborg (voorheen De Waezenburg). In 2001 zal dit schoolgebouw worden gerenoveerd. Deze school is een onderdeel van de Regionale Scholengemeenschap De Borgen uit Leek. Hiermee is ruim f 1,7 miljoen gemoeid.

Uitbreiding sporthal de Tremahal te Niekerk
Deze hal wordt momenteel optimaal gebruikt, we komen zelfs ruimte tekort vanwege de groei van het AOC-terra. Het overleg over de plannen is inmiddels zover gevorderd dat in de loop van het komende jaar met de verbouwactiviteiten kan worden begonnen. Hiervoor is in de begroting een bedrag ingeruimd van ruim f1,3 miljoen.

Recreatieve voorzieningen
Aan de inrichting van het gebied "Strandheem" te Opende is het afgelopen jaar al een flinke aanzet gegeven. In de loop van 2001 zal het project verder worden afgerond. Verder ligt het in de bedoeling het Caspar De Robles-park te Grootegast in te richten en zal er een vervolg komen op de aanleg van dorpsbossen in de diverse dorpen. In 2001 komen Opende en Lutjegast aan de beurt.
Al met al wordt er nogal geïnvesteerd in de woon- en leefomgeving, zodat we de opmerking van vorig jaar in de rubriek nog maar eens herhalen: het wordt nóg leuker om in de gemeente Grootegast te wonen en te recreëren.

Abel Tasman huus en tuun
In 2003 is het precies 400 jaar geleden, dat Abel Tasman Tasmanië "ontdekte". We willen deze gebeurtenis een definitieve plaats geven in onze samenleving met de bouw en aanleg van een Abel Tasman huus en tuun in Lutjegast.

Asielzoekers Centrum (A.Z.C.)
Medio februari 2000 zijn de eerste bewoners in het A.Z.C. te Grootegast gearriveerd. De school, die ook op dit terrein is gebouwd, blijkt veel te klein te zijn. Van het rijk is inmiddels een financiële toezegging ontvangen voor de bekostiging van de uitbreiding.

Centrum voor Werk en Inkomen
Ingaande 2001 is het wettelijk verplicht om een Centrum voor Werk en Inkomen (kortweg C.W.I) op te richten. Dit is een samenwerking tussen Sociale Zaken, Arbeidsvoorziening en uitvoeringsinstanties (zoals GAK). Over de vestigingsplaats is uitvoerig gedebatteerd. Uiteindelijk is besloten dat dit Roden zal worden. Over de werkzaamheden, die door dit centrum zullen worden uitgevoerd, wordt nog nader overleg gevoerd tussen de Westerkwartiergemeenten en de gemeente Noordenveld.

Participatiefonds "Doe Met"
Het afgelopen jaar hebben diverse burgers van onze gemeente al gebruik gemaakt van de mogelijkheden, die het participatiefonds "Doe Met" biedt. Ook voor het komende jaar kunnen ouders met schoolgaande kinderen op het vlak van de niet-subsidiabele studiekosten een beroep doen op dit fonds.

Riolering.
Uit het onlangs vastgestelde Herziene Gemeentelijk Rioleringsplan blijkt, dat in de loop van 2001 in zowel Oldekerk/Niekerk als in Sebaldeburen een bergbezinkbassin zal worden aangelegd. Dit bassin zorgt ervoor dat bij hevige regenval het overtollige water niet wegvloeit in de oppervlaktewater. Ook zullen 72 percelen in het buitengebied worden aangesloten op het rioolstelsel. Deze percelen liggen op een zodanige afstand van de bestaande riolering, dat dit financieel verantwoord is. Er blijven dan nog ruim 500 percelen over, die van een eigen afvalwaterbehandelsysteem zullen moeten worden voorzien.

Ruimtelijke ordening
"Regeren is vooruitzien" is het gezegde. Om ook in de nabije toekomst woningbouw in de diverse dorpen mogelijk te maken zijn in dit kader al percelen grond aangekocht. In de komende jaren zullen de plannen hiervoor verder worden uitgewerkt.
Ontwikkelingen op het terrein van de Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting zullen in belangrijke mate in het teken staan van de definitieve totstandkoming van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) voor de provincie Groningen en de uitwerking daarvan op gemeentelijk niveau. Voor de uitwerking op gemeentelijk niveau zijn reeds voorbereidingen gaande in de zin van het samen met de gemeente Marum ontwikkelen van een integrale structuurvisie voor het totale gebied. Voor het dorp Grootegast is de ontwikkeling van een visie 2010 in voorbereiding. In dit plan komen ondermeer de volgende thema`s aan de orde:

- de toekomstige uitbreiding van het dorp;

- plaats en functie van de Hoofdstraat inclusief de centrumfunctie van dit gebied voor détailhandel;

- de inrichting van het marktplein en de ontsluiting van het park "Notoaris Tuun".
Voor de dorpen Oldekerk en Niekerk staat de definitieve planvorming van het plan Kuzemer op stapel
en voor het dorp Opende het plan Drachtsterweg.

RUIMTELIJKE ORDENING

AANVRAGEN BOUWVERGUNNING / MELDINGEN BOUWVOORNEMEN (08-11-2000) De navolgende aanvragen voor een bouwvergunning/melding bouwvoornemen zijn ontvangen:
S M. Brink te Grootegast, voor het bouwen van een carport op het perceel Speenkruid 9 te Grootegast;
S Tennisclub Opende, p/a Hetsmastraat 7 te Opende, voor het plaatsen van een kantine
( voormalig noodlokaal ) aan de Verbindingsweg te Opende;
-- M. Kol te Oldekerk voor het bouwen van een berging op het perceel Kerkdreef 30 te Oldekerk;

AANVRAGEN SLOOPVERGUNNINGEN
S D. Renkema te Doezum, voor het slopen van een garage-berging op het perceel Provincialeweg 26 te Doezum;
S B.Y. Henstra te Sebaldeburen, voor het slopen van een voormalig gemaal op het perceel Buikstede 6 te Sebaldeburen; S J. Dillema te Doezum, voor het slopen van het dak van de woning, plaatselijk bekend Provincialeweg 123 te Doezum;

Burgemeester en wethouders moeten over de aanvragen dan wel meldingen nog beslissingen nemen met betrekking tot o.a. de ontvankelijkheid, de te volgen procedure en uiteindelijk het wel of niet verlenen van de bouwvergunning, de sloopvergunning, dan wel het accepteren van de melding.
Informatie over de aanvragen/meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is te verkrijgen bij de sector Ruimte, bureau VROM, mw. M. Beute.

DE VOLGENDE BOUWVERGUNNINGEN EN BEVESTIGINGEN MELDING EX.ART.42, EERSTE LID, WONINGWET ZIJN VERLEEND:

BOUWVERGUNNINGEN
S A. Drost te Sebaldeburen, voor het verbouwen van een kerkgebouw tot woning met bedrijfsgebouw op het perceel Provincialeweg 81 te Sebaldeburen;
S R. van der Velde te Lutjegast, voor het vervangen van de woning (vervangende nieuwbouw) op het perceel Westerhornerweg 25 te Lutjegast;
S E. Henstra te Oldekerk, voor het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel Langewolderweg 37A te Oldekerk;
S O. Hut te Sebaldeburen, voor het uitbreiden van de woning en het plaatsen van een dakkapel op de woning, plaatselijk bekend Irenestraat 7 te Sebaldeburen;
S J.J. van Esch te Oldekerk, voor het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel Molenstraat 1A te Oldekerk;
S A. van der Molen te Lutjegast, voor het uitbreiden van de woning, plaatselijk bekend De Wieren 26 te Lutjegast;
S N.A.M. Schoonebeek, voor het veranderen en vergroten van de gaswinningsinstallatie "Oosterzand" op het perceel Hoendiep 7A te Oldekerk;

SLOOPVERGUNNINGEN/SLOOPMELDINGEN
Door de gemeente zijn de volgende sloopvergunningen/meldingen verleend

S A.H.P. Veenstra te Niekerk, voor het gedeeltelijk slopen van de aanbouw bij de woning, plaatselijk bekend Aldringastraat 40 te Niekerk;
S R.J. van der Meer te Sebaldeburen, voor het (intern) slopen van de woning, plaatselijk bekend Kuzumerweg 13 te Sebaldeburen; S E.J. van der Meer-IJtsma te Opende, voor het slopen van het dak van een opslagloods op het perceel Provincialeweg 56 te Opende; Informatie omtrent de afgegeven bouwvergunningen, de sloopvergunningen, respectievelijk van de bevestigde meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is tevens te verkrijgen bij bovengenoemd bureau.

AANVRAGEN BOUWVERGUNNING / MELDINGEN BOUWVOORNEMEN (15-11-2000) De navolgende aanvragen voor een bouwvergunning/melding bouwvoornemen zijn ontvangen:

-- W.S. Top te Grootegast, voor het realiseren van een carport op het perceel Hoofdstraat 171 te Grootegast;

_ A. Huistra te Niekerk, voor het bouwen van een kas op het perceel Menso Fockemalaan 58 te Niekerk;

_ Van der Veen v.o.f. te Doezum, voor het uitbreiden van de champignonkwekerij op het perceel Brandsloot 3A te Doezum;
_ Gemeente Grootegast te Grootegast, voor het oprichten van een noodlokaal (tijdelijk bouwwerk) op het perceel Burg. Ritzemastraat 21 te Niekerk;
S A. Geerligs te Grootegast, voor het bouwen van een woning aan de Zwaan 22 te Grootegast, in het plan Woldhuysen; S J. Bos te Opende, voor het bouwen van een werktuigenloods op het perceel bij Parkweg 2B te Opende;
S J. Bos te Opende, voor het uitbreiden van het partycentrum op het perceel Parkweg 2B te Opende.

RECTIFICATIE AANVRAAG SLOOPVERGUNNING:
Abusievelijk heeft er een publicatie in de voorlichtingsrubriek plaatsgehad met betrekking tot de sloop van de woning Doezumertocht 7 te Doezum ; de sloop heeft echter betrekking op de woning Peebos 38 te Doezum ( belanghebbende: E. Bosma, Doezumertocht 7A te Doezum ).

Burgemeester en wethouders moeten over de aanvragen dan wel meldingen nog beslissingen nemen met betrekking tot o.a. de ontvankelijkheid, de te volgen procedure en uiteindelijk het wel of niet verlenen van de bouwvergunning, de sloopvergunning, dan wel het accepteren van de melding.
Informatie over de aanvragen/meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is te verkrijgen bij de sector Ruimte, bureau VROM, mw. M. Beute.

DE VOLGENDE BOUWVERGUNNINGEN EN BEVESTIGINGEN MELDING EX.ART.42, EERSTE LID, WONINGWET ZIJN VERLEEND:
BOUWVERGUNNINGEN
S H.W. Beute te Grootegast, voor het aanbouwen van een erker op het perceel Langeweg 11 te Grootegast;
S H. Hoeksema te Grootegast, voor het vervangen van een garage/berging op het perceel Lutjegasterweg 48 te Grootegast; S Bouwbedrijf U. Veenstra, Nijewei 52A te Harkema, voor het bouwen van een woning met garage op het perceel Zwaan 10 te Grootegast (plan Woldhuysen);
S H. Buist, Oostindie 41 te Zevenhuizen, voor het bouwen van een garage/berging op het perceel Zwaan 28 te Grootegast (plan Woldhuysen);
S J. Brouwer, Beheerspolder 23 te Grijpskerk, voor het bouwen van een woning met garage/berging op het perceel Zwaan 24 te Grootegast.

TIJDELIJKE BOUWVERGUNNING
S Gemeente Grootegast te Grootegast, voor het uitbreiden van de AZC-school op het perceel Industrieweg 3 te Grootegast;

SLOOPVERGUNNINGEN/SLOOPMELDINGEN
Door de gemeente zijn de volgende sloopvergunningen/meldingen verleend
_ L.B. Algoe, Norgerweg 64 te Haulerwijk, voor het slopen van enkele schuren/bergingen op het perceel Drachtsterweg 40 te Opende;
_ E. Bosma; Doezumertocht 7 te Doezum, voor het slopen van een woning, plaatselijk bekend Peebos 38 te Doezum;

Informatie omtrent de afgegeven bouwvergunningen, de sloopvergunningen, respectievelijk van de bevestigde meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is tevens te verkrijgen bij bovengenoemd bureau.

AANVRAGEN BOUWVERGUNNING / MELDINGEN BOUWVOORNEMEN (22-11-2000) De navolgende aanvragen voor een bouwvergunning/melding bouwvoornemen zijn ontvangen:
S V.O.F. Bosklopper te Doezum, voor het bouwen van een garage/kantoor/kantine op het perceel Provincialeweg 10 te Doezum; S N. Hummel en T. Douma te Opende, voor het bouwen van een woning op het perceel Zwaan 11 in het plan Woldhuysen te Grootegast; S Bouwbedrijf U. Veenstra te Harkema, voor het bouwen van een woning met garage op het perceel Zwaan 13 in het plan Woldhuysen te Grootegast;
S G. van der Horn te Opende, voor het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel De Houtwal 25 te Opende.

Burgemeester en wethouders moeten over de aanvragen dan wel meldingen nog beslissingen nemen met betrekking tot o.a. de ontvankelijkheid, de te volgen procedure en uiteindelijk het wel of niet verlenen van de bouwvergunning, dan wel het accepteren van de melding. Informatie over de aanvragen/meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is te verkrijgen bij de sector Ruimte, bureau VROM, mw. M. Beute.

DE VOLGENDE BOUWVERGUNNINGEN EN BEVESTIGINGEN MELDING EX.ART.42, EERSTE LID, WONINGWET ZIJN VERLEEND:
BOUWVERGUNNINGEN
S B.H. van der Veen te Opende, voor het bouwen van een manege op het perceel Kolonieweg 21 te Opende;
S A.H.P. Veenstra te Niekerk, voor het uitbreiden van de woning op het perceel Aldringastraat 40 te Niekerk;
S F.B. Beijer te Doezum, voor het oprichten van een vrijstaande woning met garage op het perceel Houtsingel 2 te Doezum.; S J. Ottema te Sebaldeburen, voor het plaatsen van een berging op het perceel Provincialeweg 50a te Sebaldeburen;
S O.W. Smook te Delfzijl, voor het bouwen van een woning op het perceel Zwaan 14 in het plan Woldhuysen te Grootegast.

Informatie omtrent de afgegeven bouwvergunningen, respectievelijk van de bevestigde meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is tevens te verkrijgen bij bovengenoemd bureau.

AANVRAGEN BOUWVERGUNNING / MELDINGEN BOUWVOORNEMEN (29-11-2000) De navolgende aanvragen voor een bouwvergunning/melding bouwvoornemen zijn ontvangen:
S Gemeente Grootegast, voor het plaatsen van speeltoestellen bij de Taveerne, Parkweg 2B te Opende;
S Gjaltema Technisch Centrum te Doezum, voor het plaatsen van een bedrijfshal op het perceel Provincialeweg 59 te Doezum; S J. Wieringa te Niekerk, voor het uitbreiden van de woning op het perceel Noorderkluft 17 te Niekerk;
S H. Bergsma te Opende, voor het uitbreiden van de schuur op het perceel Topweer 4 te Opende.

Burgemeester en wethouders moeten over de aanvragen dan wel meldingen nog beslissingen nemen met betrekking tot o.a. de ontvankelijkheid, de te volgen procedure en uiteindelijk het wel of niet verlenen van de bouwvergunning, dan wel het accepteren van de melding. Informatie over de aanvragen/meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is te verkrijgen bij de sector Ruimte, bureau VROM, mw. M. Beute.

DE VOLGENDE BOUWVERGUNNINGEN EN BEVESTIGINGEN MELDING EX.ART.42, EERSTE LID, WONINGWET ZIJN VERLEEND:
BOUWVERGUNNINGEN
S A. Huistra te Niekerk, voor het plaatsen van een kas op het perceel Menso Fockemalaan 58 te Niekerk;
S H. Buist te Zevenhuizen, voor het bouwen van een woning op het perceel Zwaan 28 in het plan Woldhuysen te Grootegast; S J. Ottema te Sebaldeburen, voor het plaatsen van een berging op het perceel Provincialeweg 50A te Sebaldeburen;
S R. Kloosterman te Grootegast, voor het bouwen van een bedrijfsgebouw op het perceel Rondweg 7 te Grootegast;
S K. Tjoelker te Grootegast, voor het bouwen van een garage op het perceel Esdoornstraat 31 te Grootegast;
S J. Wekema te Grootegast, voor het aanbouwen van een schuurtje op het perceel De Klinckert 42 te Grootegast;
S K. Kuperus te Grootegast, voor het veranderen van de woning en het plaatsen van een kap op de garage op het perceel Bovenweg 8 te Grootegast;
S Gemeente Grootegast, voor het plaatsen van een noodlokaal op het perceel Burgemeester Ritzemastraat 21 te Niekerk; S J. Huistra te Oldekerk, voor het bouwen van een opslagloods op het perceel Kroonsfelderweg 17 te Oldekerk;
S G.J.J. Hallink te Grootegast, voor het vervangen van de woning op het perceel Munnekeweg 2 te Grootegast.

SLOOPVERGUNNINGEN/SLOOPMELDINGEN
Door de gemeente zijn de volgende sloopvergunningen/meldingen verleend

S D. Renkema te Doezum, voor het slopen van een garage/berging op het perceel Provincialeweg 26 te Doezum;
S H. Bergsma te Opende, voor het slopen van een kleinvee/opslagruimte op het perceel Topweer 4 te Opende;
S J. Dillema te Doezum, voor het slopen van het dak van de woning op het perceel Provincialeweg 123 te Doezum.

Informatie omtrent de afgegeven bouwvergunningen, de sloopvergunningen, respectievelijk van de bevestigde meldingen en het eventueel kenbaar maken van bedenkingen is tevens te verkrijgen bij bovengenoemd bureau.

Afwijking bestemmingsplan
De burgemeester van de gemeente Grootegast maakt bekend dat burgemeester en
wethouders van plan zijn om in afwijking van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen medewerking/vergunning te verlenen aan:
- F.D. Huizinga, De Klinckert 16, Grootegast voor het uitbreiden van de woning;

- A.B. Volders, Hoofdstraat 141, Grootegast voor het bouwen van een berging.
De plannen liggen met ingang van 1 november 2000 gedurende 4 weken voor iedereen in het gemeentehuis ter inzage. Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn/haar bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 46, 9860 AA Grootegast. Voor nadere informatie en voor het inzien van de aanvraag kunt u contact opnemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722

Afwijkingbestemmingsplan
De burgemeester van de gemeente Grootegast maakt bekend dat burgemeester en wethoudersd van plan zijn om in afwijking van het van toepassing zijnde bestemmingsplan medewerking/vergunning te verlenen aan:

- gebr. Van der Veer te Surhuisterveen voor het plaatsen van een tijdelijke woning voor de duur van maximaal één jaar op het perceel Legolaan 2 te Grootegast.
Het plan ligt met ingang van 8 november 2000 gedurende 4 weken voor iedereen in het gemeentehuis ter inzage. Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn/haar bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 46, 9860 AA Grootegast.
Voor nadere informatie en voor het inzien van de aanvraag kunt u contact opnemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof

Afwijking bestemmingsplan
De burgemeester van de gemeente Grootegast maakt bekend dat burgemeester en
wethouders van plan zijn om in afwijking van het van toepassing zijnde

bestemmingsplan medewerking/vergunning te verlenen aan:
- Y. van der Velde, Westerdwarsreed 5, Opende voor het uitbreiden van de bedrijfsopstallen.
Het plan ligt met ingang van 15 november 2000 gedurende 2 weken voor iedereen in het gemeentehuis ter inzage. Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn/haar bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 46, 9860 AA Grootegast. Voor nadere informatie en voor het inzien van de aanvraag kunt u contact opnemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722

Afwijking bestemmingsplan
De burgemeester van de gemeente Grootegast maakt bekend dat burgemeester en
wethouders van plan zijn om in afwijking van het van toepassing zijnde

bestemmingsplan medewerking/vergunning te verlenen aan:
- T. Boersma, Bloemersmastraat 3 te Niekerk voor het verplaatsen van de winkel naar het bijgebouw op genoemd adres.
Het plan ligt met ingang van 22 november 2000 gedurende 4 weken voor iedereen in het gemeentehuis ter inzage. Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn/haar bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 46, 9860 AA Grootegast. Voor nadere informatie en voor het inzien van de aanvraag kunt u contact opnemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722

Afwijking bestemmingsplan
De burgemeester van de gemeente Grootegast maakt bekend dat burgemeester en
wethouders van plan zijn om in afwijking van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen medewerking/vergunning te verlenen aan:
- B.J. Boonstra, Kerkweg 15, Sebaldeburen voor het bouwen van een berging/dierenverblijf;

- schoolbestuur van de basisschool voor Prot. Christelijk Onderwijs "'t Fundament" te Lutjegast voor het uitbreiden van de school op het perceel Zeehaanstraat 3 te Lutjegast;

- A. Veenstra te Doezum voor het verbouwen van de voormalige boerderij Peebos 13 te Doezum
De plannen liggen met ingang van 29 november 2000 gedurende 4 weken voor iedereen in het gemeentehuis ter inzage. Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn/haar bedenkingen tegen het verlenen van vrijstelling naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 46, 9860 AA Grootegast. Voor nadere informatie en voor het inzien van de aanvraag kunt u contact opnemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722

Vrijstelling bepalingen bestemmingsplan Buitengebied Lutjegast-Doezum. Burgemeester en wethouders maken bekend van plan te zijn om met toepassing van artikel 19, 2e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, aan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen vrijstelling te verlenen van de bepalingen van het Bestemmingsplan Buitengebied Lutjegast-Doezum voor de bochtverruiming van het Van Starkenborghkanaal aan de zuid-oostkant van Stroobos en de omlegging van het daar langs liggende gedeelte van de Dorpsterweg over een lengte van plm. 375 m., naar plm. 25 m. in zuidelijke richting. Het verzoek om vrijstelling met tekeningen ligt vanaf 15 november 2000 gedurende een periode van 4 weken op het gemeentehuis, bureau VROM ter inzage.
Iedereen kan binnen genoemde termijn schriftelijk zijn zienswijze over de aanvraag om vrijstelling kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders.
Voor nadere informatie over de aanvraag en de procedure kunt u contact opnemen met de heer W. Pijl van het bureau VROM, tel. 695720.

Uitwerkingsplan Bestemmingsplan Strandheem Opende t.b.v. bouw zomerhuisjes.
Burgemeester en wethouders van Grootegast maken ingevolge artikel 11, lid 5, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Groningen op 17 oktober 2000 het "Plan van uitwerking ten behoeve van zomerhuizen Bestemmingsplan Strandheem ", hebben goedgekeurd.
In dit plan van uitwerking zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp, zoals dat ter inzage heeft gelegen, bedoeld om (semi)permanent gebruik te kunnen voorkomen.
Het goedkeuringsbesluit met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 1 november 2000 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, bureau VROM, Hoofdstraat 97 te Grootegast; op werkdagen geopend van 09.00 - 12.00 en van 13.30 - 16.00 uur. Gedurende de termijn van tervisielegging (beroepstermijn) kan door belanghebbenden tegen het goedkeuringsbesluit beroep worden ingesteld. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.
Het goedkeuringsbesluit treedt daags na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. In dat geval treedt het besluit niet in werking, voordat op het verzoek is beslist.

Onherroepelijk bestemmingsplan "Woldhuysen-Kolonelsbos" Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat het bestemmingsplan Woldhuysen-Kolnelsbos, goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Groningen bij besluit van 16 mei 2000 onder nummer 00/06661/20/B.11, RRB verzonden op 16 mei 2000, onherroepelijk is geworden. Het plan, gericht op het mogelijk maken van woningbouw, heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd door de weg De Noord aan de oostkant, de Caspar Roblesdijk aan de noordkant, het industrieterrein aan de westkant en aan de zuidkant de achterkant van de woningen die zijn gesitueerd aan de noordzijde van de Hoofdstraat. Het plan ligt voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis te Grootegast, afdeling VROM. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Urban tel. 695 728

Toepassing vrijstellingsregeling détailhandel.
Op 1 april van dit jaar zijn de Wet- en het besluit op de Ruimtelijke Ordening gewijzigd.
Deze wijzigingen hebben met name betrekking op de vrijstellingsregelingen, die de gemeente voor ruimtelijke plannen kan toepassen.
Zo kent artikel 20, eerste lid, van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening nu een mogelijkheid voor burgemeester en wethouders om vrijstelling te verlenen van bestemmingsplanbepalingen voor een wijziging in het gebruik van opstallen binnen de bebouwde kom, tenminste als het aantal woningen gelijk blijft en het gebruik niet meer omvat dan een bruto vloeroppervlak van 1500 m2. Op basis van een in 1991 door het Instituut Midden en Kleinbedrijf opgestelde nota "Structuur visie Détailhandel Grootegast" is een gebied als concentratie-kerngebied voor de vestiging van détailhandel aangewezen.
Dit is het gebied langs de zuidzijde van de Hoofdstraat tussen de Hoflaan en de G.P.Beukemalaan en de noordzijde van de Hoofdstraat tussen de toegangsweg langs het marktplein naar het park en de Grutto. Deze kwalificatie houdt in dat dit gebied primair vestigingsgebied is voor détailhandel en dat daar zoveel mogelijk sprake zal van een vrije vestigingssituatie zonder beperkingen van het verkoopvloeroppervlak. De vrijstellingsbevoegdheid zal alleen worden toegepast voor détailhandel in de foodsector voor gebouwen die gesitueerd zijn binnen het omschreven concentratiekerngebied in het dorp Grootegast. Voor dit gebied houden wij ons ook het recht voor om aan eventuele vrijstellingen voorschriften te verbinden. Ook kunnen beperkingen worden opgelegd ten aanzien van het vloeroppervlak waarvoor vrijstelling wordt verleend.

DIVERSE VERGUNNINGEN

AANVRAAG OM EEN KAPVERGUNNING
Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat een aanvraag voor een kapvergunning is ontvangen van:
1. Mevrouw I. Boonstra voor het afzetten van 5 elzen op het perceel Irenestraat 5 te Sebaldeburen;

2. Gemeente Grootegast voor het rooien van:
- 6 elzen tussen de percelen De Wieren 8 en 10 te Lutjegast;
- 1 eik ter hoogte van het perceel De Wieren 44 te Lutjegast;


- 1 lijsterbes langs de Wieren te Lutjegast ter hoogte van de splitsing Frans Visscherstraat;


- 2 lijsterbessen ter hoogte van het perceel De Wieren 12 te Lutjegast;

- 1 kastanjeboom ter hoogte van het perceel Abel Tasmanweg 82 te Lutjegast.

De desbetreffende bomen dienen gekapt te worden omdat de vitaliteit van deze bomen sterk te wensen overlaat. Ter compensatie zullen 18 sierperen en 7 zomereiken verspreid langs De Wieren (Lutjegast) worden aangeplant.

Voordat een besluit wordt genomen op bovengenoemde aanvragen, kunnen belanghebbenden vanaf 15 november gedurende 2 weken hun gemotiveerde zienswijze schriftelijk kenbaar maken. Deze zienswijze dient gestuurd te worden naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; Postbus 46; 9860 AA Grootegast. Gedurende de bovengenoemde termijn van 2 weken liggen deze aanvragen ter inzage op het bureau Openbare Werken aan de Hoofdstraat 97 te Grootegast (gemeentehuis). Voor nadere informatie over bovengenoemde kapaanvragen kunt u contact opnemen met de heer R.A. Brouwer van het bureau Openbare Werken (tel. 695769).

AANVRAAG OM EEN KAPVERGUNNING
Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat een aanvraag voor een kapvergunning is ontvangen van:
1. De heer K.H. Snip voor het rooien van 2 berken op het perceel Provincialeweg 13 te Doezum;

2. De heer S. Huizenga voor het rooien van 1 den op het perceel Zeehaanstraat 6 te Lutjegast;

3. Grontmij Advies en Techniek bv voor het rooien van 4 elzen, 4 berken en 1 meidoorn achter het perceel De Wieren 26 te Lutjegast. De bomen dienen gerooid te worden i.v.m. verruiming van een watergang waarin het bergbezinkbassin te Lutjegast uitmondt;
4. De heer O. Veenstra voor het rooien van 7 coniferen en 1 berk op het perceel Provincialeweg 134 te Opende;

5. De gemeente Grootegast voor het rooien van ± 25 meter bermbeplanting bestaande uit elzen gelegen aan de Wilgenhof te Grootegast. De houtopstand dient gerooid te worden i.v.m. het aanbrengen van een afwateringsbuis.
Voordat een besluit wordt genomen op bovengenoemde aanvragen, kunnen belanghebbenden vanaf 22 november gedurende 2 weken hun gemotiveerde zienswijze schriftelijk kenbaar maken. Deze zienswijze dient gestuurd te worden naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; Postbus 46; 9860 AA Grootegast. Gedurende de bovengenoemde termijn van 2 weken liggen deze aanvragen ter inzage op het bureau Openbare Werken aan de Hoofdstraat 97 te Grootegast (gemeentehuis). Voor nadere informatie over bovengenoemde kapaanvragen kunt u contact opnemen met de heer R.A. Brouwer van het bureau Openbare Werken (tel. 695769).

AANVRAAG OM EEN KAPVERGUNNING
Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast maken bekend dat een aanvraag voor een kapvergunning is ontvangen van:
1. De kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde kerk te Sebaldeburen voor het vellen van 2 esdoorns, 1 els, 6 essen en 3 meidoorns op het perceel Provinciale weg 44 te Sebaldeburen;

2. De heer S. Tuinstra voor het rooien van 7 elzen achter het perceel Ipo Haaimaweg 11 te Grootegast;

3. Aannemingsmaatschappij Daniël Pijnacker b.v. voor het rooien van een bomenrij bestaande uit 14 elzen en een singel bestaande uit 20 meidoornstruiken, 7 elzen, 4 essen en 1 eik. De bomen bevinden zich op het perceel kadastraal bekend gemeente Grootegast, sectie H, nummer
1613; plaatselijk beter bekend als één van de percelen gelegen in het Bestemmingsplan Marinus 2 te Doezum. De bomen dienen gekapt te worden i.h.k.v. bouwrijpmaking van het terrein. In de directe omgeving zal op termijn compenserende beplanting worden aangebracht (i.c. een aan te leggen dorpsbos en aan te brengen beplanting in het Bestemmingsplan Marinus 2);

4. De heer B. Vegter voor het rooien van 9 elzen en 50 m2 struikbeplanting achter het perceel Abel Tasmanweg 9 te Lutjegast. Voordat een besluit wordt genomen op bovengenoemde aanvragen, kunnen belanghebbenden vanaf 29 november gedurende 2 weken hun gemotiveerde zienswijze schriftelijk kenbaar maken. Deze zienswijze dient gestuurd te worden naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast; Postbus 46; 9860 AA Grootegast. Gedurende de bovengenoemde termijn van 2 weken liggen deze aanvragen ter inzage op het bureau Openbare Werken aan de Hoofdstraat 97 te Grootegast (gemeentehuis). Voor nadere informatie over bovengenoemde kapaanvragen kunt u contact opnemen met de heer R.A. Brouwer van het bureau Openbare Werken (tel. 695769).

WET MILIEUBEHEER (ONTWERP-BESCHIKKING)
Burgemeester en wethouders van Grootegast maken bekend dat zij een vergunningaanvraag hebben ontvangen van dhr. B. Ausma, dhr. S. Ausma en Mevrouw H. van der Sluis, 9862 TD te Sebaldeburen. Aanvragers hebben verzocht om een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor het oprichten en in werking hebben van een vleeskalverhouderij op het perceel Zandbalk 9 te Sebaldeburen (kadastraal bekend gemeente Grootegast, sectie L, nummer 551.) Zij zijn voornemens om positief te beschikken op de vergunningaanvraag.
Een ontwerp_beschikking is opgesteld waarbij aan de te verlenen vergunning voorschriften zijn verbonden in het belang van de bescherming van het milieu.
De vergunningaanvraag, de ontwerp_beschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf woensdag 8 november a.s. voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis, bureau VROM, Hoofdstraat 97 te Grootegast, op werkdagen van 09.00 _ 12.00 uur en van 13.30-16.00 uur (vrijdags tot 15.00 uur).
Wenst u de stukken op een ander tijdstip in te zien, of wenst u een mondelinge toelichting op de stukken, dan verzoeken wij u contact op te nemen met dhr. J. H. van Breda.
Tot en met 6 december 2000 kunt u gemotiveerde bedenkingen tegen de ontwerp_beschikking schriftelijk of mondeling inbrengen. Schriftelijke bedenkingen dient u te richten aan het college van burgemeester en wethouders van Grootegast, Postbus 46, 9860 AA Grootegast. Indien u wenst dat uw persoonlijke gegevens niet bekend worden gemaakt, kunt u dat kenbaar maken in een aparte brief waarin u uw persoonlijke gegevens vermeldt. Deze brief voegt u bij de bedenkingen, waarin u in dat geval uw persoonlijke gegevens niet moet vermelden.
Mondelinge bedenkingen kunt u inbrengen tijdens een gedachtewisseling over het ontwerp van de beschikking. U kunt contact opnemen met dhr. van Breda om te verzoeken een dergelijke gedachtewisseling te houden. Na afloop van de bedenkingentermijn zal een definitieve beschikking opgesteld worden. Wij wijzen u erop dat tegen de definitieve beschikking beroep kan worden ingesteld door:

_ degenen die nu tijdig bedenkingen indienen;
_ adviseurs die nu tijdig advies uitbrengen;
_ belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat waren om tijdig bedenkingen in te dienen;
_ ingeval in de definitieve beschikking wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte
van de ontwerp_beschikking: degenen die bedenkingen hebben tegen die wijzigingen.
De stukken die betrekking hebben op bovengenoemde aanvraag blijven ter inzage liggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen de beschikking op de aanvraag. Vergunning Algemene Plaatselijke Verordening

Militaire Oefening
Op 28 november 2000 vanaf 12.00 uur tot 29 november tot 17.00 uur zal door de Landmacht een oefening worden gehouden die o.a. plaats vindt in deze gemeente.
Geprobeerd zal worden het overige verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, terwijl de bebouwde kom in principe zal worden vermeden. Mocht u willen reageren, dan kunt u contact opnamen met Mevr. G. van der Veen van de sector Ruimte (tel. 0594-695721).

Wegafsluiting
Ingestemd is met een verzoek van Dorpsbelangen Doezum, t.a.v. dhr. E. Renkema, Terpstrastraat 23, Doezum om een truck waarin een expositie met als onderwerp "Zinloos Geweld" is ingericht, op vrijdag 8 december
2000 van 09.00 uur tot 22.00 uur te parkeren op de Perastraat (voor de Gereformeerde kerk) in Doezum.
Een gedeelte van de Perastraat (vanaf de Provincialeweg tot het Kerkpad) zal hiervoor tijdelijk worden afgesloten voor het doorgaande verkeer in beide richtingen.

Rommelmarkt
Vergunning is verleend aan de gospelgroep "Real Future" te Opende t.a.v. dhr. J. van der Heide, De Gast 15 te Grootegast om (op grond van artikel 5.2.4 van de Algemene Plaatselijke Verordening) op vrijdag
1 december a.s. een fancy-fair/rommelmarkt te organiseren in en rond de Gereformeerde kerk (syn.), Provincialeweg 80 te Opende.

Collectenrooster 2000
Er staan voor dit jaar geen landelijke collecten meer geplant.

BURGERZAKEN

Let op, het nieuwe belastingstelsel komt er aan! Heeft u een bijstandsuitkering?
Vanaf begin oktober kunnen mensen met een bijstandsuitkering een formulier toegestuurd krijgen van de Belastingdienst. U krijgt dit formulier omdat volgend jaar in 2001 een nieuw belastingstelsel wordt ingevoerd. Dit formulier moet u zelf invullen en terugsturen naar de Belastingdienst.
Iedereen die belasting betaalt, heeft ook recht op belastingkorting. Wanneer u bijstand ontvangt, moet u over uw uitkering belasting betalen. Tot nu toe heeft u daar niets van gemerkt, want het gemeentelijk bureau sociale zaken regelde dat voor u. Maar dat gaat nu veranderen. In de nieuwe belastingwet is geregeld dat iedere belastingplichtige recht heeft op een belastingkorting. Deze korting moet u zelf bij de Belastingdienst aanvragen! De Belastingdienst stort de korting op uw bank- of girorekening. Omdat uw bijstandsuitkering een minimumuitkering is, mag u het geld dat u van de Belastingdienst krijgt niet zelf houden. Anders komt uw inkomen boven het minimum uit.
U moet het bedrag van uw korting daarom melden bij Sociale Zaken. Het bureau Sociale Zaken zorgt er dan voor dat de korting met uw uitkering wordt verrekend.
Het kan dus zijn dat uw inkomen straks uit verschillende delen bestaat. Een deel van de Belastingdienst, een deel van Sociale Zaken en eventueel ook nog loon of een andere uitkering. Wanneer u uit de bijstand gaat, zult u meer profijt hebben van het nieuwe belastingstelsel. Het verschil tussen bijstand en minimuminkomen wordt vergroot, waardoor werken aantrekkelijker wordt. De meeste mensen die een (aanvullende) bijstandsuitkering ontvangen, krijgen meer geld op hun rekening doordat het sociaal minimum omhoog gaat. Recht op alleenstaande ouderkorting
Heeft u in 2001 gedurende meer dan zes maanden geen partner? En behoren er één of meer kinderen die jonger zijn dan 27 jaar tot uw huishouden en worden deze kinderen in belangrijke mate door u onderhouden?
Dan heeft u recht op een alleenstaande ouderkorting. Recht op een aanvullende alleenstaande ouderkorting is er, wanneer u daarnaast nog betaald werk buiten uw huishouden doet en u in 2001 meer dan 6 maanden een kind heeft dat tot uw huishouden behoort. Het kind moet dan nog geen 12 jaar zijn en ingeschreven staan op uw adres. U kun dan een korting krijgen van 4,6% van het loon dat u verdient. Het te ontvangen bedrag is gebonden aan het maximumbedrag van f 2.658,-. Genoemde kortingen worden op uw uitkering van Sociale Zaken inhouden. U mag deze kortingen dus niet zelf houden, omdat u anders boven het minimum uitkomt
Recht op kinderkorting of combikorting
Heeft u in 2001 een kind of kinderen die meer dan zes maanden tot uw huishouden behoren en die op 1 januari 2001 jonger zijn dan 12 jaar? Is dat kind, of zijn die kinderen op uw adres ingeschreven? Dan heeft u vanaf 2001 recht op een kinderkorting. Dat bedrag wordt door de Belastingdienst uitbetaald via een voorlopige teruggaaf. U kunt aanspraak maken op deze korting. Bovendien: heeft u een inkomen kleiner dan f 58.004,- per jaar zodat u in aanmerking komt voor de aanvullende kinderkorting.
Deze kortingen mag u zelf houden. De kortingen worden dus niet op uw uitkering van Sociale Zaken ingehouden.
De situatie die hierboven beschreven staat wordt anders als u naast uw uitkering ook geld verdient door werkzaamheden buiten uw huishouden. Wanneer u in 2001 buitenshuis meer verdient dan f 8.523,- heeft u recht op een combinatiekorting. Ook dat bedrag wordt door de Belastingdienst uitbetaald via een voorlopige teruggaaf. Dit bedrag zal wèl met uw uitkering worden verrekend. Wanneer u wel recht hebt op deze korting, maar u vraagt dat niet aan bij de Belastingdienst, dan zal Sociale Zaken het bedrag toch moeten verrekenen !!
De Belastingdienst streeft er naar om de gehonoreerde aanvragen vanaf
15 januari 2001 uit te betalen, mits de aanvragen vóór 15 november
2000 zijn ingediend.
Houdt u dus rekening met deze datum!!
Het is voor u van groot belang dat u datgene aanvraagt waarop u recht hebt.
Mocht u het moeilijk vinden om het formulier in te vullen, dan kunt u het gratis nummer van de Belastingdienst bellen (0800-0543). Komt u er dan nog niet uit, dan is het ook mogelijk een afspraak met een van de bijstandsconsulenten van het bureau Sociale Zaken te maken. Zij zullen u graag behulpzaam zijn bij het invullen van het formulier. Voor het maken van een afspraak kunt bellen met de balie van het bureau Sociale Zaken (telefoonnummer 695750).
WILT U MEER WETEN?
De uitgebreide folder "Bijstand en nieuwe belastingstelsel" ligt voor u klaar bij de balie van het bureau Sociale Zaken aan De Schalck in Grootegast.

Nieuwsflits van de Culturele Raad
Aktiviteitenoverzicht 2e halfjaar 2000

1. Vrijdag 24 november om 20.00 uur vindt er een optreden plaats van het Ensemble Muziektheater Canzone in de grote zaal van Herberg In de Groote Gast. Het ensemble is inmiddels al lang geen onbekende meer in de noordelijke regio en bestaat uit Louise Werner (sopraan), Rudolf Ruivenkamp (tenor), Lukas Kamps (bariton) en Cas Straatman (pianist). Het gezelschap heeft reeds een groot aantal concerten gegeven. Op het repertoire staan o.m. romantische en komische opera, bekende weense melodieën, een operettemedley, russische folklore en musicals. Een sfeervol avondje uit met uitstekende artiesten. Een echte aanrader! De toegangsprijs bedraagt f. 10,-- per persoon inclusief een kop koffie.

2. Mevr. drs. C.M. Meijer-Broeckmans uit Niekerk verzorgt op donderdag
14 december een lezing met als titel 'Rondom Kerstmis, symboliek in de beeldende kunst rond de geboorte van Christus'.Door de eeuwen heen zijn kunstenaars en hun opdrachtgevers bijzonder geïnspireerd geweest door de onderwerpen rond de geboorte van Christus. Tijdens de lezing zal hierop nader worden ingegaan aan de hand van schilderijen/ikonen, altaarstukken en een enkel gedicht. Deze avond wordt gehouden in de historische kerk van Doezum en begint om 20.00 uur.

ALGEMEEN NIEUWS
Verkeersbesluit
Burgemeester en wethouders hebben besloten om voor de wegen, die leiden naar de kruising Ipo Haaimaweg-Munnekeweg onder Grootegast een maximum snelheid in te stellen van 60 km., vanaf een afstand van 500 m. tot het hart van deze kruising. Ook zullen in het wegdek voor de kruising sleufjes worden aangebracht met een diepte van 10- en een breedte van 100 mm. op afstanden van 100-, 50- en 25 m. uit het hart van de kruising.
Het besluit van het college met de bijbehorende stukken ligt vanaf 29 november 2000 voor een periode van zes weken voor belanghebbenden ter inzage bij de sector Ruimte bureau Openbare Werken. Belanghebbenden kunnen tijdens deze termijn een gemotiveerd en ondertekend bezwaar-
schrift tegen het besluit indienen bij het college van burgemeester en wethouder, Postbus 46, 9860 AA Grootegast.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het hoofd van het bureau Openbare Werken de heer E. Paré tel. 695760.

Succesvolle actie in bestaande bouw afgesloten
Essent en RENDO starten nieuw zonneboilerproject voor nieuwbouw. De succesvol verlopen Actie Zonneboiler 1999 van de energiebedrijven Cogas, Essent en RENDO wordt opgevolgd door een nieuw zonneboilerproject: ZonneBouw. Dit project richt zich op projectontwikkelaars en particuliere bouwers van nieuwbouwwoningen. Bij deelname aan ZonneBouw krijgen zij een aantrekkelijke korting op de aanschafprijs van een zonneboiler.
Actie Zonneboiler 1999
In de Actie Zonneboiler die onlangs is afgerond, kregen huishoudens met een bestaande woning een jaar lang de kans om tegen een aantrekkelijke prijs in het bezit te komen van een zonneboiler. Zowel huishoudens als de installatiebranche hadden veel belangstelling voor deze vorm van duurzame energie. Meer dan 1250 huishoudens in Groningen, Drenthe en Overijssel hebben tijdens de actieperiode een zonneboiler aangeschaft bij een van de ruim 150 deelnemende installatiebedrijven.
Daardoor werd het aantal zonneboilers in bestaande woningen in dezeregio's in een jaar tijd verdubbeld. Door de toename van het aantal ervaren zonneboilerinstallateurs kunnen huishoudens ook in de toekomst makkelijker kiezen voor een zonneboiler. Zowel de organiserende energiebedrijven Cogas, Essent en RENDO, als de deelnemende gemeenten zijn zeer ingenomen met de behaalde actieresultaten. Aangezien ook vanuit de nieuwbouwsector veel belangstelling voor de zonneboiler bleek te bestaan, is besloten daarvoor het nieuwe project ZonneBouw te starten. ZonneBouw
In het project ZonneBouw werken de energiebedrijven Essent en RENDO samen met een groot aantal gemeenten in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Om te kunnen profiteren van de subsidie op de aanschafprijs van een zonneboiler moeten de woningen in één van de deelnemende gemeenten worden gebouwd en uiterlijk op 31 december 2001 opgeleverd zijn. Grootegast is een van die deelnemende gemeenten. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Daardoor bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer 150 tot 200 m3 gas per jaar en levert daarmee een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van CO2 (kooldioxide), een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect. Door de scherpere energie-eisen die de overheid aan nieuwbouwwoningen stelt en de gestegen energiebelasting op gas worden zonneboilers steeds vaker toegepast.
Particulieren die een eigen woningen gaan (of laten) bouwen in een van de deelnemende gemeenten, kunnen zich vanaf 1 september 2000 aanmelden bij hun gemeente of bij de energiebedrijven Essent of RENDO. De inschrijving voor nieuwbouwprojecten van projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen is reeds gestart.

Bedrijven op Internet
Al geruime tijd heeft de gemeente Grootegast een site op Internet. Deze site is te bereiken via www.Grootegast.nl Het is de bedoeling, dat de informatie op Internet steeds verder wordt uitgebreid. Op de site van de gemeente is een onderdeel "bedrijven" opgenomen. Onder dit kopje zullen bedrijven worden opgenomen met een eigen site en vanaf de site van de gemeente zal dan een link naar het bedrijf worden gemaakt. Ook bedrijven zonder een eigen pagina zullen op termijn onder het kopje "bedrijven" worden vermeld.
Wanneer u als bedrijf een eigen site hebt (met een vestiging in de gemeente Grootegast) en op de gemeentelijke pagina wilt worden opgenomen stuur dan even een berichtje naar de gemeente bijvoorbeeld via een E.mail
info@grootegast.nl U mag uiteraard ook schriftelijk of telefonisch contact opnemen met de webmaster/voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722. Voor alle duidelijkheid: aan de vermelding zijn geen kosten verbonden.

Gemeentehuis gesloten
Tussen Kerst en oud en nieuw is het gemeentehuis gesloten vor het publiek. Het bureau bevolking is op die dagen beperkt open namelijk 's morgens van 08.00 tot 09.30 uur en dan alleen voor het doen van aangifte van geboorte of overlijden. Als u dringend het bureau bevolking nodig hebt kunt u bellen met de bureauhoofd de heer A. Helmus tel. 0594 - 613834 (dus alleen voor dringende zaken).

Bibliotheek Lutjegast
De bibliotheek te Lutjegast sluit met ingang van 1 januari 2001. Dit betekent, dat de bibliotheek dinsdagmiddag 19 december voor de laatste keer open is. Alle bibliotheekleden krijgen persoonlijk bericht over hoe te handelen met betrekking tot hun abonnement, de laatste keer boeken lenen en/of inleveren en andere zaken die voort- vloeien uit de sluiting van deze bibliotheekvestiging. Voor neer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Aaf Smits tel. 0594 -
612431.


In verband met de viering van Sint Nicolaas sluit de bibliotheek Lutjegast op dinsdagmiddag 5 december om 17.00 uur in plaats van 18.00 uur.

Kerstvakantie bibliotheken:
De bibliotheken in de gemeente Grootegast zijn tussen Kerst en oud en nieuw gesloten.
Stoken van houtkachels en open haarden
Het is weer herfst, de kachel brandt weer.
Open haarden en houtkachels zijn populair in Nederland. Een op de vijf huishoudens bezit zo'n stooktoestel. Zij brengen sfeer in huis. Het stoken kan echter ook negatieve effecten hebben: voor het milieu, voor uw gezondheid, terwijl ook buren overlast kunnen ondervinden. Dat is niet nodig: door met een aantal zaken rekening te houden, kunt u die negatieve gevolgen in grote mate beperken. Om maar iets te noemen: een haard of kachel met een te groot vermogen. Omdat het bij voluit stoken al snel te warm wordt in de woning, wordt het vuur getemperd door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, zoals koolmonoxide en roet. Deze gassen zijn slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Kies daarom een kachel met de juiste capaciteit. Bij verbranding van afval (plastic, oud papier, textiel, afvalhout) komen veel schadelijke stoffen
vrij , een hele slechte zaak dus. Stook alleen schoon en droog hout. Droog hout heeft minstens twee jaar te drogen gelegen en is te herkennen aan barsten en een loszittende schors. U kunt zelf controleren of u goed stookt. Als er witte of kleurloze rook uit uw schoorsteen komt, is dat een teken dat u goed stookt. Grijze of zwarte rook duidt op een onvolledige verbranding. Ook kunt u letten op de kleur van de vlammen. Een goed brandend vuur geeft helder gele vlammen. Oranje instabiel flakkerende vlammen wijzen erop, dat de verbranding niet goed verloopt.
Wanneer u tijdens het stoken rekening houdt met bovengenoemde zaken, de juiste brandstof, de luchttoevoer, het onderhoud van de schoorsteen en de weersomstandigheden ( geadviseerd wordt om niet te stoken bij mistig en/of windstil weer omdat de rook dan blijft hangen), zullen uw omwonenden, ook al willen ze misschien niet openlijk klagen, minder overlast ondervinden. Ramen kunnen weer open, de was kan weer buiten, enz.
Kortom: een prettiger leefklimaat, zowel binnen als buiten: voor u èn voor uw buurman.

Nieuwe waarschuwing
Er worden in de gemeente weer bedrijven benaderd door een firma uit Sappemeer die zegt advertenties te werven voor een kalender, die in opdracht c.q. op verzoek van de gemeente zal worden uitgegeven en wel ter ere van de 12.000-ste inwoner van de gemeente. Het is niet aan de gemeente om een oordeel te vellen over deze manier van advertentiewerving maar één ding is zeker: de gemeente heeft geen opdracht gegeven advertenties te werven voor een uit te geven kalender of iets dergelijks. Als u inmiddels een contract hebt getekend geven wij u het advies plaatsing van een advertentie op de kalender onmiddellijk schriftelijk te annuleren. Daarbij kunt u dan een beroep doen op het 1e lid van artikel 228 van het Burgerlijk Wetboek waar staat: "Een overeenkomst die is tot stand gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, is vernietigbaar." In principe kunt u de stelregel aanhouden, dat een tweetal zaken in opdracht van de gemeente worden uitgegeven namelijk de gemeentegids en een plattegrond van de gemeenten Grootegast, Leek en Marum. Met de werving van advertenties voor de gemeentegids is drukkerij Roede belast en met die voor de plattegrond de fa. Groninger Cartografie te Winsum. Wij geven u het advies bij twijfel nooit te tekenen maar contact op te nemen met de voorlichter van de gemeente de heer Dirk Jan Westerhof tel. 695722.

Waterschapslasten/Invordering door NUON
Het grondgebied van de gemeente Grootegast valt sinds enige tijd onder twee waterschappen namelijk waterschap Noorderzijlvest en het wetterskip Lauwerswâlden. Deze publicatie geldt alleen voor de inwoners van de gemeente, die onder het wetterskip Lauwerswâlden vallen.
Kortgeleden hebt u van dit wetterskip een aanslag ontvangen en daarover bestaat hier en daar wat onduidelijkheid. Wij willen proberen deze onduidelijkheid weg te nemen.
Over het jaar 2000 hebt u als nieuw ingezetene van het wetterskip Lauwerswâlden geen aanslag meer gehad van het waterschap Noorderzijlvest voor de waterschapslasten of van de provincie Groningen als het gaat om de verontreinigingsheffing. Inning van deze kosten vond plaats via uw energienota van Essent. Nu zou u kunnen denken: dat is dan mooi meegenomen, maar zo werkt het niet. Over 2000 hebt u nu een aanslag gekregen van het wetterskip waarop bedragen zijn vermeld voor de ingezetenen- en de verontreinigingsheffing (eigenlijk net als in de oude situatie). Met de invordering van deze bedragen is weer een energiebedrijf belast maar niet Essent, zoals u gewend was, maar NUON. Dit is één wijziging ten opzichte van het verleden. Een andere belangrijke wijziging is, dat u in 2001 de waterschapslasten en de verontreinigingsheffing over de jaren 2000 en 2001 moet betalen, dus dubbele kosten, hoewel het gespreid wordt ingevorderd. NUON stuurt u hiervoor in 2001 om de twee maanden een rekening. In 2002 loopt de zaak dan weer parallel. Nog even een laatste opmerking: Als u alleenwonend bent hebt u waarschijnlijk een aanslag gekregen waarop 3 zogenaamde vervuilingseenheden staan vermeld. In dat geval geven wij u het advies zo spoedig mogelijk telefonisch contact met het wetterskip op te nemen. Ook met uw andere vragen kunt u daar terecht. De verschillende telefoonnummers staan op het aanslagbiljet. Wij hopen met deze publicatie u een stukje duidelijkheid te hebben gegeven.

Presentatie Veiligheidsonderzoek gemeente Grootegast Omstreeks februari van dit jaar is door de politie onder de inwoners van de gemeente Grootegast een onderzoek gehouden naar de veiligheidsbeleving.
Het resultaat van de schriftelijke enquête onder ongeveer 500 inwoners is op 13 november jl. besproken tijdens een vergadering van de raadscommissie Burgerzaken.
De gegevens, die het onderzoek hebben opgeleverd zijn vergeleken met die van de omliggende gemeenten.
Van de meeste onderwerpen, waarvoor het onderzoek is gehouden (bijvoorbeeld buurtproblemen, het leefmilieu, ervaringen met de gemeente, met de politie enz.) is geconstateerd dat de situatie in de gemeente Grootegast niet ongunstiger is dan in de omliggende gemeenten.
Wat in negatieve zin afwijkt zijn o.a. de zich voordoende verkeersproblemen (onduidelijke verkeerssituaties, het relatieve aantal aanrijdingen) de veiligheid van speeltoestellen en het nemen van preventie-maatregelen zoals het laten graveren van fietsen, het aanbrengen van auto-alarm.
De uitslag van het onderzoek zal o.a. aan de orde komen tijdens het zogenaamd groot-overleg met de dorpen. Ook zullen de gegevens worden gebruikt bij toekomstige beslissingen over allerlei maatregelen die verband houden met de onderwerpen, waarvoor het onderzoek is gehouden. Voor belangstellenden is (in een beperkt aantal) een exemplaar van het rapport beschikbaar en verder ligt het rapport ter inzage bij de sector Ruimte bureau Vrom. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer W. Pijl tel. 0594 - 695720.