P E R S B E R I C H T

Werkgevers krijgen vast steunpunt voor 'Roken en de Werkplek'

Stappenplan rookbeleid bij 90 % bedrijven succesvol

Den Haag/Utrecht, 15 december 2000 - Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), het Astma Fonds, GBW en Cicon hebben vandaag met een studiedag de aftrap gegeven voor de campagne 'Roken en de Werkplek'. De belangrijkste conclusie voor de ruim 120 deelnemers in de Jaarbeurs in Utrecht is dat ze op ondersteuning van de organiserende organisaties kunnen rekenen. Verantwoordelijken voor een rookbeleid in het bedrijfsleven en bij instellingen kunnen via www.rokenendewerkplek.nl
een praktisch stappenplan opvragen, al dan niet gecombineerd met telefonische ondersteuning en e-mailservice. Stivoro verwacht dat 90 % van de bedrijven, die via hen met het stappenplan aan de slag gaan, binnen een half jaar een succesvol rookbeleid hebben geïntroduceerd.

Uit eerdere cijfers blijkt dat bij 65 % van de bedrijven in Nederland nog geen rookbeleid bestaat. Dit terwijl 78 % van de werknemers het graag geregeld ziet. Ook Minister Borst kondigde aan dat begin volgend jaar in de Tabakswet bedrijven worden verplicht werknemers een rookvrije werkplek aan te bieden. "Werkgevers en verantwoordelijken voor rookbeleid, zoals arbo-medewerkers of afdelingmanagers, vinden het moeilijk dit onderwerp aan te kaarten. Daarom nemen wij het initiatief om als ondersteuningspunt te fungeren. Via de website www.rokenendewerkplek.nl
en via 0900-9390 (22 ct p.m.) kan te allen tijde hulp worden aangevraagd bij het opzetten van een rookbeleid", aldus de directeur van Stivoro, Trudy Prins.

"Geen rookverbod voor alle ondernemingen"
Dat het stappenplan zich al bewezen heeft, bleek onder meer uit het verhaal van één van de sprekers op de studiedag, Hans Eric Jansen, voorzitter Raad van Bestuur van Delta Lloyd: "Bij een grote organisatie als Delta Lloyd kun je niet even roepen dat er nog maar op een paar plekken gerookt mag worden. Dat moet je goed aanpakken met een gedegen voorbereiding en onderzoek. Het stappenplan bleek daarvoor een prima basis te bieden." Vanuit de politiek gaf Stef Blok, lid 2e Kamerfractie VVD, zijn visie op het al dan niet verbieden van roken op de werkplek: "Een rookverbod in overheidsgebouwen is prima, maar wij vinden het te ver gaan om voor alle ondernemingen zo'n verbod op te leggen. Denk daarbij aan een bruin café of kleine bedrijven. Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Naast het wel of niet verbieden speelt geld ook een rol. Mensen die ziek worden van tabaksrook kosten de werkgever en de ziektekostenverzekeraar geld. Met name die laatste groep zouden daarin meer verantwoordelijkheid moeten nemen en bijvoorbeeld zelf ook aan rookpreventie kunnen doen."

Namens de vakbond FNV vindt Rik van Steenbergen dat het recht op een rookvrije werkplek wettelijk geregeld moet worden. Daarmee zijn de rechten van de niet-roker duidelijk. "Niet dat dan het probleem gelijk verholpen is. Bedrijven moeten zelf de inspanning leveren om tot een goed plan te komen en nadenken hoe ze het organisatorisch aanpakken. Daarbij komt goede ondersteuning en advies op maat goed van pas.", aldus Van Steenbergen.

Workshops
's Middags konden de deelnemers luisteren naar en meepraten over hoe ze het rookbeleid in hun eigen branche opgezet zou kunnen worden. Dat leverde enthousiaste reacties op. Een bezoeker van de workshop MKB: "Voor kleine bedrijven is het moeilijk om een beleid van de grond te krijgen. Een branchegerichte aanpak die makkelijk toegepast kan worden zou een oplossing kunnen zijn. Daarin mag ondersteuning van intermediairs, zoals een ondernemersvereniging of branchevereniging niet ontbreken."

////

Noot voor de redactie,