Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:

1


Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
02 01 2001

Status:
informatie
Eerste Belvedere-subsidies naar 37 projecten
5,5 miljoen naar het inzetten van cultureel erfgoed in ruimtelijke planning

Zevenendertig projecten die op een goede manier cultureel erfgoed in de ruimtelijke planning inzetten krijgen in totaal 5,5 miljoen gulden aan Belvedere-subsidies. Dit bedrag hebben het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer dit jaar voor het eerst beschikbaar gesteld via de Tijdelijke subsidieregeling Belvedere. De projecten zijn ingediend door provincies en gemeenten, maar ook door projectontwikkelaars en particulieren
De Tijdelijke subsidieregeling Belvedere geldt voor projecten waarbij cultuurhistorische waarden uit de archeologie, gebouwde monumentenzorg of historische geografie gebruikt worden om de kwaliteit van de inrichting van Nederland te vergroten. Nederland moet daardoor minder eenvormig worden. Tegelijkertijd moet dit er ook toe leiden dat die cultuurhistorische waarden worden versterkt of behouden.

Selectie De 37 geselecteerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 179 aanvragen. Deze 179 aanvragen hadden samen een projectbegroting van circa ¼ miljard gulden, waarvan voor ongeveer 25 miljoen subsidie werd aangevraagd. Bij de selectie was het algemene criterium: het project moet bijdragen aan het sterker richtinggevend laten zijn van de cultuurhistorie bij de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarnaast golden criteria als de mate waarin de cultuurhistorie integraal wordt benaderd, de relatie tussen behoud van het bestaande en de kwaliteit van het nieuwe, het innovatieve karakter van een project en de mate van betrokkenheid vanuit verschillende partijen.

Alle aanvragen zijn beoordeeld door de Adviescommissie Belvedere. Deze commissie, onder voorzitterschap van mevrouw M.M. Versnel-Schmitz, heeft haar advies uitgebracht aan de bewindslieden van OCenW, VROM en LNV die het advies integraal hebben overgenomen. De 37 projecten die subsidie ontvangen geven alle blijk van de nieuwe manier van omgang met het cultureel erfgoed.

In het voorjaar van 2001 gaat een nieuwe subsidieronde van start.

Belvedere

De subsidieregeling komt voort uit de Nota Belvedere uit 1999. Belvedere staat voor een nieuwe aanpak waarbij het cultureel erfgoed niet alleen wordt beschermd, maar vooral wordt benut bij ruimtelijke vraagstukken op bijvoorbeeld het terrein van woningbouw, infrastructuur, natuurontwikkeling. Behoud door ontwikkeling is daarbij het credo. Oftewel, betrek het cultureel erfgoed in de ruimtelijke planning en plaats het er niet buiten. Dat komt het erfgoed ten goede (behoud), maar ook het ruimtelijk ontwerp (ontwikkeling). Het doel van Belvedere is om de vervlakking en uniformiteit in Nederland tegen te gaan. Het cultureel erfgoed kan daarbij dienen als inspiratie- en informatiebron.

Het kabinet heeft 10 jaar uitgetrokken om deze nieuwe manier van omgang met het cultureel erfgoed te introduceren: van 2000 tot en met 2009. De subsidieregeling is een belangrijk instrument om het Belvedere-beleid te stimuleren. De Ministeries van OCenW, LNV en VROM hebben gezamenlijk voor die 10 jaar 168 miljoen gulden beschikbaar gesteld. De uitvoering wordt ondersteund door Projectbureau Belvedere.
Zie ook:
Bijlage tijdelijke subsidieregeling Belvedere