Gemeente Gent

D e n i e u w j a a r s d r i n k : 1 5 0 0 0 d r a n k j e s e n t o c h s l e c h t s h a l v e a f v a l b e r g

Eerder al kondigde het stadsbestuur de organisatie van een Nieuwjaarsdrink aan, op 7 januari 2001 vanaf 11 uur op het Sint-Baafsplein. De Stad Gent werkt daarvoor samen met de vzw Free-Time. Er zullen 15.000 gratis drankjes worden geschonken. Het bier zal in de gekende herbruikbare Wisselbekers van IVAGO worden geschonken.

Voor elk wat wils

Vanuit 8 houten huisjes (4 op het Sint-Baafsplein, 3 op het Emile Braunplein en 1 ter hoogte van de infocrypte van de Dienst Toerisme in het Belfort) zullen de volgende consumpties worden geschonken:

5.000 pilsjes

3.000 "wittekes"

3.000 jenevers

2.000 glühwein

2.000 warme chocolademelkjes

Feesten én zorgen voor het milieu

Omdat het stadsbestuur ruim aandacht besteedt aan afvalpreventie, werden afspraken gemaakt met IVAGO. De afvalintercommunale stelt 9.000 herbruikbare wisselbekers ter beschikking voor het schenken van het bier. Elk biertje zal dus in een frisse nieuwe beker worden geschonken.

Feestneuzen hoeven geen waarborg te betalen, maar de bekers zullen wél worden ingezameld. Er zullen speciale recipiënten voor de herbruikbare bekers opgesteld staan aan de drankkraampjes en aan de rand van het Sint-Baafsplein - om praktische redenen zal het bier enkel op het Sint-Baafsplein worden geschonken. IVAGO zorgt er immers voor dat de bekers na de nieuwjaarsdrink opnieuw worden gereinigd. Zo kunnen ze weer ingezet worden op afvalarme feesten, fuiven en andere evenementen.

"Biertje op? Bekertje in de speciale afvalkorf en een nieuwtje halen!"

Het gebruik van de bekers tijdens de Nieuwjaarsdrink heeft een sterke symboolfunctie. Door dit gebruik wordt de potentiële afvalberg tot minder dan de helft herleid. Dit initiatief moet de aanzet worden van een structurele zorg voor afvalpreventie bij de organisatie van evenementen in Gent.

Het scenario: van elf tot één, feest iedereen!

11 uur:

openingstoespraak door burgemeester Frank Beke (podium Sint-Baafsplein)

11.10 uur:

Pierke Pierlala en t Spelleke van drei kluiten : Nieuwjaarslied 2001

11.15 uur:

ensemble Rondo (gevarieerde, stijlvolle achtergrondmuziek)

Peter Leeman (verrassende acts)

12 uur:

beiaardconcert vanuit het Belfort door stadsbeiaardier Geert DHollander

12.15 uur:

ensemble Rondo

Peter Leeman

12.45 uur:

t Spelleke van drei kluiten en Peter Leeman begeleiden het publiek naar de ijspiste

Informatie


- Dienst Feestelijkheden, Braemkasteelstraat 43, 9050 Gent-Gentbrugge, tel. (09)239 42 66 (Sandra) of 67 (Linda), fax (09)239 42 79, feestelijkheden@gent.be


- IVAGO, tel. (09)240 81 09, koen.van.caimere@ivago.be