European Union

,3

Brussel, 9 januari 2001

,Q KHW NDGHU YDQ KHW (XURSHHV -DDU YDQ GH WDOHQ JDDQ

GH HHUVWH SURMHFWHQ YDQ VWDUW

'H (XURSHVH &RPPLVVLH KHHIW LQ KHW NDGHU YDQ KHW (XURSHHV -DDU YDQ GH

WDOHQ LQ HHQ HHUVWH URQGH SURMHFWHQ JHVHOHFWHHUG $DQ GH]H SURMHFWHQ ]DO

GH *HPHHQVFKDS ]R Q PLOMRHQ HXUR VXEVLGLH YHUVWUHNNHQ

Het Europees Jaar van de talen, dat door de Europese Unie en de Raad van Europa georganiseerd wordt, heeft twee belangrijke thema's. Europa is - en blijft - veeltalig. Aan het leren van vreemde talen zijn aanzienlijke culturele en economische voordelen verbonden. Vandaar de slogan van het Europees Jaar « talen openen deuren ».
De Commissie zorgt voor de medefinanciering van projecten op plaatselijk, regionaal en nationaal niveau die aan de genoemde doelstellingen beantwoorden. Na de nu geselecteerde projecten zal een tweede selectieronde worden gehouden voor de projecten die na 1 juni 2001 van start gaan. De aanvragen voor deze tweede ronde moeten uiterlijk op 15 februari aanstaande binnen zijn. De Commissie is niet alleen medefinancier van projecten, ze organiseert ook een aantal Europese activiteiten, zoals een voorlichtingscampagne, de inrichting van een meertalige en interactieve website, een Eurobarometer-onderzoek naar de talenkennis van de Europeanen, Europese wedstrijden, een Europese dag (26 september 2001), een week voor het leren van talen die speciaal op volwassenen gericht is (5 tot 11 mei 2001), enz.
Het Europees Jaar is er voor alle talen. In de geselecteerde projecten komen minderheidstalen, gebarentalen, de elf officiële talen van de EU, het Iers, het Letzeburgs, het IJslands en het Noors aan bod.
De lijst van de geselecteerde projecten kan worden verkregen bij de woordvoerder. Aan de gezamenlijke website van de EU en de Raad van Europa wordt momenteel nog gewerkt (www.eurolang2001.org). Van 18 tot 20 februari zal door het Zweedse voorzitterschap in Lund een openingsmanifestatie voor het Europees Jaar van de talen worden georganiseerd.