Euronext Amsterdam

09 Jan 2001 Euronext introduceert NextTrack, marktplaats voor trackers
Persbericht 2001.003

Euronext introduceert NextTrack, marktplaats voor trackers

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Brussel en Parijs, start op 9 januari onder de naam NextTrack een marktplaats voor trackers. Trackers staan in de professionele beleggingswereld ook bekend als indexaandelen of Exchange Traded Funds (ETF's). Deze nieuwe beleggingsproducten volgen zo nauwgezet mogelijk een index. Het is de bedoeling dat er op NextTrack trackers op allerlei indices worden geïntroduceerd, van de nationale sleutelindices tot specifieke sectorgeoriënteerde indices. In het eerste kwartaal van 2001 worden in ieder geval trackers verwacht op de Franse CAC40, de Nederlandse AEX, de Euro STOXX50, de STOXX50 en op een aantal sectorindices. NextTrack moet het beleggers op een gemakkelijke en overzichtelijke manier mogelijk maken te kiezen uit een breed pakket van trackers.

Trackers, interessant product voor veel beleggers

Trackers zijn interessante producten voor zowel particuliere als professionele beleggers die zich niet willen beperken tot individuele aandelen, maar op een eenvoudige en doorzichtige wijze hun risico willen spreiden en in één handeling willen beleggen in een heel land, een regio of een sector. Ook voor kostenbewuste en actieve beleggers zijn trackers het overwegen waard. De transactiekosten zijn namelijk niet hoger dan die voor een enkel aandeel en ze kunnen op elk moment van de handelsdag worden gekocht of verkocht. In Europa zijn trackers nieuw, maar elders hebben ze hun kracht al bewezen. De afgelopen paar jaar zijn ze zeer populair geworden in de Verenigde Staten, waar meer dan 70 trackers, uitgegeven op een groot aantal indices, rond de US$ 60 miljard vertegenwoordigen.

Makkelijk, goedkoop en transparant beleggen in een index

Het uitgangspunt van de tracker is simpel: het is een beleggingsproduct dat een bepaalde index zo nauwkeurig mogelijk volgt. Dit betekent dat de koers van een tracker voortdurend en nauwgezet de stand van de index in kwestie reflecteert; wanneer de markt stijgt maar ook als de markt daalt. De prijs die men voor een tracker betaalt is meestal een fractie van de indexstand; een tiende of een honderdste. Bij een AEX-stand van 650 zal de koers van een tracker op de AEX-index bijvoorbeeld rond de 65 Euro staan, als de AEX stijgt naar 670 wordt de trackerkoers zo'n 67 Euro. Trackers zijn passieve beleggingsfondsen. Dit zorgt dat de beheers- en researchkosten laag zijn, want de `beleggingsstrategie' wordt door de gevolgde index zelf bepaald. De beheerder van een tracker hoeft de portefeuille slechts aan te passen aan veranderingen in de index. Om de tracker nog doorzichtelijker te maken publiceert de beheerder van een tracker de samenstelling en intrinsieke waarde op dagbasis.

Gespreid risico, gelijke winstkansen

Trackers hebben een relatief laag risicoprofiel. De reden hiervoor is dat trackers een index volgen. Indices zijn samengesteld uit een (groot) aantal aandelen (de AEX-index bestaat bijvoorbeeld uit 25 aandelen, de EURO STOXX 50 uit 50 aandelen). Het risico wordt hierdoor gespreid. Met een portefeuille die is opgebouwd uit individuele aandelen kan men uiteraard hetzelfde bereiken. Het is echter moeilijk om zo'n portefeuille breed te spreiden, omdat dit relatief veel onderhoud vergt en hoge transactiekosten met zich meebrengt (door de aanschaf van al die verschillende fondsen). Met trackers koopt men in één keer en voor een gering bedrag een `stukje index' en profiteert zo gemakkelijk en goedkoop van dezelfde spreiding.

Dividend

Omdat een tracker is te beschouwen als een normaal, `samengesteld' aandeel, wordt er ook dividend over uitgekeerd. Dit dividend is bij benadering de som van de dividenden die de belegger zou hebben ontvangen als hij hetzelfde bedrag had belegd in alle individuele aandelen uit de index. De beheerder van een tracker verzamelt deze dividenden, brengt er eerst beheerskosten op in mindering en herbelegt ze vervolgens, of keert ze op vaststaande momenten in geld uit. Dit verschilt per tracker.

Koersvorming

Hoe exact volgt een tracker de bijbehorende index? Omdat de fondsen die in trackers zijn opgenomen dezelfde zijn als die de index samenstellen, en omdat ook de weging overeenkomt, zal het koersverloop van een tracker nagenoeg gelijk zijn aan het verloop van de index. Omdat het bij trackers echter om een zelfstandig verhandelbaar beursproduct gaat, spelen ook de bied- en laatprijzen een rol in de koersvorming. Hierdoor kan de koers van een tracker in de praktijk enigszins afwijken van de indexstand, zowel naar boven als naar beneden. Er geldt dat hoe meer er in trackers wordt gehandeld, hoe kleiner de spread tussen de bied- en laatprijzen zal zijn en hoe dichter de koers die van de index zal naderen. Bepaalde marktpartijen zullen bovendien gebruik maken van de arbitragemogelijkheden die trackers bieden, met als gevolg dat het verschil tussen de trackerkoers en de index klein blijft (trackers bieden voor professionals arbitragemogelijkheden met aandelenmandjes en met aandelenindexderivaten).

Structuur van een tracker

Technisch gezien is een tracker een op de beurs verhandelbaar beleggingsfonds. Het doel van de fondsbeheerder is niets anders dan het volgen van een index. Het gaat dus om passief beleggingsbeleid. Bijzonder is dat de fondsmanager alleen nieuwe trackers uitgeeft als een marktpartij een mandje aandelen bij hem aanlevert dat in samenstelling en weging exact overeenkomt met de index in kwestie. Omgekeerd kunnen trackers worden opgeheven: een partij levert trackers bij de fondsmanager aan en krijgt daarvoor in ruil het onderliggende mandje. In combinatie met de handel in trackers op de beurs, biedt dit creatie- en opheffingsmechanisme interessante arbitragemogelijkheden tussen trackers en het onderliggende mandje.

Strategieën met opties en futures

Trackers zijn te combineren zijn met opties en futures op dezelfde onderliggende index. Een belegger kan bijvoorbeeld calls schrijven op AEX-indexopties en deze met een overeenkomende hoeveelheid trackers op de AEX afdekken. Omgekeerd kan hij zijn trackers goed beschermen met opties of futures op de AEX-index.

NextTrack

Euronext, de grootste beurs van Europa, introduceert met NextTrack een speciale marktplaats voor trackers. Dit zal gebeuren binnen de bestaande handelssystemen: in Amsterdam via TSA (Trading System Amsterdam) en in Frankrijk via NSC (Nouveau Système de Cotation). Dit onderscheid blijft bestaan tot de tweede helft van 2001. Daarna vindt alle effectenhandel, inclusief de handel in trackers, plaats via NSC. Samen met de instellingen die de trackers uitgeven, zoals banken en vermogensbeheerders, zal Euronext dit nieuwe beleggingsproduct actief ondersteunen. De steun bestaat uit een reeks van marketingactiviteiten en voorlichting aan beleggers. Daarnaast worden er onder meer concurrerende tarieven voor handel en listing gehanteerd, zijn er uitgebreide pagina's op de Euronext-website en staat NextTrack garant voor een zeer uitgebreide informatievoorziening.

Nadere informatie:

Raymond Salet 020 550 44 33 06 511 83 733

Robert Bakker 020 550 44 88 06 515 27 441

Alice Jentink 020 550 4098 06 512 48 761

© Amsterdam Exchanges / Pers en Public Affairs