OSB

Schoonmaaksector wil convenant over herintreedsters

Embargo tot dinsdag 9 januari 2001, 16.00 uur

Den Bosch, 8 januari 2001

OSB-voorzitter in Nieuwjaarstoespraak:
Schoonmaaksector wil convenant over herintreedsters

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is bereid om met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een convenant af te sluiten over het aantrekken van een groot aantal herintredende vrouwen in het arbeidsproces. De sector haakt daarmee in op het PvdA-plan Vrijbaan voor Herintreedsters, waarin voor zulke convenanten tussen het bedrijfsleven en de overheid wordt gepleit.

Dat heeft OSB-voorzitter drs. H.J.G.M. van Weerdenburg vandaag (9 januari 2001) gezegd in zijn Nieuwjaarstoespraak in Nijkerk.

Volgens de OSB-voorzitter kan de schoonmaakbranche herintredende vrouwen een unieke kans bieden,waarin meer dan in andere sectoren met de specifieke wensen van vrouwen rekening kan worden gehouden. Wij hebben qua werktijden grote en kleine banen, in de avond maar ook overdag. Wij hebben heel flexibele mogelijkheden voor herintredende vrouwen om intern door te stromen binnen bedrijven of tussen bedrijven. OSB wil op deze manier uitdrukking geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarnaast kan een grotere instroom van herintreedsters in de schoonmaak helpen de grote personeelstekorten in de sector op te lossen.

Proef voor beroepsopleiding Assistent Schoonmaak Voorzitter Van Weerdenburg maakte tevens bekend, dat binnenkort een gezamenlijk project met het VBO-onderwijs van start gaat om schoonmaak als vak in het lesrooster op te nemen. Deze proef wordt door de branche zelf betaald. Wanneer de proef slaagt, kan waarschijnlijk reeds vanaf eind dit jaar in het hele land een beroepsopleiding Assistent Schoonmaak van start gaan, erkend en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.

Noot voor de redactie (