PERSBERICHT

Het Nijmeegs Studentenorkest CMC geeft concert "Russische Nacht"

Op dinsdag 9 januari 2001 geeft het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum om 20.15 uur een concert in de Dominicuskerk te Nijmegen. Bij dit concert, 'Russische Nacht', kunt u onder het genot van een glaasje wodka luisteren naar twee werken van zeer verschillende Russische componisten: het 2e pianoconcert van Rachmaninov en de symfonische suite 'Scheherazade' van Rimsky-Korsakov. Het geheel staat onder leiding van de Britse dirigent Quentin Clare.

Als eerste speelt het orkest het 2e pianoconcert in C mineur (opus 18) van Sergej Rachmaninov (1873-1943). Met dit werk vestigde Rachmaninov voorgoed zijn naam als een van de grotere Russische componisten. Het is dan ook opgedragen aan Dr. Nikolai Dahl, bij wie Rachmaninov onder hypnotische behandeling was geweest waardoor hij over zijn gebrek aan inspiratie heenkwam. Het is een van de populairste romantische pianoconcerten geworden. De muziek is meerdere malen gebruikt in oude Hollywood films.

Bij het pianoconcert zal de solopartij worden gespeeld door de Bulgaarse pianist Miroslav Hadjistoyanov. Al vanaf zeer jeugdige leeftijd trad hij regelmatig op in binnen- en buitenland en wist hij vele eerste prijzen in de wacht te slepen tijdens nationale en internationale pianoconcoursen. In 1997 vestigde hij zich in Nederland en nu volgt hij een masterclass bij professor Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waaraan hij zelf sinds kort ook verbonden is als co-repetitor voor een aantal studenten. 15 September jl. speelde hij met het Nederlands Promenadeorkest het pianoconcert van Shumann.

Na de pauze brengt het orkest de symfonische suite 'Scheherazade' (opus 35) van Nicolai Rimsky-Korsakov (1844-1908) ten gehore. Dit vierdelige stuk wordt gekenmerkt door twee terugkerende thema's, die allebei geĂŻntroduceerd worden in de eerste paar maten. Het krachtige trombonethema symboliseert een ontevreden Sultan die na de ontrouw van zijn vrouw gezworen heeft elke nacht een meisje te ontmaagden en te vermoorden, totdat hij zich laat betoveren door de wonderlijke verhalen van de prinses Scheherazade, de sprookjes van duizend-en-een nacht. De prinses zelf wordt gesymboliseerd door een prachtige vioolsolo, dat het tweede thema vormt.


- Datum: dinsdag 9 januari 2001

- Aanvang: 20.15 uur

- Plaats: Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstr. 7, Nijmegen
- Kaarten:

* Prijs: Voorverkoop: met korting f 10,- zonder korting f 15,- Aan de deur: met korting f 12,50 zonder korting f 17,50
* Korting: Studentenkaart, CJP, Pas65 of Nijmegenpas
* Voorverkoopadressen: VVV Nijmegen en Kiosk van de KUN
- Informatie en reserveren: 024-3784300 (Serge) / 024-3224345 (Jill) / nijmeegs_studentenorkest@hotmail.com



NOOT AAN DE PERS

Reacties kunt u sturen naar:

Jill Rawlins
St. Thomashof 6
6511 SZ Nijmegen
tel: 024-3224345 / 06-15060011
email: glrawlins@hotmail.com

Er zijn meerdere foto's van het orkest beschikbaar. Deze kunnen via e-mail naar u worden toegestuurd.