P E R S B E R I C H T

OVET NEEMT CA. 50% AANDELEN OBA OVER VAN HES

Rotterdam/Amsterdam/Terneuzen, 9 januari 2001

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam, de Gemeente Amsterdam en Overslagbedrijf Terneuzen "OVET" B.V. te Terneuzen maken bekend besprekingen te voeren die ten doel hebben te komen tot gewijzigde eigendomsverhoudingen en een andere zeggenschapstructuur binnen OBA Group B.V. te Amsterdam. HES Beheer is thans houdster van 99,9% van de aandelen OBA Group, terwijl de Gemeente Amsterdam houdster van prioriteitsaandelen OBA Group is. HES Beheer heeft een belang van 33,3% in OVET.

Over de jaren 1999 en 2000 heeft OBA onverwachte verliezen geleden. Bovendien heeft het bedrijf een zwaar investeringsprogramma gerealiseerd. De afgelopen maanden is gezocht naar een structurele oplossing voor OBA, waarbij is gestreefd naar winstherstel op korte termijn, versteviging van de liquiditeitspositie en verbetering van de solvabiliteit. De marktvooruitzichten in de sectoren waarin OBA actief is geven vertrouwen om de gestelde doelen op aanvaardbare termijn te realiseren.

Het is de bedoeling dat OVET de helft van de door HES Beheer gehouden gewone aandelen overneemt, waarna beide bedrijven elk 49,9% van de aandelen OBA bezitten. De door de Gemeente Amsterdam gehouden prioriteitsaandelen worden omgezet in gewone aandelen (0,1%). Zowel OVET als HES zullen een lening aan OBA verstrekken, terwijl met banken wordt gesproken over het "stretchen" van hun leningen aan OBA. Met het Gemeentelijk Havenbedrijf is een regeling getroffen voor het voldoen van de nog uitstaande verplichtingen. In de nieuwe opzet zal het door OBA vrijwillig gekozen structuurregime worden afgeschaft, zodat OVET en HES hun invloed als aandeelhouders naar rato van hun participatie kunnen uitoefenen. De Gemeente behoudt een zetel in de Raad van Commissarissen OBA. OVET en HES leveren elk twee commissarissen.

HES is verheugd in OVET een betrouwbare medeaandeelhouder in OBA te hebben gevonden met diepgaande kennis van de droge bulkoverslag. In de nieuwe eigendomsverhoudingen en zeggenschapstructuur wordt de kans dat de financiële positie van OBA verbetert naar de mening van HES beduidend vergroot, terwijl de risico's van HES beter worden gespreid.

Voor OVET, met vestigingen in Terneuzen en Vlissingen, betekent een deelneming in OBA een steunpunt in Amsterdam, waarmee een grotere geografische spreiding wordt gerealiseerd en, gegeven de groeipotentie van OBA, met name in de kolenoverslag, kans op een verdere resultaatsverbetering. De activiteiten van OBA zijn grotendeels complementair aan die van OVET.

Pagina 2-
Persbericht 9 januari 2001
Inzake OBA Group B.V.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf heeft met instemming kennisgenomen van de voorgenomen transactie. Op deze wijze wordt een gezonde basis gelegd voor een verdere groei van de kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Op korte termijn zal het Gemeentebestuur worden gevraagd in te stemmen met de gedane voorstellen.

OVET en HES hebben jegens de gemeente Amsterdam verklaard zich te zullen inspannen om de continuïteit van OBA in de Amsterdamse haven op lange termijn zo goed mogelijk te waarborgen.

Heden zijn de betrokken vakorganisaties en ondernemingsraden in kennis gesteld van het feit dat de besprekingen thans in het stadium zijn gekomen dat de verwachting gewettigd is dat binnenkort overeenstemming kan worden bereikt.

De beoogde transactie zal naar verwachting geen gevolgen hebben voor de bestaande arbeidsplaatsen bij OBA.

De Directie van De Gemeente De Directie van Overslagbedrijf H.E.S. Beheer N.V. Amsterdam Terneuzen "OVET" B.V.