Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

9 januari 2001

CG-Raad en Ombudsman waarschuwen voor Stichting Slachtoffers WVG

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland heeft alle landelijke en lokale gehandicaptenorganisaties per brief afgeraden om mensen met een handicap of met een chronische ziekte door te verwijzen naar de Stichting Slachtoffers WVG. Hieronder volgt de tekst van die brief.

De afgelopen tijd heeft de Stichting Slachtoffers Wet voorzieningen gehandicapten (SS Wvg) zich op allerlei plaatsen gepresenteerd als een individuele belangenorganisatie die mensen ondersteunt die problemen hebben met de Wvg.

Het bestuur van de CG-Raad (voorheen Gehandicaptenraad en WOCZ) heeft met de SS Wvg overleg gehad over de werkwijze van die nieuwe stichting. Na dit oriënterende gesprek is afgesproken dat we elkaar zouden blijven informeren over de klachten die er zijn over de Wvg om uiteindelijk tot een bundeling van klachten te komen. Ons bestuur had aarzelingen bij de presentatie van mensen met een handicap als 'slachtoffers' van de Wvg, hoe ernstig de problemen vaak ook zijn. Ook kregen wij geen goed zicht op de exacte handelswijze van de SS Wvg. Desalniettemin hebben we de stichting toen het voordeel van de twijfel gegund.

In de laatste weken van het afgelopen jaar bereikte ons echter een toenemend aantal negatieve signalen over de SS Wvg via ons eigen Meldpunt, via het KRO-programma 'Ook dat nog' en Stichting de Ombudsman.

Wij adviseren u bijzonder alert te zijn wanneer de SS Wvg u of uw leden aanspreekt. Het bestuur van de CG-Raad twijfelt steeds sterker aan de integriteit en kwaliteit van de dienstverlening van de SS Wvg. Wij ontraden u dan ook uw leden naar de SS Wvg door te verwijzen. Voor de goede orde wijzen wij u erop dat ook de Ombudsman een negatief advies over de SS Wvg heeft afgegeven.