Provincie Groningen

Groningen, 9 januari 2001 Persbericht nr. 1

Klaassen klaar met opdracht Museum Stad Appingedam

Maandag 8 januari heeft burgemeester L.J. Klaassen van Zuidhorn zijn eindrapport over Museum Stad Appingedam overhandigd aan de Groninger gedeputeerde Mirjam de Meijer en wethouder Marjan van Hall van de gemeente Appingedam. In het eindrapport geeft Klaassen aan hoe hij - nadat de beide overheden in februari 2000 extra geld beschikbaar hadden gesteld - de situatie rond het Damster museum in goede banen heeft geleid. "Museum Stad Appingedam heeft na een moeilijke en turbulente periode weer toekomstperspectief, maar een grote inzet van alle betrokkenen zal ook de komende tijd nodig blijven", stelt Klaassen. Met het uitbrengen van het eindrapport en de overdracht van bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan een nieuw bestuur, komt een einde aan een periode van ruim 14 maanden waarin de heer Klaassen als interim-bestuurder het museum door een moeilijke fase heeft geloodst.

Zo is het aantal bezoekers in 2000 opgelopen van 2000 à 3000 bezoekers tot ruim 5.400, waarmee de doelstelling (4.500) voor dat jaar ruimschoots is gehaald. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het succes van 'De Ploeg in Museum Stad Appingedam', een tentoonstelling van De Ploeg-werk uit de kunstcollectie van de Provincie Groningen. Gedurende deze tentoonstelling passeerden 3.700 bezoekers de entree van het museum en leverde het geheel veel positieve reacties op. Een teken dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor het museum, meer dan tot dusver was gebleken.

In het verlengde van de bezoekersaantallen hebben ook de financiën zich positief ontwikkeld. De exploitatie over het afgelopen jaar kan met een beperkt batig saldo worden afgesloten en de financiële positie is momenteel gezond te noemen. Er is nog geen duidelijkheid van de Belastingdienst over de vraagtekens die zij heeft geplaatst bij de verrekening van de omzetbelasting op het restauratieproject. De verdere behandeling hiervan, zal waarschijnlijk nog geruime tijd vergen.

Inmiddels is een beleidsplan 2001-2004 aan de subsidiegevers aangeboden. Daarin wordt een scala aan beleidsvoornemens en te ondernemen activiteiten aangegeven, waarbij voor de profilering van het museum het thema 'stadstopografie en stadsontwikkeling' centraal blijft staan. Het nieuwe bestuur, onder voorzitterschap van de heer J. Hoogstrate, zal zich buigen over de verdere ontwikkeling. Het bestuur, dat momenteel verder uit de heren D. Doornbos en H. Meijer bestaat, zal de komende maanden nog worden aangevuld.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer L.J. Klaassen, 0594 - 508800.