Centrum Arbeidsverhoudingen | CAOP

Persbericht: Minister De Grave:
snel CAO-akkoord van belang

09-01-2001

Minister De Grave heeft tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op het ministerie van Defensie gezegd dat hij het van belang vindt dat er snel een CAO-akkoord wordt gesloten. "Hoe sneller het conflict uit de wereld is, hoe beter. Positieve energie brengt immers meer tot stand dan negatieve energie". De bewindsman kon wel begrijpen dat de nieuwe CAO als uitlaatklep had gefungeerd.
"De afgelopen tien jaren zijn voor onze organisatie buitengewoon ingrijpend geweest. De vele veranderingen hebben ook geleid tot onrust en somtijds onbehagen onder het personeel. Het gaat om gevoelens die begrijpelijk zijn en gerespecteerd moeten worden, maar die toch ook in perspectief moeten worden geplaatst", aldus de bewindsman.

De Grave stelde dat de wereld snel verandert en dat het credo binnen en buiten de publieke sector is "aanpassen of ten onder gaan". "Ik krijg nogal eens de vraag voorgelegd "wanneer de organisatie eindelijk klaar is met alle veranderingen". Kennelijk leeft bij velen de behoefte aan rust: eindelijk tijd voor de kerntaken. Ik kan en moet daar kort over zijn. Het 'Defensiehuis' zal ook in de komende jaren keer op keer worden verbouwd. Ik begrijp dat deze constatering niet iedereen vrolijk stemt, maar het is niet anders: aanpassen, meegroeien of langzaam wegzakken. Er is dus eigenlijk geen keuze".

Tijdens zijn toespraak ging de minister ook in op de onrust die is ontstaan naar aanleiding van berichten over een mogelijk verband tussen het voorkomen van leukemie bij uitgezonden militairen en het gebruik in Bosnië en Kosovo van munitie met verarmd uranium. De Grave stelde dat er wat hem en de staatsecretaris maar één ding van belang was. "En dat is de gezondheid van het personeel". Terugkijkend op 2000 constateert hij dat er veel werk was verzet door alle burgerambtenaren en militairen. Daarvoor waren dank en waardering op hun plaats.